Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις ρατσιστικές δηλώσεις υπουργού

Δεν καταλαγιάζουν οι αντιδράσεις από τις απαράδεκτες πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπ. Σμότριτς, πως δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός και πως αυτός είναι «εφεύρεση των αρχών του 20ού αιώνα». Χτες το ιορδανικό κοινοβούλιο ψήφισε πρόταση που καλεί την κυβέρνηση του βασιλιά Αμπντάλα Β' να αναλάβει «αποτελεσματικά μέτρα κατά των δηλώσεων και της συμπεριφοράς» του Σμότριτς, αναφέροντας πως η συμπεριφορά του αντανακλά «την ισραηλινή αλαζονεία και ασέβεια απέναντι σε διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις». Αν και το ρεπορτάζ του ιορδανικού πρακτορείου ειδήσεων «Petra News Agency» δεν το αναφέρει ξεκάθαρα, το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε πως το ψήφισμα της ιορδανικής Βουλής συνιστά στην κυβέρνηση να προβεί στην απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη από το Αμμάν.

Από την αρχή της βδομάδας οι απαράδεκτες δηλώσεις Σμότριτς προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, των κυβερνήσεων σε ΗΑΕ, Αίγυπτο, ενώ καταδικάστηκαν παράλληλα από εκπροσώπους Τύπου του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Στο μεταξύ, η ανάκληση όρων του νομοσχεδίου περί «αποδέσμευσης» που θα άνοιγε περαιτέρω τον δρόμο για την επαναφορά των Εβραίων εποίκων σε τέσσερις εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, εφόσον εξασφάλιζαν την έγκριση του στρατού, προκάλεσε νέες παλαιστινιακές αντιδράσεις, καθώς η μετέπειτα ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου ότι δεν θα χτιστούν άλλοι εποικισμοί στη βόρεια Δυτική Οχθη δεν έπεισε.

Σε αυτό το σκηνικό έντονων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων στο Ισραήλ, ανάμεσα στον κυβερνώντα συνασπισμό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Νετανιάχου ξεκινά σήμερα τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο με επίκεντρο τα σχέδιά του κατά του Ιράν και του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας Ισραήλ - Βρετανίας στους τομείς της συνεργασίας σε θέματα τεχνολογίας και υπηρεσιών Υγείας με πλάνο την επόμενη δεκαετία.

Η τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, που έρχεται μετά από ανάλογες επισκέψεις που έκανε την περασμένη βδομάδα στο Βερολίνο και τον Φλεβάρη στο Παρίσι, δεν θα είναι δίχως κινητοποιήσεις. Εβραϊκές οργανώσεις στο Λονδίνο προετοιμάζουν σειρά διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων που προκαλεί εδώ και 12 βδομάδες τις αντιδράσεις των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το ταξίδι του Νετανιάχου στο Λονδίνο προετοίμασε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν, που συνάντησε τον ομόλογό του Τζέιμς Κλέβερλι, συζητώντας κυρίως τις θέσεις Λονδίνου και Τελ Αβίβ κατά του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος.

  • Η Πολωνία θα επαναφέρει τον πρέσβη της στο Ισραήλ, ανακοίνωσε χτες το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Ελι Κοέν στη Βαρσοβία. Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί όταν η Βαρσοβία εισήγαγε μια νομοθεσία που περιορίζει τη δυνατότητα Εβραίων να διεκδικήσουν περιουσίες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ