Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Περισσότερα ... «κυβερνητικά κόμματα» στη Βουλή

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές έγιναν την Κυριακή στο Καζακστάν, στο πλαίσιο των υποτιθέμενων μέτρων «εκδημοκρατισμού» που είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος, Κ. Ζ. Τοκάγεφ, κατά τη διάρκεια των περσινών μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων. Οι εκλογές αυτές, οι οποίες αφορούν επίσης τα τοπικά Κοινοβούλια, διεξάγονται μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2022, την οποία εισήγαγε ο Τοκάγεφ.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, έξι από τα επτά κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές έλαβαν ποσοστό πάνω από 5% και εισήλθαν στο Κοινοβούλιο.

Το κυβερνών κόμμα που μετονομάστηκε σε Amanat κέρδισε την πλειοψηφία με 53,9% και ακολουθούν: Λαϊκό Πατριωτικό Δημοκρατικό Κόμμα Auyl με 10,9%, Respublica με 8,6%, Δημοκρατικό Κόμμα Aq Jol με 8,4%, Λαϊκό Κόμμα Καζακστάν με 6,8%, Εθνικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 5,2%. Οι υποψήφιοι του Amanat κατέλαβαν 22 από τις 29 μονοεδρικές περιφέρειες.

Ο πολιτικός αναλυτής Α. Τσεμποτάρεφ εκτιμούσε νωρίτερα ότι θα αυξηθούν τα κόμματα στη Βουλή και «αυτό είναι ευεργετικό για την εξουσία, επειδή κόμματα πιστά στον Πρόεδρο θα είναι παρόντα στο Κοινοβούλιο και το Amanat, το προεδρικό κόμμα, θα διατηρήσει την πλειοψηφία των εδρών. Από την άλλη πλευρά, η ποικιλία των κομμάτων θα έχει αντίκτυπο στην αποδοχή του αποτελέσματος των εκλογών, τόσο από τον πληθυσμό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Μόλις δύο μέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στο Καζακστάν, ο Πρόεδρος Τοκάγεφ υπέγραψε έναν νόμο που αυστηροποιεί τις τιμωρίες για όσους καλούν σε μαζικές «αναταραχές», αυξάνοντας τον χρόνο φυλάκισης κ.ά.

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ δήλωσαν ότι στις εκλογές σημειώθηκε κάποια πρόοδος καθώς προσφέρονταν «περισσότερες επιλογές στους ψηφοφόρους», αν και «εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα όρια στην άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών και στη συμμετοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ