Κυριακή 13 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς πατριώτες

Στις 20 Αυγούστου 2007 στο 11ο Περιφερειακό Εφετείο της Ατλάντα άρχισε η ακροαματική διαδικασία με την παρουσία τριών δικαστών επιφορτισμένων με την υπόθεση των Χεράρντο Ερνάντες, Ρενέ Γκονζάλες, Αντόνιο Γκερέρο, Ραμόν Λαμπανίνο και Φερνάντο Γκονζάλεζ. Πρόκειται για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες που από το 1998 βρίσκονται φυλακισμένοι παράνομα και άδικα σε Φυλακές «υψίστης ασφαλείας» των ΗΠΑ. Σ' αυτή την ακροαματική διαδικασία, όπως και στις δυο προηγούμενες το Μάρτη του 2004 και το Φλεβάρη του 2006, τα δύο δυαδικά μέρη, Εισαγγελία και υπεράσπιση εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους και απάντησαν στις ερωτήσεις των δικαστών. Αυτό αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα στη μακρά διαδικασία της έφεσης αυτών των πέντε αγωνιστών από την καταδίκη τους το 2001.

Ετσι και στην περίπτωση αυτή, όπως και στις προηγούμενες, η Εισαγγελία των ΗΠΑ στάθηκε ανίκανη να αντικρούσει τα επιχειρήματα της υπεράσπισης και να στηρίξει την κατηγορία. Αντίθετα, η υπεράσπιση από την πλευρά της απέδειξε με αξιόπιστα στοιχεία την παράνομη συμπεριφορά της Εισαγγελίας κατά τη διάρκεια της όλης νομικής διαδικασίας. Ειδικότερα: Κρατήθηκαν επί 17 μήνες στην Ειδική Μονάδα Απομόνωσης (SHU), χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο για την υπεράσπισή τους μέχρι και την έναρξη της δίκης τους, στις 8/6/2001. Κατηγορήθηκαν για συνωμοσία, κατασκοπία και κατοχή πλαστών εγγράφων. Οι στοιχειώδεις κανόνες μιας δίκαιης δίκης δεν τηρήθηκαν, κανένα από τα 240 αποδεικτικά στοιχεία δε δόθηκε στην υπεράσπιση, υπερασπιστικές μαρτυρίες σημαντικών προσώπων των ίδιων υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ δεν ελήφθησαν υπόψη, ενώ τα πολυάριθμα αιτήματα των δικηγόρων υπεράσπισης για διεξαγωγή της δίκης σε μια άλλη λιγότερο εχθρική και μεροληπτική πόλη από το Μαϊάμι, απορρίφθηκαν. Η έλλειψη αποδείξεων για τη στήριξη των δύο κύριων κατηγοριών - συνωμοσίας για διάπραξη κατασκοπίας και συνωμοσίας για διάπραξη δολοφονιών πρώτου βαθμού και η επιβολή ποινών μέχρι και δις ισόβια εντελώς παράνομων και άδικων, ήταν επίσης τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η υπεράσπιση κατά της αυθαιρεσίας της διαδικασίας. Η ίδια η Εισαγγελία αναγνώρισε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι δεν είχε να παρουσιάσει ούτε ένα απόρρητο έγγραφο για να αποδείξει την κατασκοπία. Τέλος, παραδέχτηκε ότι ο πραγματικός σκοπός της ήταν να προστατεύσει τις αντικουβανικές τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο Μαϊάμι με απόλυτη ατιμωρησία και να τιμωρήσει όσους αγωνίζονται ενάντιά τους. Στις 12 του Σεπτέμβρη αυτοί οι πέντε αγωνιστές θα μπουν στον ενδέκατο χρόνο φυλάκισης, κατηγορούμενοι για εγκλήματα που δεν έχουν διαπράξει, μόνο και μόνο για το γεγονός ότι σκόπευαν να διαφυλάξουν την πατρίδα τους από τρομοκρατικές ενέργειες, κάνοντας χρήση του νόμιμου δικαιώματος της άμυνας από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στις 9 Αυγούστου 2006 το Εφετείο της ενδέκατης περιφέρειας της Ατλάντα ακύρωσε την απόφαση του δικαστηρίου του Μαϊάμι που τους είχε δικάσει και καταδικάσει. Η φυλάκισή τους είχε ήδη θεωρηθεί παράνομη από την ομάδα Εργασίας για Αυθαίρετες Κρατήσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά την ακύρωση της απόφασης τίποτε δε δικαιολογεί τη συνέχιση της κράτησής τους. Το Κίνημα Διεθνούς Αλληλεγγύης κατήγγειλε και εξακολουθεί να καταγγέλλει τις καταφανώς αυθαίρετες και αντίθετες με τους διεθνείς κανόνες Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνθήκες σύλληψης, κράτησης, διεξαγωγής της δίκης και φυλάκισης και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους. Διευρύνει τις δραστηριότητές του για να σπάσει το φράγμα της σιωπής, και τον αποκλεισμό της πληροφόρησης σχετικά με την υπόθεση των πέντε, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Εχει δημιουργήσει περισσότερες από 300 Επιτροπές Αλληλεγγύης σε 101 χώρες. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να τους κρατεί φυλακισμένους δείχνοντας και με τον τρόπο αυτό τέλεια περιφρόνηση στους Διεθνείς Κανόνες δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προ της καταστάσεως αυτής επιβάλλεται η ανάπτυξη της αλληλεγγύης μας προς τους πέντε Κουβανούς πατριώτες και του από κοινού αγώνα μας για την απελευθέρωσή τους.


Κώστας ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΣ
Γενικός Γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λευτεριά στους φυλακισμένους στις ΗΠΑ Κουβανούς πατριώτες!(2014-01-01 00:00:00.0)
Το κείμενο για συλλογή υπογραφών του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου(2006-09-12 00:00:00.0)
Να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη προς τους πέντε Κουβανούς πατριώτες(2006-08-30 00:00:00.0)
Δυναμώνει το κίνημα αλληλεγγύης(2006-02-19 00:00:00.0)
Ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα για την απελευθέρωσή τους(2005-12-31 00:00:00.0)
Το προκατασκευασμένο κατηγορητήριο(2002-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ