Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκρυθμη κατάσταση

Το πογκρόμ αντιφρονούντων στο Πακιστάν συνεχίζεται

Associated Press

Το πογκρόμ αντιφρονούντων στο Πακιστάν συνεχίζεται
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΠΕΣΟΥΑΡ.--

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Πακιστάν, μετά το δεύτερο πραξικόπημα του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, που επέβαλε και τυπικά στη χώρα το στρατιωτικό νόμο. Το καθεστώς εξακολουθεί να προχωρά σε μαζικές συλλήψεις αντιφρονούντων, ενώ σταμάτησε και η εκπομπή των σταθμών του ΒΒC και του CNN. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν το καθεστώς, παρά τις δήθεν ανησυχίες που εκφράζουν για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την αναστολή λειτουργίας του Συντάγματος, ενώ διφορούμενος είναι και ο ρόλος της πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο.

Η Μπ. Μπούτο τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό χτες, προκειμένου να μη συμμετάσχει στην απαγορευμένη πορεία διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος, δίνοντας μία παράσταση προώθησης του δημοκρατικού της προφίλ, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε συλλήψεις πολλών οπαδών της. Η απαγόρευση ήρθη μερικές ώρες αργότερα, μετά και από παρέμβαση της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο εξακολουθεί να αποφεύγει την αποκήρυξη της συμφωνίας που έχει κλείσει με το στρατηγό για συνδιακυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «εάν αποκαταστήσει το σύνταγμα, βγάλει τη στολή του, παραιτηθεί από αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και ανακοινώσει τη διενέργεια εκλογών μέχρι τις 15 Γενάρη, τότε είναι καλά». Ανησυχία για τις εξελίξεις στο Πακιστάν εξέφρασαν και οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Χτες καμικάζι βομβιστής σκότωσε δύο αστυνομικούς και τραυμάτισε τέσσερις ακόμα ανθρώπους, σε επίθεση αυτοκτονίας, έξω από το σπίτι υπουργού της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ ευχαριστήρια επιστολή έστειλε η Ατια Σαλίμ, εκπρόσωπος των δικηγόρων στο Πακιστάν προς την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, και τον ΓΓ της, Γιώργο Μαυρίκο, για το διάβημα στον Π. Μουσάραφ, να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες δικηγόροι και να αποκατασταθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ