Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαγκωνισμός «εξουσιών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η «κόντρα» μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου συνεχίζεται. Μετά την έγκριση του διορισμού του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, η Γερουσία υπερψήφισε νομοσχέδιο για τους υδάτινους πόρους, παρά το βέτο που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλούμενος «το υπερβολικό του κόστος και τα περιττά έργα που προβλέπει».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 79 ψήφους υπέρ - εκ των οποίων οι 34 ανήκαν σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που δεν έλαβαν υπόψη τις αντιρρήσεις του Τζ. Ου. Μπους - και 14 κατά. Λίγο πριν, η Γερουσία ενέκρινε το διορισμό του νέου υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μάικλ Μουκάσεϊ, με ψήφους 53 έναντι 40.

Σχεδόν σε παράλληλο χρόνο, η πολιτεία της Καλιφόρνιας μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποτυχία της να λάβει επαρκή μέτρα για τη μείωση των καυσαερίων των αυτοκινήτων. Προ διετίας, η Καλιφόρνια είχε περάσει νόμο με τον οποίο ζητούσε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα οχήματα κατά 30% έως το 2016. Εντούτοις, για την ενεργοποίηση του νόμου απαιτείται έγκριση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), η οποία δεν ήρθε ποτέ. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομική δικαιολογία ώστε η EPA να σταθεί εμπόδιο στη συγκεκριμένη ρύθμιση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ