Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απελευθερώσεις «βελτίωσης κλίματος»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χθες, τελικά, απελευθερώθηκαν από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις εννιά Ιρανοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο διπλωμάτες, όπως υποστηρίζει η Τεχεράνη, που συνελήφθησαν πέρυσι το Γενάρη σε έφοδο στο προξενείο του Ιρμπίλ. Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως «εκτιμήθηκε ότι οι απελευθερωθέντες δεν αποτελούν κίνδυνο για την ιρακινή ασφάλεια». Η ιρανική ηγεσία, από την άλλη, αρκέστηκε να απαντήσει ότι περιμένει την απελευθέρωση άλλων τριών διπλωματών που είχαν συλληφθεί στην έφοδο στο προξενείο.

Οι Ιρανοί παραδόθηκαν στην ιρακινή κυβέρνηση, που, με τη σειρά της, εξέφρασε ικανοποίηση και εκτίμησε ότι «η καλή αυτή συγκυρία μπορεί να ακολουθηθεί από ένα νέο γύρο συνομιλιών Ιράκ - Ιράν - ΗΠΑ, για την ιρακινή σταθερότητα». Η Ουάσιγκτον δε σχολίασε την ιρακινή πρόταση, ενώ η Τεχεράνη διαμήνυσε ότι «δεν αντιτίθεται, αν η Ουάσιγκτον διατυπώσει κάποιο επίσημο σχετικό αίτημα».

Κατά τα άλλα, εντός Ιράκ, ο επικεφαλής των ιρακινών δυνάμεων στην Καρμπάλα, της οποίας πλέον έχουν τον έλεγχο, κατάφερε να προκαλέσει την οργή πολλών πολιτών, δηλώνοντας δημόσια ότι ο στρατός του Μεχντί, που πρόσκειται στον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, «ευθύνεται για εκατοντάδες δολοφονίες την τελευταία τετραετία». Πολλοί κάτοικοι της Καρμπάλα, οπαδοί του Σαντρ, αντέδρασαν στη δημόσια ομιλία, επιρρίπτοντας ευθύνες για τη βία, των περασμένων χρόνων, σε ανεξέλεγκτους ενόπλους και στις κατοχικές δυνάμεις.

Τέλος, χθες, σε δύο τουλάχιστον επιθέσεις σε Κχάλις και Χαουάγια, σκοτώθηκαν 20 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 10, στην πλειοψηφία τους πολίτες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org