Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τους μετανάστες

Φυλακισμένους σε μια ζωή γεμάτη τρόμο και χωρίς κανένα δικαίωμα κρατά η κυρίαρχη πολιτική τους μετανάστες εργαζόμενους. Ακόμα και το αυτονόητο δικαίωμα της δουλιάς με αμοιβή και ασφάλιση έχει καταντήσει «προνόμιο». Αυτό αναδεικνύει πρόσφατη δικαστική απόφαση με την οποία Αλβανοί εργάτες γης μπορούν να πληρώνονται σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι στο ΙΚΑ, αν έχουν πράσινη κάρτα, αν έχουν προσληφθεί με γραπτή ή προφορική σύμβαση. Δηλαδή, χρειάστηκε η παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να μπορέσουν χιλιάδες εργάτες κι εργάτριες που φτάνουν στη χώρα μας κυνηγημένοι, που δουλεύουν μέσα σε άθλιες συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας, να πάρουν κι αυτά ακόμα τα πενιχρά μεροκάματα που προβλέπει η ΕΓΣΕΕ, ενώ τ' αφεντικά τους πλουτίζουν διαρκώς!

Αυτές είναι οι συνέπειες της αντιμεταναστευτικής, συνολικά της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Θέλουν τους μετανάστες εργάτες τρομοκρατημένους, με σκυμμένο το κεφάλι. Οχι μόνο να μη διεκδικούν όσα ανήκουν στην τάξη τους, αλλά να θεωρούν ...παραχωρήσεις ακόμα κι όσα ψίχουλα τους πετάνε. Να συναινούν πλήρως στις εντολές της πλουτοκρατίας. Να «αξιοποιούνται» ως μοχλός εκβιασμού των ντόπιων εργατών («ή δουλεύεις 12 ώρες ή θα πάρω μετανάστη»), διάσπασης της εργατικής τάξης (βλ. αντιλήψεις του τύπου «για την ανεργία φταίνε οι ξένοι»). Το καθεστώς παρανομίας στο οποίο μένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εξυπηρετεί αυτές ακριβώς τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης. Είναι τουλάχιστον υποκριτικές και εξοργιστικές οι δηλώσεις και υποσχέσεις που μοιράζουν δεξιά κι αριστερά, με μπόλικα κροκοδείλια δάκρυα, στελέχη των ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για τη λύση των προβλημάτων των μεταναστών. Το τι «λύσεις» θέλουν και είναι ικανοί να δώσουν οι κεφαλαιοκράτες φαίνονται απ' τα σχέδιά τους: Π.χ. το να δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης (Κύπρος, Μάλτα) όπου θα στοιβάζουν τους λαθρομετανάστες για να μπορούν οι πολυεθνικές να επιλέγουν πόσα και τι (γνώσεις, ειδικότητα κλπ.) εργατικά χέρια έχουν ανάγκη και οι υπόλοιποι θα διώχνονται πίσω.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ απευθύνεται στους μετανάστες καλώντας τους να πάρουν την υπόθεση της βελτίωσης της ζωής τους στα χέρια τους. Να ενταχθούν και να δυναμώσουν τους αγώνες της τάξης τους. Το ΚΚΕ μιλά καθαρά και ζητά: Αμεση νομιμοποίηση όσων μεταναστών βρίσκονται στην Ελλάδα, απλοποίηση των διαδικασιών, επανένωση των οικογενειών. Ισα δικαιώματα για Ελληνες και μετανάστες, ανάλογα με τις ανάγκες τους, κατάργηση αντιδραστικών εγκυκλίων, όπως αυτή που έβαζε εμπόδια στη νοσηλεία μεταναστών σε δημόσια νοσοκομεία. Δημιουργία δημόσιων οργανωμένων - ανθρώπινων χώρων υποδοχής των μεταναστών, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πλήρη υγειονομική και ψυχολογική στήριξη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Σεβασμό και υπεράσπιση των πολιτιστικών παραδόσεων των μεταναστών, του δικαιώματος που έχουν να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα, των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων κλπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ έχει ξεκινήσει πλατιά εξόρμηση. Με συσκέψεις, εξορμήσεις σε εργατικές γειτονιές και τόπους δουλιάς, μέσα από επαφές με μεταναστευτικές κοινότητες, οι κομμουνιστές επιδιώκουν να αναδείξουν πως απάντηση στα κοινά προβλήματα μπορεί να 'ρθει μόνο μέσα από την ενίσχυση του κοινού αγώνα. Μέσα από τη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας όλων των εργατών, πέρα από χρώμα, φυλή ή θρησκεία. Μέσα από την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ενάντια στον κοινό αντίπαλο: Το κεφάλαιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ