Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βρίσκουν και τα λένε

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να δικαιολογήσει την πρότασή του για τη διοργάνωση ενός παράλληλου με αυτόν που γίνεται στη Βουλή «διαλόγου» μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό, κλήθηκε χτες (από τον «Αλφα 9,89») ο πρόεδρος του ΣΕΒ και ιδού ο απολαυστικός διάλογος: Ερώτηση: «Μπορούν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να συνεννοηθούν;» -- Δ. Δασκαλόπουλος: «Βεβαίως το πιστεύω. Εχουμε κοινά συμφέροντα. Δεν έχουμε αντιπαράθεση και είμαστε εκείνοι που ζούμε κάθε μέρα την πραγματικότητα του χώρου της εργασίας, συνεργαζόμαστε και έχουμε το κοινό ενδιαφέρον να φτιάξουμε ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους και αυτό είναι που δημιουργεί την ανάπτυξη». Ερώτηση: «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πώς αντέδρασαν στην πρότασή σας;». -- Δασκαλόπουλος: «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ξέρουν ότι αυτός ο τρόπος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός και το πρόσθετο πλεονέκτημά του είναι το σημαντικό, είναι ότι θα το αποσυνδέσουμε από τον πολιτικό διάλογο, που πρέπει να γίνει, αλλά οδηγεί πολλές φορές στην ανάγκη του καθενός μας να πάρει μια πόζα ή να βρει προσχήματα για να κάνει ευρύτερη τοποθέτηση». Η αλήθεια είναι ότι με τους συνομιλητές και τους συνδαιτυμόνες που έχει τόσα χρόνια από τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των συνδικάτων, έχει κάθε λόγο να τα υποστηρίζει αυτά.

Φωνασκούν για να τα βρουν

Απολογητής του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου εμφανίστηκε ο ΛΑ.Ο.Σ., πασχίζοντας να δικαιολογήσει τις απαράδεκτες θέσεις του περί κατάληψης εδαφών των Σκοπίων. Ωστόσο, το κύριο είναι ότι άθελά του επιβεβαίωσε τον τυχοδιωκτισμό της στρατηγικής του και το λαοπλάνο ρόλο του, ειδικά σε ζητήματα όπου φωνασκεί, διεκδικώντας κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Με μακροσκελή ανακοίνωσή του το κόμμα Καρατζαφέρη ομιλεί για παρερμήνευση και διαστρέβλωση του γράμματος και πνεύματος των δηλώσεων Ανθιμου. Ακολούθως ξανααναπτύσσει τις γνωστές θέσεις του περί «εκχώρησης» της Βόρειας Ηπείρου στην Αλβανία, περί ύπαρξης «Ελληνοβλάχων» των Σκοπίων και των «Ελληνίδων» πόλεών τους «όπως το Μοναστήρι» ή περί της ανατολικής Θράκης και του «σαντζακίου» της Σμύρνης, που αν δε μεσολαβούσε η Μικρασιατική καταστροφή, «θα ανήκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Και μετά αποσαφηνίζει ότι η επίκληση αυτών των περιπτώσεων αποτελεί «εφαρμογή μιας αντίληψης εξισορρόπησης, που χρειάζεται στρατηγικά σε κάθε διαπραγμάτευση, έτσι ώστε στο τέλος να μπορούν να γίνουν (και να εκτιμηθούν από το άλλο μέρος) αμοιβαίες και όχι μονομερείς υποχωρήσεις». Και παρακάτω μιλά για «"χρυσή τομή" της ήρεμης, αλλά αδιαπραγμάτευτης ιστορικής αυτεπίγνωσης».

Νάτα μας, λοιπόν: Φωνάζουν οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας, της Τουρκίας και των Σκοπίων, καλλιεργώντας, ως πειθήνια όργανα του ιμπεριαλισμού, επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας. Φωνάζει από εδώ και ο ΛΑ.Ο.Σ. για να «εξισορροπηθεί» η κατάσταση στη «διαπραγμάτευση» (σ.σ.: αλήθεια, επί ποίων ακριβώς θεμάτων; και ποιος ακριβώς τα ορίζει;) και να βρούνε μεταξύ τους τη «χρυσή τομή».

Σε βάρος των λαών, της φιλίας τους, της ειρήνης και προκοπής που έχει ανάγκη η περιοχή και οι άνθρωποί της.

Αντικομμουνιστική λάσπη τύπου «ΠΑΣΟΚ»

Εθισμένοι στην αντικομμουνιστική λάσπη τύπου ...«ΠΑΣΟΚ», και μάλιστα όχι μόνο σε προεκλογική περίοδο, φαίνεται ότι είναι ορισμένοι δημοσιογράφοι. Ο λόγος αυτή τη φορά για την Κάτια Μακρή, που στην προχτεσινή της ραδιοφωνική εκπομπή στον «ΑΛΦΑ» με τον Γιώργο Κύρτσο, έδωσε, για ακόμα μια φορά, με επιτυχία εξετάσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο και «καλύπτει».

Αναφερόμενη, λοιπόν, στη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με τον πρωθυπουργό, άφησε υπονοούμενα (συνοδευόμενα από τα γνωστά πονηρά γελάκια) για το περιεχόμενο της συνάντησης, που - όπως είπε - επίσημα μπορεί να ήταν το Σκοπιανό, αλλά ...κανείς δεν ξέρει. Μην μπορώντας να αντιπαρατεθεί με πολιτικά επιχειρήματα στη συνεπή στάση του ΚΚΕ για το Σκοπιανό (την οποία και παραδέχτηκε), το 'ριξε στις παροιμίες τύπου «Ο φίλος στις δυσκολίες φαίνεται» και σε βαθιά «πολιτικές» εκτιμήσεις, όπως ότι το ΚΚΕ είναι - αν μη τι άλλο - σταθερό στις φιλίες του...

Πάντως, αυτή η χειρίστου είδους αντι-ΚΚΕ μανία φανερώνει πόσο πολύ πονάει το αστικό δικομματικό σύστημα και τα παπαγαλάκια του η ύπαρξη του ΚΚΕ και η συνεχώς αυξανόμενη επιρροή των θέσεών του στα λαϊκά στρώματα.

Από ... το κινητό

Πέμπτη, περίπου 11.30 π.μ. και το κινητό τηλέφωνο συντάκτη της εφημερίδας ηχεί. Κάποια ευγενικότατη δεσποινίδα ενημερώνει τον συνάδελφο ότι τηλεφωνεί από το γραφείο του κυρίου Βενιζέλου και θα ήταν χαρά τους να τον δει στην προεκλογική ομιλία που θα κάνει στο Αιγάλεω κλπ. Δεν κάνουμε πλάκα, σοβαρά μιλάμε. Αν πάλι κάποιος θεωρήσει ότι ήταν λάθος, πλανάται. Στον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» απευθύνθηκε ονομαστικά. Ηξερε, λοιπόν, ποιον καλούσε. Η απάντηση στο γιατί, μικρή - ουσιαστικά - σημασία έχει. Ο παροξυσμός της εξουσίας - αρχηγίας εξηγεί πολλά...

Τον φοβούνται τον Οχτώβρη

Ολες αυτές τις μέρες, με αφορμή την 90ή επέτειο από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση (7 Νοέμβρη), έχουν γραφτεί διάφορα σε διεθνή και ντόπια αστικά ΜΜΕ. Κοινός παρονομαστής τους, η προσπάθεια να δυσφημήσουν το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός που σημάδεψε καταλυτικά τον περασμένο αιώνα, το πρώτο εργατοαγροτικό κράτος στον κόσμο, τη Σοβιετική Ενωση, που άνοιξε το δρόμο για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική. Αυτό εκφράστηκε και με ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις κυρίως στη Ρωσία, περί λίγων «νοσταλγών» (θάβοντας τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων), αλλά κυρίως με άρθρα που μιλάνε περί «βιασμού της Ιστορίας», «πραξικοπήματος» και άλλα τέτοια.

Τα δημοσιεύματα αυτά περιέχουν πάσης φύσης αιχμές για τους ηγέτες της Επανάστασης και ιδιαίτερα για τον Λένιν και τον Στάλιν. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέγονται στο χτεσινό αναδημοσιευμένο άρθρο στα «ΝΕΑ» του Γιαν Κράουζε, από τη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ»: «Στην ύπαιθρο, από το 1918 και τουλάχιστον μέχρι το 1922, η γενικευμένη πρακτική επίταξης των συγκομιδών προκαλεί εκατοντάδες εξεγέρσεις. Καταστέλλονται με όλα τα μέσα - βασανιστήρια, εκτελέσεις, πυρπόληση χωριών - και κυρίως την πείνα τόσο ακραία που οδηγεί, ιδιαίτερα στην περιοχή του Βόλγα, σε φαινόμενα κανιβαλισμού σε αρκετά μεγάλη κλίμακα - απελπισμένοι έφταναν να τρώνε τα ίδια τους τα παιδιά». Ολα αυτά προβάλλονται για να κάνει ο αναγνώστης τους ανάλογους συνειρμούς για τους μπολσεβίκους και, βεβαίως, να αποδείξει τη «δικτατορία». Αυτός ο, υποτίθεται, «ιστορικός» δε λέει κουβέντα για την εξαθλίωση του λαού από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και τη συμμετοχή της τσαρικής Ρωσίας, για τον εμφύλιο και την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση που έγινε στη Ρωσία στον πρώτο χρόνο κιόλας επικράτησης της Επανάστασης.

Βεβαίως και η Επανάσταση, όπως κάθε επανάσταση, είναι απάντηση στη βία των καταπιεστών. Ωστόσο, η Οχτωβριανή Επανάσταση ήταν η πρώτη που οδήγησε την ανθρωπότητα όχι σε μια νέα εκμεταλλευτική κοινωνία συνεχίζοντας ό,τι έκαναν τα προηγούμενα εκμεταλλευτικά συστήματα, αλλά σε μια νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι σίγουρο ότι το νέο που γεννήθηκε είχε να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες, τη σάπια «κληρονομιά» του καπιταλισμού. Ωστόσο, στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, η ανθρωπότητα, τα λαϊκά στρώματα γνώρισαν πρωτόγνωρα δικαιώματα σε όλους τους τομείς (μόρφωση, πολιτισμός, υγεία, κοινωνικά δικαιώματα κλπ.), που είναι σήμερα ζητούμενα για δισεκατομμύρια ανθρώπων στη Γη.

Αυτός είναι και ο λόγος που το κεφάλαιο στις μέρες μας, με τους πολυποίκιλους μηχανισμούς του, ρίχνει τόση λάσπη στον κόκκινο Οχτώβρη και τη Σοβιετική Ενωση. Θέλουν, οι νεότερες γενιές να έχουν «μαύρα μεσάνυχτα» γι' αυτήν την ιστορική περίοδο, γι' αυτό τη διαστρεβλώνουν μέσα από τα σχολικά βιβλία. Οσο για τις αιτίες των ανατροπών του '89 - '91, αυτές οφείλονται στις παρεκκλίσεις που σημειώθηκαν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, στον οπορτουνισμό, σε συνδυασμό με την ιμπεριαλιστική δολιοφθορά. Αλλο αυτό και άλλο η αντικομμουνιστική χυδαία επίθεση.

Αυτή η πρώτη εμπειρία οικοδόμησης του σοσιαλισμού άνοιξε το δρόμο για τη νομοτελειακή εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, δηλαδή την προοπτική της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, που σήμερα είναι ακόμα πιο αναγκαία από ποτέ. Είναι η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουμε.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα φορομπηχτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ να αυξήσει τον ΦΠΑ και να επιβαρύνει τον κοσμάκη, όταν τον ρωτάνε γι' αυτό, απαντάει με ένα απλούστατο «όχι». Οταν ...τα μασάει, καταλαβαίνουμε τι μας περιμένει.

Ο λόγος για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όταν ρωτήθηκε χτες στη Βουλή ...έκανε πως δεν κατάλαβε και αρκέστηκε να πει ότι τέτοια αύξηση δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο Αλογοσκούφης αν δε μαζέψει όσα του χρειάζονται (για να τα μοιράσει ως «κίνητρα ανάπτυξης» στους βιομήχανους), πάλι εμάς θα φορολογήσει με τον τρόπο που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ξέρουν πολύ καλά: Τους έμμεσους φόρους.

ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ! Η Σύνοδος των υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλαβε απόφαση - πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μας! Σα να λέμε ότι οι λύκοι έκαναν συνέλευση και αποφάσισαν να πάρουν μέτρα διαφύλαξης της σωματικής ακεραιότητας των προβάτων...

Μιλάμε για την ίδια ΕΕ που επιτρέπει τη χρήση χαφιεδοκαμερών σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των πολιτών της, την αποθήκευση των δεδομένων μετακίνησης από τα αεροδρόμια, καθώς και τον έλεγχο των οικονομικών δεδομένων του καθενός από το τραπεζικό σύστημα.

Είναι οι ίδιοι υπουργοί που στις χώρες τους γίνονται απαγωγές ανθρώπων από μυστικές υπηρεσίες χωρίς κανείς να ξέρει πού μεταφέρονται και για ποιο λόγο κρατούνται. Αλλωστε, τα ξέρουμε κι εδώ στην Ελλάδα αυτά με τις απαγωγές των Πακιστανών.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ας αφήσουν, λοιπόν, την κοροϊδία. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά πού στοχεύουν αυτές οι «αποφάσεις αστυνομικής συνεργασίας» και σίγουρα δεν αφορούν την πάταξη του εγκλήματος, όπως διατείνονται οι υπουργοί.

Οχι και «τιμητής» η κυβέρνηση!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επιτέλους, ας σταματήσει η κυβέρνηση το επικοινωνιακό παιχνίδι με τα «λουκέτα» στα σχολεία, προκειμένου να πλήξει τους καθ' όλα δίκαιους αγώνες των μαθητών. Επανήλθε εκ νέου χτες ο Κ. Καραμανλής στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «οι εικόνες με τις αλυσίδες και τα λουκέτα στις πόρτες των σχολείων δεν είναι προοδευτικές και συντηρητικές, αλλά βαθύτατα συντηρητικές εικόνες». Αραγε, αγνοεί ο πρωθυπουργός ότι το πραγματικό λουκέτο στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία το έχουν βάλει εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξωθώντας το σύνολο σχεδόν των μαθητών στην παραπαιδεία και τα φροντιστήρια; Προσποιείται ότι δε γνωρίζει πως το αληθινό λουκέτο στα σχολεία έχει μπει από τη χρόνια υποβάθμιση, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, καθώς και της παρεχόμενης στείρας και αντιεπιστημονικής γνώσης; Υποκρίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται πως το σημερινό «γκρίζο» και απωθητικό σχολείο είναι έργο που φέρει και τη δική του υπογραφή; Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να εμφανίζεται τιμητής, ακριβώς γιατί ο ίδιος και η πολιτική του ανήκουν στους παράγοντες που γεννούν και οξύνουν τα προβλήματα στην Παιδεία. Αντίθετα, οι αγώνες των μαθητών, γονιών και εργαζομένων, είναι η ελπιδοφόρα παρέμβαση για τη λύση τους.

«Αδικη» κατηγορία...

Τουλάχιστον ατυχής ο χτεσινός τίτλος του κύριο άρθρου της «Καθημερινής» που κάνει λόγο για «βία των συνδικάτων». Η «κατάληψη» του γραφείου της ΔΕΗ από συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ, η οποία πρόσφερε την αφορμή για τον παραπάνω τίτλο, ήταν μια κατάληψη παρωδία, που σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί τέτοιες βαρύγδουπες διαπιστώσεις. Εξάλλου, η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα θα έπρεπε να πάρει υπόψη της ότι η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ αποφάσισε λίγο αργότερα την αναστολή των 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στο «διάλογο» για το «σπάσιμο» και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόλο δηλαδή, που η ΔΕΗ ξεπουλιέται, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ούτε μια ντουφεκιά στον αέρα δε ρίχνουν έτσι για «ξεκάρφωμα». Είναι κρίμα και άδικο λοιπόν να κατηγορούνται για άσκηση βίας...

Ποιος θα γελάσει τελευταίος

Περιχαρής ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης περιφέρει τις τελευταίες μέρες επιστολή με την οποία η ΠΑΕ ΠΑΟ θα κατασκευάσει μόνη της - χωρίς να συμμετάσχει δηλαδή στα έξοδα ο δήμος - το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο κύριος δήμαρχος, όμως, μες στην καλή χαρά του δείχνει να ξεχνά:

  • Οτι ο χώρος αυτός των 220 στρεμμάτων, που βρίσκεται στον Ελαιώνα και παραχωρήθηκε στην ΠΑΕ για να κατασκευάσει εμπορικό και αθλητικό κέντρο, προοριζόταν για τη δημιουργία κοινόχρηστου πράσινου, σε μια πόλη με αναλογία πρασίνου μόλις 2 τ.μ. ανά κάτοικο.
  • Οτι για να ολοκληρωθεί η παραχώρηση, ο δήμος - δηλαδή ο αθηναϊκός λαός - πλήρωσε για απαλλοτριώσεις πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
  • Οτι το ελληνικό δημόσιο - δηλαδή όλος ο λαός - θα πληρώσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να γίνουν διάφορα έργα υποδομής που θα εξυπηρετούν την ΠΑΕ. Μόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ για οδικό δίκτυο θα δαπανήσει σε δύο δόσεις 44 εκατ. ευρώ.
  • Οτι από την όλη νομοθετική ρύθμιση για το γήπεδο επωφελήθηκε ο μεγαλοεργολάβος Βωβός, ο οποίος απέκτησε έναν τρομερό συντελεστή δόμησης για να χτίσει τεράστια εμπορικά κέντρα στην περιοχή.

Κι όλα αυτά για να αποκτήσει ο δήμος τα 16 στρέμματα του γηπέδου του ΠΑΟ στη Λ. Αλεξάνδρας, τα οποία άλλωστε του ανήκαν, αφού είχε παραχωρήσει μόνο τη χρήση τους στην ΠΑΕ!

Δυστυχώς, κύριε δήμαρχε, ο λαός της Αθήνας δε βρίσκει τίποτε για να συμμεριστεί τη χαρά σας. Αλλά πού θα πάει; Τελικά, αυτός θα γελάσει τελευταίος...

Βιντεο-τρομοκράτηση

Η στήλη δε γνωρίζει αν ο - προσφάτως διορισθείς - γενικός διευθυντής του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) Ελ. Περάκης είχε υπόψη του την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για τη χρήση από την Αστυνομία των «χαφιεδοκαμερών», όταν - με το κινητό τηλέφωνο - βιντεοσκοπούσε τους εργαζόμενους στα εξωτερικά ιατρεία του ΩΚΚ.

Το θέμα έθεσε στο γενικό διευθυντή το Σωματείο των Εργαζομένων του ΩΚΚ στην πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του. Ο Ελ. Περάκης δεν αρνήθηκε ότι έκανε βιντεοσκόπηση στα εξωτερικά ιατρεία. Υποστήριξε, όμως, ότι δε βιντεοσκοπούσε πρόσωπα, αλλά τη ...χαλαρότητα που έχουν τα ντουλάπια, τα γραφεία και οι τοιχοποιίες του χώρου!

Ολα αυτά για τα οποία μίλησε ο γενικός διευθυντής του ΩΚΚ χρειάζονται μάστορα και όχι το βίντεο του κινητού - το οποίο ως φαίνεται μπαίνει και αυτό στη φαρέτρα της τρομοκράτησης των εργαζομένων. Ομως όλοι αυτοί που αντιμετωπίζουν κάθε συλλογική δραστηριότητα ως έκνομη δράση, θα βρουν το ...μάστορή τους: Τους αγώνες των εργαζομένων και των αδικημένων!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τους μετανάστες

Φυλακισμένους σε μια ζωή γεμάτη τρόμο και χωρίς κανένα δικαίωμα κρατά η κυρίαρχη πολιτική τους μετανάστες εργαζόμενους. Ακόμα και το αυτονόητο δικαίωμα της δουλιάς με αμοιβή και ασφάλιση έχει καταντήσει «προνόμιο». Αυτό αναδεικνύει πρόσφατη δικαστική απόφαση με την οποία Αλβανοί εργάτες γης μπορούν να πληρώνονται σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι στο ΙΚΑ, αν έχουν πράσινη κάρτα, αν έχουν προσληφθεί με γραπτή ή προφορική σύμβαση. Δηλαδή, χρειάστηκε η παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να μπορέσουν χιλιάδες εργάτες κι εργάτριες που φτάνουν στη χώρα μας κυνηγημένοι, που δουλεύουν μέσα σε άθλιες συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας, να πάρουν κι αυτά ακόμα τα πενιχρά μεροκάματα που προβλέπει η ΕΓΣΕΕ, ενώ τ' αφεντικά τους πλουτίζουν διαρκώς!

Αυτές είναι οι συνέπειες της αντιμεταναστευτικής, συνολικά της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Θέλουν τους μετανάστες εργάτες τρομοκρατημένους, με σκυμμένο το κεφάλι. Οχι μόνο να μη διεκδικούν όσα ανήκουν στην τάξη τους, αλλά να θεωρούν ...παραχωρήσεις ακόμα κι όσα ψίχουλα τους πετάνε. Να συναινούν πλήρως στις εντολές της πλουτοκρατίας. Να «αξιοποιούνται» ως μοχλός εκβιασμού των ντόπιων εργατών («ή δουλεύεις 12 ώρες ή θα πάρω μετανάστη»), διάσπασης της εργατικής τάξης (βλ. αντιλήψεις του τύπου «για την ανεργία φταίνε οι ξένοι»). Το καθεστώς παρανομίας στο οποίο μένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εξυπηρετεί αυτές ακριβώς τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης. Είναι τουλάχιστον υποκριτικές και εξοργιστικές οι δηλώσεις και υποσχέσεις που μοιράζουν δεξιά κι αριστερά, με μπόλικα κροκοδείλια δάκρυα, στελέχη των ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για τη λύση των προβλημάτων των μεταναστών. Το τι «λύσεις» θέλουν και είναι ικανοί να δώσουν οι κεφαλαιοκράτες φαίνονται απ' τα σχέδιά τους: Π.χ. το να δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης (Κύπρος, Μάλτα) όπου θα στοιβάζουν τους λαθρομετανάστες για να μπορούν οι πολυεθνικές να επιλέγουν πόσα και τι (γνώσεις, ειδικότητα κλπ.) εργατικά χέρια έχουν ανάγκη και οι υπόλοιποι θα διώχνονται πίσω.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ απευθύνεται στους μετανάστες καλώντας τους να πάρουν την υπόθεση της βελτίωσης της ζωής τους στα χέρια τους. Να ενταχθούν και να δυναμώσουν τους αγώνες της τάξης τους. Το ΚΚΕ μιλά καθαρά και ζητά: Αμεση νομιμοποίηση όσων μεταναστών βρίσκονται στην Ελλάδα, απλοποίηση των διαδικασιών, επανένωση των οικογενειών. Ισα δικαιώματα για Ελληνες και μετανάστες, ανάλογα με τις ανάγκες τους, κατάργηση αντιδραστικών εγκυκλίων, όπως αυτή που έβαζε εμπόδια στη νοσηλεία μεταναστών σε δημόσια νοσοκομεία. Δημιουργία δημόσιων οργανωμένων - ανθρώπινων χώρων υποδοχής των μεταναστών, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πλήρη υγειονομική και ψυχολογική στήριξη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Σεβασμό και υπεράσπιση των πολιτιστικών παραδόσεων των μεταναστών, του δικαιώματος που έχουν να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα, των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων κλπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ έχει ξεκινήσει πλατιά εξόρμηση. Με συσκέψεις, εξορμήσεις σε εργατικές γειτονιές και τόπους δουλιάς, μέσα από επαφές με μεταναστευτικές κοινότητες, οι κομμουνιστές επιδιώκουν να αναδείξουν πως απάντηση στα κοινά προβλήματα μπορεί να 'ρθει μόνο μέσα από την ενίσχυση του κοινού αγώνα. Μέσα από τη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας όλων των εργατών, πέρα από χρώμα, φυλή ή θρησκεία. Μέσα από την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ενάντια στον κοινό αντίπαλο: Το κεφάλαιο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org