Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Ξεκίνησε η Ιβηροαμερικανική Σύνοδος

«Η κοινωνική συνοχή μπορεί να υπάρξει μόνο σε ένα σύστημα που να βασίζεται στη δικαιοσύνη και την ισότητα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κούβας

Από τις εργασίες της Συνόδου

Associated Press

Από τις εργασίες της Συνόδου
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Περί «νέου κοινωνικού συμβολαίου» έκανε λόγο η Μισέλ Μπατσελέ, πρόεδρος και οικοδεσπότης της 17ης Ιβηροαμερικανικής Συνόδου, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας της για τις εργασίες της Συνόδου. Το κύριο θέμα της ατζέντας της συνόδου είναι η «κοινωνική συνοχή» και η Μπατσελέ προχωρώντας σε ένα ευχολόγιο είπε: «Είναι το όνειρο για κοινωνική δικαιοσύνη, για πιο δίκαιες και πιο ελεύθερες κοινωνίες» και κάλεσε τους ηγέτες των 22 χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο να «αλλάξουν την άδικη ιστορία» της περιοχής και να εξαλείψουν την ανισότητα, τη φτώχεια και να ισχυροποιήσουν τη «δημοκρατία». Την αστική δημοκρατία, βεβαίως, εννοεί η σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος, ζήτημα διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος θέτει και όχι ανατροπή του.

Η «κοινωνική συνοχή» μπορεί να γίνει δυνατή μόνο ως αποτέλεσμα ενός κοινωνικού συστήματος που βασίζεται στη δικαιοσύνη και την ισότητα, τόνισε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο, ο αντιπρόεδρος της Κούβας, Κάρλος Λάγκε. Ανέφερε ως παράδειγμα τον ιστορικό αγώνα της κουβανικής επανάστασης, της σοσιαλιστικής Κούβας, που παλεύει όχι μόνο να αντεπεξέλθει στις υπέρμετρες δυσκολίες εξαιτίας του εμπάργκο και των συνεχών επιθετικών ενεργειών εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά και να οικοδομήσει ένα σύστημα δικαιοσύνης και ισότητας. «Είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή», διαβεβαίωσε ο Λάγκε, για να τονίσει με σημασία, «μία πραγματική κοινωνική συνοχή».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, αμφισβήτησε έντονα την πιθανότητα επίτευξης του υποτιθέμενου στόχου της «κοινωνικής συνοχής» σε κοινωνίες που μαστίζονται από τη φτώχεια, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται. Καταρχήν, τόνισε ο Τσάβες, πρέπει πρώτα να προωθήσουμε το μετασχηματισμό αυτών των κοινωνιών και μετά να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε την κοινωνική συνοχή και καλωσόρισε τον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό εναντίον της επιβολής της ALCA και ενάντια στις επιταγές του ΔΝΤ και της ΠΤ. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι σημαντικό το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και αποτελεί το κύριο θέμα της ατζέντας, αλλά τόνισε ότι στο Πλάνο Δράσης της Συνόδου θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς και συγκεκριμένοι στόχοι, χρονοδιαγράμματα και πρόγραμμα έργων, ενώ κατέληξε ότι ο ίδιος θα καταθέσει μία σειρά προτάσεων «συγκεκριμένων σχεδίων», όπως την κοινή εταιρεία «Petroamerica», την Τράπεζα του Νότου κ.ά.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν αντιπροσωπείες από όλες τις λατινοαμερικάνικες χώρες, καθώς και ο Ισπανός βασιλιάς και η Πορτογαλία.

Ταυτόχρονα, λαϊκές οργανώσεις, σωματεία εργαζομένων και ιθαγένικες οργανώσεις πραγματοποιούν στο Σαντιάγο τη δική τους σύνοδο, προβάλλοντας τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ