Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Νίκος Στ. Μιχιώτης «Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960 εν ονόματι του βασιλέως...». Μελέτη εξαιρετικά χρήσιμη για την ιστοριογραφία και τη βιβλιογραφία τη σχετική με ιστορικά, προσωπικά ημερολόγια καταδικασμένων αγωνιστών, έγγραφα κλπ., η οποία έρχεται να προσθέσει τα πρακτικά των έκτακτων στρατοδικείων που στήθηκαν ενάντια σε χιλιάδες αγωνιστές από το 1946 και λειτούργησαν μέχρι το 1960. Ο συγγραφέας, μετά από σχετικά υπομνήματα, κατάφερε να προσεγγίσει τα αραχνιασμένα αρχεία, με τα πρακτικά των στρατοδικείων). Γιάννης Παπαοικονόμου «Το δόκανο» (πολιτικο-κοινωνικό μυθιστόρημα, με ηρωίδα μια κοπέλα, σε λαϊκή γειτονιά, που δρα ενάντια στην Απριλιανή χούντα).

-- Κ. Αδάμ (Μεσογείων 275, Κ. Χαλάνδρι, 15231, 210-6721.801-4): Ο οίκος, γνωστός για τις υψηλής αισθητικής εικαστικού περιεχομένου εκδόσεις του, κυκλοφόρησε δύο λευκώματα - μονογραφίες: 1) Της Αννας Χατζηγιάννη με τίτλο «Θεόφιλος». Η μελετήτρια βιο-εργογραφεί τον ταπεινό «φτωχούλη του θεού», δικαιωμένο μετά το θάνατό του και διεθνούς φήμης σήμερα, λαϊκό ζωγράφο του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα Θεόφιλο. 2) Του Δημήτρη Παυλόπουλου με τίτλο «Ζογγολόπουλος». Ο λέκτορας της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθήνας - βιο-εργογραφεί τον πρόσφατα πεθαμένο, μεγάλο γλύπτη και ζωγράφο Γιώργο Ζογγολόπουλο, έναν από τους πρώτους Ελληνες εικαστικούς που δέχτηκαν και εξέφρασαν την αφαίρεση, με έργα εξαιρετικής απλότητας και δύναμης, όπως είναι οι πασίγνωστες «ομπρέλες» του.

-- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Φιλίππο ντε Στράτα «Λίβελος κατά της τυπογραφίας» (εισαγωγή του Μάρτιν Λόουρι, μετάφραση Αντιγόνης Φιλιπποπούλου. Το μικρό βιβλιαράκι του ΜΙΕΤ περιλαμβάνει ποίημα - λίβελο κατά της εφεύρεσης της τυπογραφίας, του μοναχού και καλλιγράφου θρησκευτικών κειμένων του 15ου αιώνα, στη Βενετία για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, Φιλίππο ντε Στράτα. Ο μοναχός, απευθύνοντας το στιχουργημένο λίβελό του στον Δόγη Νικόλα Μάρκελο, χαρακτηρίζει την «ανταγωνίστριά» του τυπογραφία «μάστιγα» και του ζητά να «κλείσει τους τυπογράφους», που εξέδιδαν τα «ανόσια» έργα του Οβίδιου και άλλων ποιητών).

-- «Ελληνικά Γράμματα»: Φωτεινής Δεκάζου - Στεφανοπούλου «Περιθωριακοί και παραβάτες (Ο κόσμος των παρεκκλίσεων στην κωμωδία του Αριστοφάνη)» (μελέτη για τους περιθωριακούς τύπους - μέθυσους, κλέφτες, μοιχούς, μοιχαλίδες, λάγνες γριές, δωροδόκους, καταχραστές - που σατίριζε ο Αριστοφάνης στις κωμωδίες του για να τους αντιπαλέψει).

-- «Μεταίχμιο»: Χένρι Μίλερ «Μαύρη άνοιξη» (μετάφραση επίμετρο Γιώργος - ΙΚΑΡΟΣ Μπαμπασάκης, μυθιστόρημα). Ελι Βιζέλ «Η νύχτα» (μετάφραση Γιώργος Ξενάριος. Ο βραβευμένος με το «Νόμπελ Ειρήνης» δημοσιογράφος και συγγραφέας, σ' αυτό το βιβλίο - μαρτυρία περιγράφει τα βιώματά του από τα ναζιστικά στρατόπεδα, το χαμό των γονιών του σ' αυτά, τη διάσωσή του και τον αγώνα για την επιβίωσή του).

-- «Στοχαστής»: Νάνι Μπελεστρίνι «Τα θέλουμε όλα» (πολιτικο-κοινωνικό μυθιστόρημα, με «ήρωες» της ιταλικής εργατικής τάξης, το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Μετάφραση Χριστίνα Σταματοπούλου. Περιλαμβάνεται και συνέντευξη του συγγραφέα στον δημοσιογράφο Δημήτρη Δεληολάνη, για την ελληνική έκδοση).

-- Γαβριηλίδης: Νίκος Γρηγοριάδης «Ποιήματα (1963-2005)» (συγκεντρωτικός τόμος ποιημάτων του Ν. Γρηγοριάδη). Ματίνα Μοσχόβη «Υλαγμοί από την απέναντι όχθη» (ποιήματα και πεζά): Βασίλης Ν. Πης «Μυθογραφία» (ποιήματα). Λία Σιώμου «Εν γη ερήμω» (ποιήματα). Θάνος Σταθόπουλος «Ενας σωρός γλώσσα» (σύντομα κείμενα ποικίλης θεματολογίας). «Μετά το '89 (Στους δρόμους της ιστορίας και της λογοτεχνίας)» (επιμέλεια Κώστας Βούλγαρης. Ανθολόγηση κειμένων γνωστών Ελλήνων συγγραφέων, μελετητών της λογοτεχνίας και ιστορικών για θέματα της λογοτεχνίας, της ιστορίας και πολιτικής μετά το 1989).

-- «Νεφέλη»: Γιώργος Αλεξανδρινός «Σενάριο για μια χαμένη αγάπη» (μυθιστόρημα).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ