Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προς απεργία οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ

Σε απεργία μετά από 20 χρόνια οδεύουν οι σεναριογράφοι και συγγραφείς του Χόλιγουντ, μετά το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση με τα κινηματογραφικά στούντιο και τα τηλεοπτικά κανάλια.

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις είχαν σαν αντικείμενο τα δικαιώματα των σεναριογράφων από τις πωλήσεις των DVD και του διαδικτύου που αποτελούν πηγές τεράστιας κερδοφορίας των μονοπωλίων του οπτικοακουστικού. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τα στούντιο να ανακοινώσουν ότι το αίτημα αποτελεί... «ένα τεράστιο εμπόδιο για περαιτέρω πρόοδο»! Οι σεναριογράφοι απάντησαν ότι στις διαπραγματεύσεις κάθε θέμα που τους αφορούσε αγνοήθηκε. «Αυτό είναι απαράδεκτο».

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός πως σε πρόσφατη ψηφοφορία των σεναριογράφων για το ενδεχόμενο απεργίας προέκυψε το ποσοστό του 90% υπέρ των κινητοποιήσεων. Οι διοικήσεις των σωματείων των σεναριογράφων (ανατολικής και δυτικής ακτής των ΗΠΑ) ανακοίνωσαν πως έπεται η αναγγελία της έναρξης της απεργίας προς τα 12.000 μέλη τους. Σημαντικό, ωστόσο, ρόλο θα παίξει και η διάρκειά της, αφού τα στούντιο έχουν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, γι' αυτό τα προβλήματα στις παραγωγές ταινιών και σειρών αναμένονται από τη νέα περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ