Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια του παγκόσμιου Χορού

«Εφυγε» χτες σε ηλικία 102 ετών ένας παγκοσμίως σπουδαίος χορογράφος. Ο ιδρυτής, επί 70 χρόνια καθοδηγητής του Κρατικού Ακαδημαϊκού Συγκροτήματος Λαϊκού Χορού της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας, βραβευμένος με όλα τα σημαντικά βραβεία χορού και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, Ιγκορ Μοϊσέγιεφ.

Στις βραβεύσεις του περιλαμβάνονται τρία Βραβεία «Στάλιν», Βραβείο «Λένιν», Κρατικά Βραβεία της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας, ενώ μόνο τα ξένα μετάλλια ανέρχονται σε 12 και άλλα 8 από την πατρίδα του.

Γεννήθηκε το 1906 στο Κίεβο. Το 1924 εντάσσεται στο «Μπολσόι». Το 1937 αναλαμβάνει τη δημιουργία του συγκροτήματος λαϊκού χορού και ξεκινά η θρυλική του πορεία. Στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, με αποδεκατισμένο το συγκρότημα, «οργώνει» την ΕΣΣΔ, τα μέτωπα, νοσοκομεία, δίνοντας τρεις παραστάσεις τη μέρα. Αμέσως μετά τον πόλεμο το συγκρότημα ξεκινά περιοδείες στο εξωτερικό. Το 1958 το συγκρότημα ήταν ο πρώτος καλλιτεχνικός φορέας της ΕΣΣΔ που περιόδευσε στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των σημαντικότερων χορογραφιών του περιλαμβάνονται οι «Χοροί των Λαών της ΕΣΣΔ», οι «Χοροί των Σλάβικων Λαών», το μπαλέτο «Παρτιζάνοι», «Ειρήνη και Φιλία», χορογραφίες σε μουσική του Μποροντίν και του Μουσόργκσκι και η «Σουίτα Ελληνικών Χορών» του Μίκη Θεοδωράκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ