Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ - «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ»
Στο ίδιο αντιασφαλιστικό τραπέζι

Ξεκίνησε χτες στη Βουλή ο «διάλογος» της απάτης. Τακτικισμοί από το ΠΑΣΟΚ και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, για να κρύψουν τη συμφωνία τους με τον πυρήνα των προωθούμενων ανατροπών

Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή
Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή
Η κοινή στρατηγική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και η εναντίωση στα λαϊκά συμφέροντα, η οποία δεσμεύει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «κοινωνικούς εταίρους» και συνδικαλιστικές ηγεσίες, πρυτάνευσε χτες στην πρώτη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών στη Βουλή για το Ασφαλιστικό. Ετσι, παρά τις επιμέρους «διαφωνίες» επί της διαδικασίας, ακόμα και την προσωρινή - και μόνο για χτες - αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, ο «διάλογος» της απάτης άρχισε να κινείται, για να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Εκεί δηλαδή που ακριβώς θέλει να οδηγήσει τα πράγματα η κυβέρνηση της ΝΔ. Στο τέλος και αυτού του «διαλόγου» ελλοχεύει ένα νέο αντιασφαλιστικό νομοθέτημα.

Οι χτεσινές εισηγητικές τοποθετήσεις των δύο συναρμόδιων υπουργών δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες και αυταπάτες. Γιατί μπορεί η ομιλία του υπουργού Απασχόλησης Β. Μαγγίνα να ήταν περί «διαγραμμάτων», όμως εξίσου φανερή ήταν και η κινδυνολογία του. «Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας νοσεί, η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν μπορεί να μετατίθεται χρονικά... Αν δεν παρέμβουμε, μετά από λίγα χρόνια το σύστημα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του...». Στο ίδιο τρομοκρατικό πνεύμα και ο Γ. Αλογοσκούφης, ισχυρίστηκε - χωρίς καν να μπει στον κόπο να το αποδείξει - ότι σήμερα οι δαπάνες για συντάξεις είναι σχεδόν το 13% του ΑΕΠ, ενώ το ...2050 (!) θα είναι 25% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, ο «διάλογος» θα περιλαμβάνει τρεις κύκλους. Στον πρώτο θα εξεταστούν η χρηματοδότηση, η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία και η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας. Στον δεύτερο, η ενοποίηση ταμείων, η κάρτα κοινωνικής ασφάλισης και η μηχανοργάνωση του συστήματος. Και στον τρίτο κύκλο η αναθεώρηση των ΒΑΕ, η παράταση του εργάσιμου χρόνου, η εκ νέου αλλαγή του συστήματος απονομής των αναπηρικών συντάξεων, καθώς και το ύψος των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων. Είναι φανερό και από τα παραπάνω ότι στην ημερήσια διάταξη του «διαλόγου» τίθεται το σύνολο των αντιδραστικών προτάσεων που εδώ και μήνες καταθέτουν τόσο η κυβέρνηση με τους αρμόδιους υπουργούς και τους διορισμένους τεχνοκράτες της, όσο και το ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμα και τις τοποθετήσεις των υποψήφιων αρχηγών του.

ΠΑΣΟΚ: «Αποχώρησε» για ...να μείνει

Μετά τις παρεμβάσεις των υπουργών και τις ομιλίες των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Θ. Πάγκαλος ανακοίνωσε δημαγωγικά την «αποχώρηση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το «διάλογο»... Οπως αποδείχτηκε, ήταν μόνο μια κίνηση εντυπωσιασμού προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να θολώσει τα νερά. Η χτεσινή «αποχώρηση» έγινε για να μείνει το ΠΑΣΟΚ στο «διάλογο», καθώς όπως σημείωσε σε δήλωσή της η βουλευτής του Ε. Χριστοφιλοπούλου, το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στην επόμενη συνεδρίαση.

Αλλωστε, ο Θ. Πάγκαλος - με δεδομένη τη συμφωνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις βασικές θέσεις της κυβέρνησης - ζήτησε να υπάρξει σαφή εικόνα για την κατάσταση των ταμείων, την αναλογιστική μελέτη και την πρόταση της κυβέρνησης για τις άλλες παραμέτρους. Εθεσε δηλαδή όρους επί της διαδικασίας και μόνο προκειμένου το κόμμα του να βρει το κατάλληλο πρόσχημα και να συνεχίσει να παρέχει την αναγκαία στήριξη στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, με τέσσερις βουλευτές του συμμετείχε στην έναρξη της διαδικασίας. Λίγο αργότερα, ο Γ. Δραγασάκης δικαιολόγησε την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό ότι «εδώ μας έστειλε ο λαός» και ότι η πρόσκληση Σιούφα έκανε λόγο για τη ρύθμιση «διαδικαστικών θεμάτων» γύρω από το «διάλογο». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «νομότυπα, αλλά ασυνήθιστα συγκαλεί τη διαδικασία», η οποία «θα είχε νόημα αν υπήρχε πρόταση νόμου, ή αν η κυβέρνηση ερχόταν να απολογηθεί». Μετά από αυτά, διαπίστωσε ότι «η διαδικασία πάσχει» και πως η κυβέρνηση «θέλει να χαθεί χρόνος σε πολιτική και κοινωνική αδράνεια» και ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση των Επιτροπών.

Βρήκε τα προσχήματα που ζητούσε

Τα προσχήματα με τα οποία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δήλωσε «παρών» στο «διάλογο» - απάτη επανέλαβε στη συνεδρίαση ο πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος. Μίλησε για «σεβασμό στους θεσμούς» και ζήτησε ένα «διάλογο με μεθοδολογία και για μεγάλο χρονικό περιθώριο». Ζήτησε να δοθεί η μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας -αίτημα που ο υπουργός Απασχόλησης είπε ότι θα ικανοποιήσει - και επανέλαβε τη θέση ότι για να προχωρά η συζήτηση στον επόμενο κύκλο, πρέπει στον προηγούμενο να επέρχεται συμφωνία. Ορο που ο υπουργός Απασχόλησης απέρριψε, αφού όπως είπε η κυβέρνηση δε βάζει όρους, άρα και δε δέχεται όρους. Τη συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, επιχείρησε να δικαιολογήσει ο πρόεδρός της Σ. Παπασπύρος, ενώ οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ τάχτηκαν υπέρ του διαλόγου και στη Βουλή και σε διμερές επίπεδο.

Υπέρ του διαλόγου, με την επισήμανση ότι τον ΣΕΒ με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους τους ενώνουν περισσότερα απ' ό,τι τους χωρίζουν, τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να βγάλει και ένα «δεκάρικο» για τα παιδιά και τα εγγόνια μας που θα ζούνε χειρότερα αν δε γίνει κάτι με το Ασφαλιστικό (!), λες και το δικό του παιδί ανησυχεί για τη σύνταξη του πατέρα του, όπως ανησυχεί το παιδί του εργάτη που έχει στη φάμπρικά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Στο μεταξύ, το σχέδιο Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποθεματικά των ταμείων, συνοδευόμενο από διευκρινιστική επιστολή, έστειλε χτες στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, Χ. Καστανίδη και Σπ. Χαλβατζή αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης, προκειμένου το κείμενο της Επερώτησης να αποτελέσει «τη βάση μιας κοινής πρωτοβουλίας». Το ΚΚΕ έχει πάγια θέση και στάση μέσα στη Βουλή. Συμμετέχει και παρεμβαίνει ουσιαστικά, κατά τη συζήτηση των Επερωτήσεων που κατατίθενται, από οποιοδήποτε κόμμα κι αν προέρχονται αυτές. Το ίδιο θα πράξει και όταν συζητηθεί η συγκεκριμένη Επερώτηση, καταθέτοντας τις ήδη δημόσια εκφρασμένες προτάσεις και θέσεις του για το σύνολο της Κοινωνικής Ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ