Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προθυμία διαλόγου από Χανίγια

Χαμηλοί τόνοι και ασάφεια από την Ουάσιγκτον για την επικείμενη διεθνή σύνοδο, ενώ εντείνεται η αραβική δυσπιστία

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Ετοιμος για συνομιλίες «συμφιλίωσης» με τη «Φατάχ» αμέσως μετά το τέλος του Ραμαζανιού, δήλωσε ο Ισμαήλ Χανίγια, πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Χανίγια υποστήριξε ότι υπάρχουν επαφές, κάλεσε άλλες αραβικές χώρες «να εντείνουν τις διαμεσολαβητικές τους προσπάθειες» και χαρακτήρισε «προσωρινή» τη διοίκηση της «Χαμάς» στη Γάζα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται η παράδοση της εξουσίας στον Πρόεδρο Αμπάς.

Αρνητικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους της Προεδρίας. Συνεργάτες του Προέδρου Αμπάς δήλωναν ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση για συνομιλίες και απέκλεισαν το όποιο ενδεχόμενο όσο η «Χαμάς» δεν παραδίδει την εξουσία, άνευ όρων και προϋποθέσεων, επαναλαμβάνοντας ότι «η κατάληψη της εξουσίας στη Γάζα ήταν πραξικόπημα».

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες υπάρχουν ορισμένες μυστικές επαφές, οι οποίες, όμως, δεν πρόκειται να ανακοινωθούν μέχρις ότου γίνει η σύνοδος του Νοέμβρη, που προγραμματίζουν οι ΗΠΑ, γιατί το Ισραήλ έχει θέσει ως όρο να μην υπάρξουν επαφές με τη «Χαμάς». Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον διατηρεί χαμηλούς τόνους και δε δίνει καμία πληροφορία για το περιεχόμενο της συνόδου και όσους προτίθεται να προσκαλέσει. Προς το παρόν, δεν έχουν αποσταλεί προσκλήσεις και οι περισσότερες αραβικές ηγεσίες, όπως και ο Αραβικός Σύνδεσμος, δεν κρύβουν τις χαμηλές προσδοκίες τους, δηλώνοντας ανοιχτά ότι το πιθανότερο είναι να μην συμμετάσχουν.

Κατά τα άλλα, χτες, ειδική μονάδα του ισραηλινού στρατού προχώρησε σε άλλη μια σύντομη αιφνιδιαστική εισβολή στην Τζενίν, αυτή τη φορά, της Δυτικής Οχθης, όπου σκότωσε άλλον ένα μαχητή των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» και συνέλαβε ένα δεύτερο. Είναι η δεύτερη δολοφονική τέτοια επιχείρηση, σε δύο ημέρες, με στόχο τις «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», που, στην πλειοψηφία τους, έχουν καταθέσει τα όπλα και εκτιμάται ότι προκαλείται η επανεξέταση της εκεχειρίας που έχουν κηρύξει. Επίσης, εξαπολύθηκε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, χωρίς θύματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαμάς: «Σεβαστή μια συμφωνία ειρήνης εγκεκριμένη από δημοψήφισμα»(2010-12-02 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις Ράις(2007-11-06 00:00:00.0)
Εμμένουν σε ελιγμούς εξουσίας «Φατάχ» - «Χαμάς»(2007-07-14 00:00:00.0)
Αντιδράσεις από το σχηματισμό κυβέρνησης(2007-03-20 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις «Χαμάς» - «Φατάχ»(2006-05-09 00:00:00.0)
Διεργασίες για κυβέρνηση και οικονομικός στραγγαλισμός(2006-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ