Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Οχι» στην ηρωοποίηση του ναζισμού

Κατηγορίες Πούτιν κατά Εσθονίας, Λετονίας και Ουκρανίας

Με δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Β. Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού εβραϊκού κογκρέσου, κατήγγειλε ευθέως τις αρχές της Λετονίας και της Εσθονίας για προώθηση μιας επιχείρησης ηρωοποίησης του ναζισμού. Από τα πυρά του Πούτιν δεν ξέφυγε ούτε η ΕΕ, που σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο εξακολουθεί να αδιαφορεί γι' αυτήν την επιχείρηση, όπως επίσης και γιατί στήριξε την απομάκρυνση του μνημείου του «Στρατιώτη - απελευθερωτή» από το κέντρο της πρωτεύουσας της Εσθονίας, Τάλιν.

Ο Β. Πούτιν σημείωσε επίσης πως και στην Ουκρανία ορισμένες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν «να αθωώσουν την οργάνωση των Ουκρανών εθνικιστών, που ευθύνονται για τη μαζική εξόντωση των Εβραίων στην Ουκρανία», προσθέτοντας πως η Ρωσία θα συνεχίσει να προσέχει την ιστορική μνήμη που αφορά τα εγκλήματα του ναζισμού, καθώς και να υπερασπίζεται τη μνήμη των στρατιωτών, που έδωσαν τη ζωή τους για να απελευθερωθεί η Ευρώπη από το φασισμό.

Εντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της Λετονίας στα όσα είπε ο Πούτιν. Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι δεν «μπορεί να κατανοήσει τις αιτιάσεις της Ρωσίας» και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση της Λετονίας πάντα επιδιώκει να αποφεύγονται οποιεσδήποτε δεξιές ή αριστερές ριζοσπαστικές αναφορές που με οποιονδήποτε τρόπο συνδέονται με την εξτρεμιστική ιδεολογία».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ