Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αύξηση των δολοφονιών αμάχων

Το αντιδραστικό καθεστώς Ουρίμπε εντείνει την καταστολή

Associated Press

Το αντιδραστικό καθεστώς Ουρίμπε εντείνει την καταστολή
Το κυνηγητό, οι διώξεις αλλά και οι δολοφονίες ενάντια στο λαϊκό κίνημα στην Κολομβία και τους αγωνιστές του είναι καθημερινή πραγματικότητα. Τελευταίο κρούσμα οι συλλήψεις ηγετών της Αγροτικής Ενωσης του Βάγιε ντελ Ρίο Σιμιτάρα, στο βορρά της χώρας.

Από τις αρχές του μήνα 4 ηγετικά στελέχη της Ενωσης έχουν συλληφθεί και υπάρχουν εντάλματα σύλληψης για άλλα 4. Ο κύριος λόγος των διώξεων είναι η «συνεργασία με το ανταρτικό κίνημα». Η Αγροτική αυτή Ενωση πρωταγωνιστεί στον αγώνα ενάντια στα ντόπια και ξένα μονοπώλια που απομυζούν τον πλούτο της περιοχής και ταυτόχρονα θέλουν να τους ξεκληρίσουν για να εκμεταλλευτούν το εξίσου πλούσιο υπέδαφος.

Τη θλιβερή αυτή κατάσταση, που έχει οδηγήσει το λαό το αντιδραστικό καθεστώς του Αλβάρο Ουρίμπε (του πιο στενού συμμάχου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη Λατινική), έρχεται να επιβεβαιώσει έκθεση διεθνούς επιτροπής υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αποστολή Παρατηρητών για τις Εξωδικαστικές Εκτελέσεις και την Ατιμωρησία στην Κολομβία, τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχουν 995 καταγεγραμμένα περιστατικά παράνομων δολοφονιών αμάχων τα τελευταία πέντε χρόνια, έναντι 577 αντίστοιχων περιπτώσεων την προηγούμενη 5ετία. Η αποστολή, την οποία συναποτελούν δικηγόροι και ειδικοί από την Ισπανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, καταγγέλλει ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι δράστες έντυσαν τις σορούς των θυμάτων κατάλληλα ώστε να μοιάζουν με αντάρτες. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που το καθεστώς βρίσκεται στριμωγμένο από τις αποκαλύψεις για τις διασυνδέσεις με τα τάγματα θανάτου των παραστρατιωτικών, ενώ θέτει εμπόδια σε μια ανθρωπιστική ανταλλαγή κρατουμένων ανταρτών από το στρατό και κρατουμένων από το αντάρτικο των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ