Τρίτη 9 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρές συγκρούσεις «Χαμάς» - «Φατάχ»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Εκκληση αυτοσυγκράτησης προς όλες τις πλευρές απηύθυνε, χτες, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαΐλ Χανίγια, τονίζοντας ότι έδωσε εντολές και στον υπουργό Εσωτερικών να «ληφθούν μέτρα επικράτησης ηρεμίας». Οι δηλώσεις Χανίγια έγιναν μετά από τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν, χτες, στην αγροτική περιοχή Αμπασάν, κοντά στο Κχαν Γιούνις, στη Νότια Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ ενόπλων της «Χαμάς» και της «Φατάχ». Οι συγκρούσεις διήρκεσαν ώρες και σκοτώθηκαν 3 μαχητές (1 της «Χαμάς» και 2 της «Φατάχ»), ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 11 άνθρωποι.

Πρόκειται για τις αιματηρότερες συγκρούσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων, τον τελευταίο καιρό, ενώ η ενδοπαλαιστινιακή ένταση φαίνεται να κορυφώνεται καθημερινά, καθώς μαχητές των οργανώσεων αντάλλασσαν κατηγορίες και αλληλοαπέρριπταν την ευθύνη για τα επεισόδια. Στο επίκεντρο, ουσιαστικά, βρίσκεται η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού (της «Χαμάς») και του προέδρου (της «Φατάχ»), Χανίγια και Αμπάς αντιστοίχως, για το ποιος θα ελέγχει τα Σώματα Ασφαλείας. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τα πνεύματα οξύνονται περαιτέρω από την οικονομική ασφυξία που έχει επιβληθεί από ΗΠΑ - ΕΕ και Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και, όπως προειδοποιούσε χτες ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα, έχει, ήδη, προκαλέσει τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχουν ποτέ ζήσει τα παλαιστινιακά εδάφη. Τα φορτηγά με τρόφιμα που έχουν αποστείλει αραβικές χώρες έχουν μπλοκαριστεί στα σύνορα της Γάζας, ενώ μόλις χτες ο νέος Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Περέτζ, διέταξε την άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ