Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες πιέσεις Ράις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

«Η λύση των δύο κρατών είναι πιο αναγκαία και επείγουσα από ποτέ» δήλωνε, μετά τη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Ράις είχε σειρά συναντήσεων με Παλαιστινίους και με Ισραηλινούς, για άλλη μια φορά. Ομως, αν και δήλωσε ότι η «διεθνής σύνοδος» θα πραγματοποιηθεί «οπωσδήποτε» πριν το τέλος του χρόνου, δεν προσδιόρισε ημερομηνία και συμμετέχοντες, γεγονός που, σύμφωνα με αναλυτές, δείχνει ότι τα πράγματα οδεύουν μετ' εμποδίων.

Πάντως, ο Πρόεδρος Αμπάς εκτίμησε ότι «υπάρχει πραγματική δυνατότητα για συμφωνία ειρήνης». Τόνισε, επίσης, ότι «αν και υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα, έχει γίνει πρόοδος», συμφωνώντας με την Ράις ότι «στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος της θητείας του Προέδρου Μπους». Το Τελ Αβίβ επιμένει ότι «η ισραηλινή ασφάλεια προηγείται οποιασδήποτε συμφωνίας» και δεν υπαναχωρεί από το να μην τεθούν χρονοδιαγράμματα.

Ο Αμπάς, θέλοντας, προφανώς, να δείξει «καλό πρόσωπο στο Ισραήλ», διέταξε να «αφοπλιστεί διά της βίας όποια ένοπλη ομάδα δραστηριοποιείται στη Δ. Οχθη». Η αρχή έγινε από τον καταυλισμό Μπαλάτα, στη Νάμπλους, που περικυκλώθηκε από αστυνομικούς και σημειώνονταν, μέχρι αργά, μάχες με ενόπλους τμήματος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» που αρνούνται να αφοπλιστούν. Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Το Σαββατοκύριακο, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ένας, μαχητής της «Χαμάς», σε αεροπορική επιδρομή και οι τρεις, αθώοι εργάτες, που δέχτηκαν ισραηλινές οβίδες ως «ύποπτοι για εκτόξευση ρουκετών». Ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», Χανίγια, κάλεσε, πάλι, τον Πρόεδρο Αμπάς να μη συμμετάσχει στην αμερικανόπνευστη σύνοδο, γιατί «θα είναι ενάντια στα παλαιστινιακά συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ