Σάββατο 6 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αρμόδια Οικονομική Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε χτες τη Διμερή Συμφωνία Εμπορίου (TLC) με το Περού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Οι «Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου», οργάνωση που γεννήθηκε στα χρόνια της δικτατορίας (1976-83), γιόρτασε στο Μπουένος Αϊρες τα 30 χρόνια από τη θέσπιση του εμβλήματός της, το γνωστό λευκό σάλι, που είναι κεντημένο με τα ονόματα των εξαφανισμένων παιδιών τους και φορούν κατά την παραδοσιακή πορεία τους.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μάχη στήθος με στήθος των Συντηρητικών με τους Εργατικούς «βλέπουν» οι δημοσκοπήσεις στη γηραιά Αλβιόνα, θέτοντας σε αμφισβήτηση το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επιθέσεις ενόπλων με χειροβομβίδες στο κέντρο της σομαλικής πρωτεύουσας είχαν ως στόχο έναν ε.α. στρατηγό και τους δύο σωματοφύλακές του. Σκότωσαν τους τρεις στρατιωτικούς, αλλά και πέντε άμαχους διερχόμενους πολίτες.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας σε βάρος του αρχηγού της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας και προέδρου της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, Τζάκι Σέλεμπι, με κατηγορίες που αναφέρονται σε διασυνδέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα ανακοίνωσαν χτες οι αρχές της Ν. Αφρικής.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Το 2009 θα διεξαχθούν οι νέες βουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο μετά την υιοθέτηση του νέου συντάγματος, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ως επίσημη γλώσσα η... «μαυροβουνιακή» και θα εξασφαλίζεται η ισότιμη χρήση της σερβικής, της βοσνιακής, της αλβανικής και της κροατικής.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ψήφισε χτες η κροατική βουλή, που θα εφαρμοστεί από την 1η Γενάρη 2008. Αποφασίστηκε η χώρα να στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε μισθοφορικό στρατό 16.000 που αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα σε 21.000 άτομα.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Προς αναβολή φαίνεται να οδεύουν οι εκλογές στο Νεπάλ, μετά την εκδήλωση αδιεξόδου μεταξύ κυβέρνησης και μαοϊκών ανταρτών, που νομιμοποιήθηκαν με την υπογραφή συμφωνίας, προ 10 μηνών, ενώ σημειώθηκαν και εμπρησμοί εφημερίδων.

ΑΓΚΥΡΑ.-- «Εξομάλυνση σχέσεων» με την Τουρκία, δηλώνει ότι θέλει η Γαλλία, παρά τη θέση της που αποκλείει πλήρη ένταξη της Αγκυρας στην ΕΕ, σύμφωνα και με χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, Μπ. Κουσνέρ, που πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα, με γνώμονα την κάμψη των τουρκικών αντιδράσεων στη συμμετοχή της γαλλικής εταιρείας «Gaz de France» στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ