Σάββατο 6 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Εξακολουθεί η τρομοκρατία

ΡΑΝΓΚΟΥΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εξακολουθεί η χρήση βίας και η εκτεταμένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, από τη στρατιωτική δικτατορία της Μιανμάρ (Βιρμανία), στον απόηχο των διαδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες λαού, με το στρατό να επιχειρεί εφόδους σε σπίτια και μοναστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας, πραγματοποιώντας συλλήψεις. Από την άλλη, ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ δε δίστασε να απευθύνει προειδοποίηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να μην αναλάβει δράση εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας, για να μην πληγεί η «αποκλιμάκωση της κρίσης»...

Κατά την έναρξη των εργασιών της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαρακτήρισε τη χρήση βίας για την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη χώρα «αποτροπιαστική» και «απαράδεκτη», ενώ ζήτησε από τη χούντα ενέργειες προς τον εκδημοκρατισμό και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην περιοχή, Ιμπραήμ Γκαμπάρι, η κατάσταση εκφράζει κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και ενδέχεται να έχει «σοβαρές διεθνείς επιπτώσεις».

Παράλληλα, η επιτετραμμένη των ΗΠΑ στη Μιανμάρ, Σάρι Βιλαρόσα, αναχώρησε χτες από τη Ρανγκούν, για την πρωτεύουσα, Ναϊπιιντάου, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να έχει επαφές με αξιωματούχους της χούντας.

Η Ινδία από την πλευρά της, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε για τη στάση της έναντι της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την απαίτησή της προς το καθεστώς να απελευθερώσει την ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σούου Κίι, ως ένα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ