Σάββατο 6 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Πιέσεις ΗΠΑ στη Γαλλία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αμερικανική κυβέρνηση «ασκεί εντονότατες πιέσεις» στο γαλλικό πετρελαϊκό γίγαντα «TotalElfFina» να τερματίσει τις δραστηριότητές του στο Ιράν. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας, Κριστόφ ντε Μαρζερί, σε συνέντευξή του, στη «Λε Μοντ», συμπληρώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα «διακοπής» των εργασιών στο Ιράν και ότι «είναι απαράδεκτο μια τρίτη χώρα να πιέζει μια μεγάλη εταιρεία για το πού θα κάνει τις επενδύσεις της».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ επανερχόταν, χθες, στο ζήτημα. Υποστήριξε ότι η στάση της Γαλλίας δεν έχει «γίνει σκληρότερη» απέναντι στο Ιράν και ότι «απλώς επιμένει στην ανάγκη τερματισμού της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το αραβικό δίκτυο «αλ Αραμπίγια», επανέλαβε ότι στόχος είναι η επίλυση του θέματος «με διπλωματικό τρόπο», προσθέτοντας, όμως, ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Πάντως, ο Ιρανός Πρόεδρος επέμεινε ότι το δικαίωμα της χώρας του στην πυρηνική ενέργεια είναι αδιαπραγμάτευτο, εκτιμώντας, πάλι, ότι η Ουάσιγκτον είναι «μάλλον απίθανο να μπορεί να υλοποιήσει τις στρατιωτικές της απειλές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ