Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Διπλή πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Οι βουλευτές του Κόμματος έφεραν το θέμα στη Βουλή, ενώ με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε κατεπείγον ψήφισμα

Χιλιάδες στρέμματα ελατοδάσους κάηκαν από τις πυρκαγιές στο Μαίναλο, ενώ δεκάδες σπίτια και καλλιέργειες παραδόθηκαν στις φλόγες σε πολλά χωριά της επαρχίας Γορτυνίας και Μεγαλόπολης στο Ν. Αρκαδίας. Ταυτόχρονα, η αδράνεια που επέδειξαν οι αρμόδιες αρχές - αφού η φωτιά στο Μαίναλο έκαιγε για τέσσερις μέρες πριν παρθούν τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα - είχε ως αποτέλεσμα τελικά να κινδυνέψουν κατοικημένες περιοχές, όπως το Κοτύλιο, η Λικόχια και το Χρυσοβίτσι.

Τα παραπάνω τονίζουν σε σχετική Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Σπ. Στριφτάρης προς τους υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ΠΕΧΩΔΕ.

Η πολιτική λοιπόν της εγκατάλειψης της υπαίθρου, που ακολουθεί η κυβέρνηση, της λιτότητας στο όνομα της ΟΝΕ, της συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, της ιδιωτικοποίησης των δασών και του ξεπουλήματός τους στους καταπατητές και τους οικοπεδοφάγους, έχουν ως φυσικό επακόλουθο το κάψιμο των δασών, τονίζουν οι δύο βουλευτές.

Ετσι, διερωτούνται γιατί ενώ από δεκαετίας είχε εντοπιστεί ότι στο Μαίναλο έπρεπε να παρθούν μέτρα για την προστασία, τον καθαρισμό και την ανανέωση του δάσους, εντούτοις δεν έγινε τίποτα. Επίσης, γιατί δόθηκαν άδειες για δόμηση στην καρδιά του δάσους και τι είδους «ανάπτυξη» και «αξιοποίηση» προσφέρουν τα συγκροτήματα του Κωτσόβολου και του Φουρλή. Ποιος και γιατί παραχώρησε τις εκτάσεις στις Μοτσιάρες, στους Ρούχους και στον Ξηρόκαμπο και αλλού και τι θα γίνει. Τέλος, οι δύο βουλευτές διερωτούνται ποιος είναι ο ρόλος της «Αναπτυξιακής Μαινάλου ΑΕ» στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκτός, λοιπόν, των παραπάνω οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τους υπουργούς:

  • Τι μέτρα θα πάρουν ώστε ούτε ένα μέτρο γης του Μαινάλου να μην αλλάξει χρήση και να προστατευτούν οι καμένες εκτάσεις από καταπατητές και κερδοσκόπους;
  • Θα απαγορευτεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο Μαίναλο;
  • Θα δοθούν άμεσα ουσιαστικές αποζημιώσεις - και όχι τα ψίχουλα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση - ώστε να καλύπτουν την πραγματική αξία όλων των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές σε σπίτια, καλλιέργειες, κοπάδια κλπ.;
  • Αν θα προχωρήσει επιτέλους η κυβέρνηση στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και στον εξοπλισμό με σύγχρονα τεχνικά μέσα, για την πρόσληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  • Τέλος, ρωτούν, αν θα παρθούν έστω και τώρα τα αναγκαία μέτρα για τον καθαρισμό και ανανέωση του δάσους.
Στο Ευρωκοινοβούλιο

Η επείγουσα οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών, η βελτίωση των υποδομών των πληγεισών περιοχών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η ενίσχυση των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων, είναι ό,τι ζητά απ' την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία, μετά από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, κατέθεσε χτες - με τη διαδικασία του κατεπείγοντος - ψήφισμα για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν φέτος Ηπειρο, Αρκαδία, Σάμο, Αχαΐα, Κορινθία, Χίο κι άλλες περιοχές της χώρας μας. Πρόκειται για ένα ψήφισμα το οποίο συνυπογράφουν κι άλλοι Ελληνες βουλευτές που συμμετέχουν στην Ομάδα.

Στο ψήφισμά της η Ομάδα Αριστεράς στο ΕΚ, κατ' αρχάς, εκφράζει τη λύπη της για τα θύματα των πυρκαγιών, αλλά και τη βαθιά εκτίμησή της για το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και των εθελοντών της χώρας μας, που «κάτω από αντίξοες συνθήκες και για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετώπισαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση τα εκτεταμένα μέτωπα των πυρκαγιών». Στη συνέχεια αναφέρεται αναλυτικά στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε μέγεθος καιόμενης έκτασης ανά πυρκαγιά σε όλη την Ευρώπη και ότι αυτό έχει σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές συνέπειες. Διαπιστώνει ακόμα πως οι πρόσφατες πυρκαγιές κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις και υποδομές σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές - «από τις λιγότερο ανεπτυγμένες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» - όπως η Ηπειρος, η Αρκαδία, η Σάμος, η Αχαΐα, η Κορινθία, η Χίος, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι αναπτυξιακές τους δυνατότητες.

Στο κατεπείγον ψήφισμα η Ομάδα της Αριστεράς ζητά από την Επιτροπή να προβεί σε κάθε δυνατή προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης ή παροχής άλλων πόρων, με στόχο την αναγέννηση και αναδάσωση των κατεστραμμένων από τις πυρκαγιές περιοχών, με σεβασμό στις βιοκλιματικές και οικολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής και στη βάση των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων και μεθόδων. Αναφέρει, ωστόσο, πως οι κοινοτικοί δημοσιονομικοί πόροι που διατέθηκαν για τα δάση «ήταν και παραμένουν ανεπαρκείς», ιδιαίτερα δε ανεπαρκείς είναι μετά την πρόσφατη μείωσή τους. Αναφέρει ακόμα πως τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα δάση έχουν μείνει επί μακρό χρονικό διάστημα στο περιθώριο των κοινοτικών δράσεων και ότι μόνο συγκυριακά μέτρα ελήφθησαν κατά καιρούς, υπό το πρίσμα άλλων πολιτικών, «άνευ συντονισμού και μακροχρόνιου σχεδιασμού».

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και οι υπόλοιποι βουλευτές της Ομάδας καλούν την Επιτροπή και το Συμβούλιο - σε συνεργασία με τις εθνικές και τοπικές αρχές και τους αρμόδιους φορείς - να αναλάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για τη χάραξη αποτελεσματικής πολιτικής πρόληψης των πυρκαγιών. Μέτρα επίσης ζητούν για την ανάπτυξη άμεσης και συντονισμένης δράσης, για τη διαφύλαξη και προστασία των δασικών περιοχών, αλλά και για την προώθηση του Δασικού Κτηματολογίου. Μάλιστα το χαρακτηρίζουν «απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία, ανάπτυξη, οικολογική ανόρθωση και παραγωγική αξιοποίηση των δασών όλων των χωρών». Τέλος, καταδικάζουν όλες τις ενέργειες που επιτρέπουν, συγκαλύπτουν και ευνοούν την αλλαγή χρήσης γης δασικών εκτάσεων, την καταπάτηση δασικών περιοχών και την αυθαίρετη δόμησή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ