Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βρέθηκε στέγη

Ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε στην Επιτροπή Αλληλεγγύης ότι ο Σαρίφ Καντίρ θα μεταφερθεί στο Ιδρυμα Χρονίων Παθήσεων στο Σκαραμαγκά

Τελικά, κι αφού τα πράγματα έφτασαν στα όριά τους, δόθηκε χτες υπόσχεση για λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του 25χρονου Κούρδου Σαρίφ Καντίρ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε στα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης πως ο παραπληγικός Κούρδος - ένα από τα θύματα του αδίστακτου Π. Καζάκου - θα παραμείνει στο Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων στους Αγίους Αναργύρους, έως ότου γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη μεταφορά του στο Ιδρυμα Χρονίων Παθήσεων στο Σκαραμαγκά. Βέβαια σ' αυτή τη δέσμευση - υπόσχεση έφτασε χτες ο Αλ. Παπαδόπουλος, μετά την πίεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα το υπουργείο απ' τα μέλη της Επιτροπής κι αφού ήδη ο 25χρονος Σαρίφ αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του δύο φορές...

Υπενθυμίζουμε πως χτες 5 Σεπτέμβρη ο Σαρίφ Καντίρ, μετά από τελεσίγραφο της διευθύντριας του Ιδρύματος στους Αγίους Αναργύρους κ. Πετροπούλου, έπρεπε να εγκαταλείψει το Ιδρυμα. Η απόφαση αυτή είχε φέρει σε προσωπικό αδιέξοδο τον 25χρονο Κούρδο, ο οποίος τόνιζε πως δεν υπάρχει πουθενά μέρος να πάει. Τα μέλη της Επιτροπής απ' την άλλη πλευρά σημείωναν πως είναι αδύνατον να καλύψουν τα έξοδα που χρειάζεται ο Σαρίφ για να μείνει μόνος σ' ένα διαμέρισμα (ενοίκιο, αποκλειστική νοσοκόμα, αλλά και γυναίκα να τον φροντίζει), αφού ήδη η 10μηνη νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό και το Ιδρυμα των Αγίων Αναργύρων έχει κοστίσει 6 εκατομμύρια δραχμές, απ' τα οποία μόλις 1.000.000 δρχ. καλύφθηκαν απ' το υπουργείο Υγείας. Τα υπόλοιπα είναι χρήματα που συγκέντρωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης.

Εκκρεμεί το πολιτικό άσυλο

Κι ενώ, απ' όσο δείχνουν τα πράγματα, λύση βρέθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα του Σαρίφ, συνεχίζει να εκκρεμεί η υπόθεση χορήγησης πολιτικού ασύλου. Ο Σαρίφ ζήτησε πριν 20 μέρες περίπου πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, μια και το ενδεχόμενο επιστροφής του στην πατρίδα του μπορεί και ν' αποβεί μοιραίο.

Οπως ο ίδιος δηλώνει, η οικογένειά του είναι αντικαθεστωτική, με αποτέλεσμα ο πατέρας του να βρίσκεται κυνηγημένος στα βουνά για να αποφύγει τη σύλληψή του, ενώ ο αδελφός του λίγες μέρες μετά τον ερχομό του Σαρίφ στη χώρα μας - πέρσι το Σεπτέμβρη - ξεψύχησε μέσα στις φυλακές. «Εάν γυρίσω πίσω, θα 'χω την ίδια τύχη με τον αδελφό μου», λέει ο 25χρονος Κούρδος μέσα απ' το Ιδρυμα. Το αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό και η δικηγόρος του - εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης - Γιάννα Κούρτοβικ έχει κάνει προσφυγή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη ζητώντας την επανεξέταση του ζητήματος, η οποία αναμένεται να γίνει γύρω στις 20 Σεπτέμβρη.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως εκτός απ' τον Σαρίφ οι σφαίρες του αδίστακτου Π. Καζάκου θα βασανίζουν εφ' όρου ζωής και έναν ακόμα μετανάστη - θύμα του: Τον Αιγύπτιο Σάαμπ Αμντελχάντι. Ο Αιγύπτιος, επίσης παραπληγικός, έχει μεταφερθεί απ' την προηγούμενη Παρασκευή στο Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων στους Αγίους Αναργύρους για να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αγωγής.

Κι όλα αυτά σχεδόν ένα χρόνο μετά το εφιαλτικό εκείνο βράδυ του περσινού Οκτώβρη...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ