Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μακαρθισμός

Οταν ο Μακάρθι έφτιαχνε στις ΗΠΑ το σιδερόφραχτο πλαίσιο κατά του κάθε «αντιρρησία» και κυρίως κατά των κομμουνιστών, την ίδια ώρα επιδιδόταν σε λογύδρια υπέρ... της δημοκρατίας. Ο «μακαρθισμός», πέρα από κάποιες «λεπτομέρειες» που αλλάζουν από εποχή σε εποχή, είναι παντού ίδιος: Και στη χώρα της «ελευθερίας» και στη χώρα του φαιδρού «εκσυγχρονισμού». Ετσι λοιπόν, πριν από μερικούς μήνες, το ΠΑΣΟΚ έστηνε ειδικές ημερίδες γεμάτες «αγωνία» για τα θέματα που αφορούν στον Τύπο και έχυνε τόνους... δακρύων για τον «πλουραλισμό» και τη «δημοκρατία» στην ενημέρωση. Είχαμε από τότε επισημάνει ότι τα κυβερνητικά «δάκρυα» ήταν ακριβώς ίδιας ποιότητας με εκείνα του... κροκόδειλου. Βλέπετε, μια εξουσία που εκτρέφει Γιαννόπουλους και αρέσκεται να στέλνει δημοσιογράφους στο εδώλιο με την κατηγορία του «κατασκόπου» (!), ένας φορέας που διεξάγει τις προεκλογικές του εκστρατείες με στημένα «ντιμπέιτ», μια κυβέρνηση που τα ΜΜΕ της ολιγαρχίας την ευνοούν τόσο προκλητικά και σε τέτοιο βαθμό που μόνο στις εποχές της... ΥΕΝΕΔ μπορείς να βρεις το όμοιό του, είναι φυσικό να έχει αποθρασυνθεί.

Εχει αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό δε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο πλήττει βάναυσα τη δημοκρατία στο χώρο του Τύπου, αλλά, εφαρμόζοντας τα πρότυπα του Μακαρθισμού, καμώνεται και τον υπερασπιστή της... πολυφωνίας και της αντικειμενικότητας! Φυσικά, την ίδια ώρα, αποδεικνύει με τις πράξεις και τις μεθοδεύσεις της ότι μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της δε λογαριάζει, πλέον, ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα. Ειδικά προχτές, μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη, κατά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, ο... κροκόδειλος για τον οποίο μιλούσαμε παραπάνω, δεν επανεμφανίστηκε απλώς, αφού αυτή τη φορά φρόντισε όχι μόνο να αδιαφορήσει για τα προσχήματα, αλλά προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα: Τα... καταβρόχθισε τα προσχήματα ολοσχερώς!

Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, λίγο πριν την έναρξη της συνέντευξης του πρωθυπουργού, προηγήθηκε μια μικρή σύσκεψη μεταξύ του Κ. Σημίτη και των υφισταμένων του που αποτελούν το λεγόμενο «επικοινωνιακό» επιτελείο της κυβέρνησης. Στόχος ήταν να «προετοιμαστεί καλύτερα ο πρόεδρος για τις ερωτήσεις που θα δεχόταν από τους δημοσιογράφους»... Εκεί ήταν, προφανώς, που οι μάνατζερ της φαιάς προπαγάνδας αποφάσισαν να αρνηθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να δώσουν το λόγο στο «Ριζοσπάστη», ώστε να αποφευχθεί να ακουστεί κάποιο «ενοχλητικό» ερώτημα που θα χάλαγε τη «σούπα» της παράστασης του Κ. Σημίτη. Διότι, ως γνωστόν, στις εν πολλοίς στημένες παραστάσεις που δίνει κατά καιρούς ο πρωθυπουργός, σημασία δεν έχουν οι απαντήσεις του, με τις οποίες ο κόσμος είτε γελάει (στην καλύτερη περίπτωση), είτε εξοργίζεται (στη χειρότερη και συνηθέστερη). Σημασία έχουν, ενίοτε, οι ερωτήσεις και κυρίως οι ερωτήσεις εκείνες που δεν αφήνουν στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Πράγματι, ο κ. Ρέππας, ως πιστός υφιστάμενος, εκτέλεσε επακριβώς την εντολή του κυρίου πρωθυπουργού. Ο υπουργός Τύπου, ο εντεταλμένος κατά τ' άλλα για την εύρυθμη λειτουργία της... πολυφωνίας, φρόντισε να «προστατέψει» τον πρωθυπουργό του από «ενοχλητικές» ερωτήσεις. Ετσι «απαγόρευσε» (!) ουσιαστικά στο «Ριζοσπάστη» και σε άλλες αντιπολιτευόμενες την κυβέρνηση εφημερίδες να απευθύνουν ερώτημα!

Από μια άποψη ο κ. Ρέππας έχει πλήρη επίγνωση τόσο των δημοκρατικών αντοχών, όσο και των ικανοτήτων του πρωθυπουργού του. Επρεπε να εξασφαλίσει επομένως ότι δε θα ερχόταν σε δύσκολη θέση. Αλλωστε, τόσους κόπους έκαναν οι κυβερνώντες για να στήσουν τη φιέστα της Θεσσαλονίκης. Είναι δυνατόν να επέτρεπαν να τους χαλάσει η «σκηνοθεσία»;.. Είπαμε: Αυτές είναι οι αντοχές τους, αυτή είναι η δημοκρατία τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ