Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Συμπλανητάρχισσα η ψωροκώσταινα..!

Διαβάζοντας στον Τύπο για τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού στο γεύμα εργασίας των 15 σοσιαλιστών, αριστερών και προοδευτικών ηγετών της ανθρωπότητας στο Λευκό Οίκο - ανάμεσά τους, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Γερμανός καγκελάριος - ενθουσιάστηκα πολύ και συγκινήθηκα βαθιά. Νομίζω, δε, ότι ανάλογα συναισθήματα διακατέχουν όλους τους Ελληνες, που βλέπουν τη, μέχρι πρότινος, πτωχή και διεθνώς ανυπόληπτη ψωροκώσταινα, να συμμετέχει, διά του πρωθυπουργού της, στην ολιγάριθμη σοσιαλ-αριστερή ηγεσία του πλανήτη, η οποία ανέλαβε την προοδευτική διακυβέρνηση της ανθρωπότητας κατά τον 21ο αιώνα.

Πάντα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να εντάξουν τη χώρα μας σε διεθνείς ομάδες κρατών με σοσιαλιστικό - προοδευτικό προσανατολισμό. Να θυμηθούμε τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, που συμμετείχε στην «Πρωτοβουλία των 6». Βεβαίως, ουδεμία σύγκριση εκείνης της επιτυχίας με το σημερινό κατόρθωμα του Κ. Σημίτη, καθώς στην «Πρωτοβουλία των 6» συμμετείχαν, κατά βάση, ηγέτες τριτοκοσμικών χωρών, ενώ οι 15 ηγέτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο σημερινός Ελληνας πρωθυπουργός, συναποτελούν τον πυρήνα της πλανητικής διακυβερνητικής εξουσίας.

Δε συμμερίζομαι, λοιπόν, τις απόψεις κάποιων που έχουν την απαίτηση ν' ασχοληθεί με θέματα εθνικής εμβέλειας και ήσσονος σημασίας ένας από τους 15 ηγέτες της παγκόσμιας σοσιαλ-αριστερής διακυβέρνησης του 21ου αιώνα, όπως ο Κ. Σημίτης. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σαφώς και επανειλημμένως ότι δεν ασχολείται με τα προβλήματα των Ελλήνων, αλλά μόνο με το όραμά του για την ηγετική θέση της Ελλάδας διεθνώς. Και μόνο όταν, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, αναγκάστηκε από κάποιους δημοσιογράφους - οι οποίοι, δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι ο Δ. Ρέππας τους πρόσφερε την ευκαιρία ν' απευθυνθούν σ' έναν ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας, αναλώθηκαν σε πεζές ερωτήσεις, «επαρχιώτικου» ενδιαφέροντος - αναφέρθηκε σε μερικά θέματα που αφορούν στην Ελλάδα και στους Ελληνες. Αλλά και τότε οι απαντήσεις του ήταν κοφτές και κατηγορηματικές, όπως αρμόζει σ' έναν ηγέτη, που συναποφασίζει με τον Κλίντον, τον Σρέντερ και τον Μπλερ, για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Στην ερώτηση, για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην πολιτική της κυβέρνησής του, απάντησε το προφανές: «Θα συγκρουστούμε με το λαό για να συνεχιστεί η πολιτική μας». Σε ερώτημα, για τη διαπλοκή της κυβέρνησής του με μεγάλα οικονομενικά συμφέροντα, δήλωσε αφοπλιστικά: «Ουδέν ψευδέστερον τούτου». Και στη δημοσιογραφική αφέλεια περί απειλής από τους «δελφίνους» της εξουσίας του, τόνισε: «Θα με βλέπετε ακόμα αρκετά χρόνια εδώ». Πιο αναλυτικός και ενημερωτικός ήταν στην απάντησή του για «τι μέλλει γενέσθαι» στη Γιουγκοσλαβία, καθώς η ερώτηση αφορούσε ένα από τα διεθνούς ενδιαφέροντος θέματα, με τα οποία ασχολείται, πρωτίστως, ως παγκόσμιος ηγέτης.

Δε γνωρίζω πώς νιώθει σήμερα ο Χρ. Μαγκούφης, βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ, που είχε αποκαλέσει κάποτε τον Κ. Σημίτη «πολιτικό νάνο». Βεβαίως, ο εν λόγω βουλευτής ανακάλεσε προεκλογικώς τις ατυχείς δηλώσεις του, χαρακτηρίζοντας δημοσίως τον πρωθυπουργό «πολιτικό γίγαντα» και κατάφερε να ξαναποκτήσει τη βουλευτική έδρα την οποία είχε απολέσει, αλλά όλο και κάποιες τύψεις θα τον βασανίζουν ακόμα, βλέποντας τον Κ. Σημίτη να συμμετέχει στην παγκόσμια σοσιαλ-αριστερή κυβέρνηση του 21ου αιώνα.

Οσον αφορά στους ισχυρισμούς κάποιων ότι οι πραγματικοί παγκόσμιοι κυβερνήτες θέλουν κοντά τους τις «γκουβερνάντες», τα «παιδιά» για όλες δουλιές και τους «γελοτοποιούς» τους, δεν αποτελούν παρά αισχρά υπονοούμενα εναντίον ενός ανθρώπου που μεταμόρφωσε την Ελλάδα, καθιστώντας την ευπόληπτη και ισχυρή σε παγκόσμιο επίπεδο...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ