«Η μνήμη ακίνητη» της Ελένης Αγγελοπούλου |
Αυτό το Τμήμα του Φεστιβάλ μάς απασχολεί συνέχεια και είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Οι ταινίες που παρουσιάζονται εδώ είναι ο καθρέφτης της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Στην ερώτηση - «Υπάρχει κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα;» - που έκανα στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, Κυριάκο Κατζουράκη (βλέπε στο www.cinemainfo.gr), μου απάντησε: «Δεν υπάρχει». Και έτσι είναι! Εχουμε κινηματογραφικές σχολές που δε δίνουν τα στοιχειώδη στους σπουδαστές τους, ούτε την ελάχιστη βοήθεια για να κάνουν την πτυχιακή τους ταινία, και τελικά, δεν τους διδάσκουν κινηματογράφο. Αν όμως αυτά συμβαίνουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, στην κρατική, στο Τμήμα Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οι αντιδράσεις είναι εκρηκτικές. Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών μιλάνε για μια στροφή μόνο στη θεωρία και ζητούν τη βοήθεια των σωματείων του χώρου για να υπάρξει μια στροφή προς την πράξη, προς την ταινία!!
«Ο δολοφόνος της λεωφόρου» των Βασίλη και Τάσου Γουδέλη |
Φέτος για πρώτη φορά είχαμε ένα διαγωνιστικό τμήμα ψηφιακού κινηματογράφου, το «digi2007». Ομως, είναι με το ένα πόδι έξω. Μια τέτοια εντύπωση μας άφησαν τα λεγόμενα στη συνέντευξη Τύπου, που έγινε με τη λήξη του Φεστιβάλ στη Δράμα.
Ευτυχώς όλοι, κριτική επιτροπή, ΕΤΕΚΤ-ΟΤ, ΠΕΚΚ, κινηματογραφιστές, το δήλωσαν ξεκάθαρα. Οι ψηφιακές ταινίες θα πρέπει να ενταχθούν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Αφού υπάρχουν ταινίες που γυρίζονται με ψηφιακό τρόπο, κάνουν τράνσφερ σε 35mm, προβάλλονται κανονικά στο διαγωνιστικό, τότε είναι ντροπή να μην ενταχθούν στο διαγωνιστικό τμήμα οι ψηφιακές που από άποψη ποιότητας αξίζουν να ενταχθούν, μόνο και μόνο επειδή οι σκηνοθέτες τους δεν έχουν τα λεφτά να κάνουν το τράνσφερ!! Ευχόμαστε του χρόνου να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
Σκηνή από την πολυβραβευμένη ταινία του Γιάννη Κατσάμπουλα «Το πέρασμα» |
Ας έρθουμε στο φλέγον πρόβλημα της ταινίας μικρού μήκους: μετά, αφού πέσει η αυλαία του Φεστιβάλ, πού θα προβληθούν οι ταινίες μικρού μήκους;
Μόνο οι βραβευμένες θα γυρίσουν τις πόλεις της Ελλάδας. Από τις υπόλοιπες, κάποιες, σε όσες είναι συμπαραγωγός η ΕΡΤ, ίσως παιχτούν, κάποτε, στην τηλεόραση της ΕΡΤ (το ερώτημα είναι γιατί δεν παίζονται όλες). Οι άλλες θα μείνουν σε κάποιο ράφι. Το Σωματείο «μικρό», που δουλεύει για την προώθηση της ταινίας μικρού μήκους, δραστηριοποιείται για να κάνει διανομή της ταινίας σε κινηματογραφικές αίθουσες, κινηματογραφικές λέσχες, πολιτιστικά κέντρα και άλλους χώρους, μόνο με ψηφιακό τρόπο. Είναι και αυτό κάτι. Αν δε γίνει τίποτε, ο κόσμος ποτέ δε θα μπορέσει να γνωρίσει και να αγαπήσει αυτό το κινηματογραφικό είδος.
«Κίμων και Λούση» της Εφης Μπουντρή (βραβείο σπουδαστικής ταινίας) |
Εντύπωση έκαναν τα πολλά βραβεία στον Γιάννη Κατσάμπουλα, με την ταινία το «Πέρασμα». Γνωστός, από τη «Χαραυγή» (επίσης ταινία κοινωνικού προβληματισμού), ο Γ. Κατσάμπουλας ασχολείται επίμονα με κοινωνικά θέματα και κάνει καλά. Προσεγγίζει κάθε ανθρώπινο θέμα σχεδόν από όλες τις πλευρές του. Την καθαρά ανθρώπινη, την πολιτική, την πολιτιστική και προτείνει έναν προβληματισμό στο θεατή. Με διακριτικότητα κινηματογραφεί, με αγάπη δουλεύει και αυτό φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα.
Στην Αθήνα θα προβληθούν όλες οι ταινίες του ελληνικού τμήματος - κατά πάσα πιθανότητα στον κινηματογράφο «Τριανόν», προς τα μέσα Οκτώβρη. Κλείνοντας το σημείωμα αυτό, θα συστήναμε στο κινηματογραφόφιλο κοινό να δει στο «Τριανόν» τις ταινίες των μικρομηκάδων και να κάνει τη δική του αξιολόγηση.