Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διεργασίες ενόψει της «διεθνούς συνόδου»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, που θα θέτει «γενικά» ορισμένες βασικές αρχές και θα αποτελέσει βάση για περαιτέρω συζήτηση, επιδιώκει η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Διεθνή Σύνοδο για το Παλαιστινιακό, που προγραμματίζει, για το Νοέμβρη, η Ουάσιγκτον. Αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στη σύνοδο «των αραβικών χωρών που τάσσονται υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας όπως εκφράζεται μέσα από τον οδικό χάρτη» (όρος που αποκλείει, φυσικά, τη συμμετοχή χωρών, όπως η Συρία), επισήμως η ισραηλινή ηγεσία υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν ποιον θα προσκαλέσουν».

Σύμφωνα με πηγές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσανατολίζεται να προσκαλέσει στη σύνοδο και τα μέλη της επιτροπής εποπτείας της προώθησης της αραβικής ειρηνευτικής πρότασης. Η επιτροπή έχει δημιουργηθεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο και, εκτός των άλλων, συμμετέχει και η Συρία. Η κίνηση μοιάζει να οφείλεται σε σχετικές πιέσεις που έχουν ασκήσει οι «Αραβες σύμμαχοι» της Ουάσιγκτον.

Εκτός αυτού, οι Αραβες σύμμαχοι έχουν καταστήσει σαφές, όπως και η παλαιστινιακή πλευρά, ότι δε θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, αν δεν υπάρχει σαφής ατζέντα που θα θίγει όλα τα μείζονα ζητήματα. Τέλος, ομάδα διανοουμένων, μεταξύ αυτών οι Αμος Οζ και Ντέιβιντ Γκρόσμαν, κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση «να διαπραγματευτεί μια ανακωχή με τη "Χαμάς"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ