Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιλαϊκή ... ικανοποίηση!

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ικανοποιημένος» από το έργο του δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, παρουσία και των δύο υφυπουργών του. Το έργο, μάλιστα, αυτό ...απείλησε ότι θα το συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση και την επόμενη περίοδο, με τις εξής προτεραιότητες:

  • Για το περιβάλλον: Νομοθέτηση του χωροταξικού σχεδιασμού που μεταβάλλει τη χώρα σε ένα απέραντο ...ξενοδοχείο και εμπορευματοποιεί όλα τα φυσικά οικοσυστήματα. Ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου με την επιβολή τριπλών χαρατσιών στο λαό, αλλά και με την αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών, με αποτέλεσμα τον αποχαρακτηρισμό μέχρι και του 30% του δασικού μας πλούτου. Μέτρα για τις κλιματικές αλλαγές με την προώθηση του εμπορίου ρύπων κατ' επιταγήν της ΕΕ, που ενισχύει την κερδοσκοπία του κεφαλαίου και φέρνει νέα χαράτσια για το λαό. Πολιτική για τους υδάτινους πόρους με στόχο την ιδιωτικοποίηση των φορέων διαχείρισης και την επιβολή υδρομέτρων στους αγρότες. Ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων, με πρώτη και καλύτερη την οικοπεδοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
  • Για τα Δημόσια Εργα: Ολοκλήρωση των «συμβάσεων παραχώρησης», με τις οποίες παραδίδονται οι οδικοί άξονες της χώρας σε δύο ουσιαστικά επιχειρηματικούς ομίλους, που θα υποχρεώσουν το λαό σε λίγα χρόνια να πληρώνει μέχρι και πενταπλάσια διόδια. Ολοκλήρωση των έργων που συγχρηματοδοτεί η ΕΕ, από τα οποία λείπουν όσα ενισχύουν την ασφάλεια του λαού, όπως της αντισεισμικής θωράκισης, της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οπως είναι φυσικό, με τέτοιες αντιλαϊκές προτεραιότητες, μόνο το μεγάλο κεφάλαιο δικαιούται να είναι ικανοποιημένο. Ο λαός, όπως απέδειξε και στις εκλογές, δε «μασάει»...

«Φινλανδικό μοντέλο... »

Ο νεοεκλεγείς βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρθρογράφος της «Ελευθεροτυπίας», Π. Κοροβέσης, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» του Σαββάτου, ερωτηθείς για την Παιδεία απαντά επί λέξει: «Εγώ είμαι με το φινλανδικό σύστημα Παιδείας. Να έχουμε μια καλή Δημόσια Παιδεία και αν θέλει κάποιος να την ανταγωνιστεί, ας το κάνει, δε με πειράζει. Ο Προυντόν, ο μέγας αναρχικός, ο οποίος παραπονιόταν ότι ο Μαρξ του είχε κλέψει τις ιδέες του, ήταν υπέρ των τραπεζών. Σου λέει, αφού λέμε ατομική ελευθερία δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε. Το θέμα είναι ο κοινωνικός έλεγχος, δεν μπορούμε όμως να δώσουμε στο κράτος το ρόλο του παντογνώστη».

Ωραίο! Δηλαδή τι να καταλάβουμε τώρα; Οτι ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι με τον Προυντόν; ΄Η ότι τον επικαλείται για να πει αυτό που πάνε να συγκαλύψουν στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δε μιλούν για κατάργηση του ιδιωτικού τομέα στην εκπαίδευση; Γιατί μπορεί να φωνασκούν μεν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, αλλά συμφωνούν με τη συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στην εκπαίδευση. Απλά λένε πως θέλουν ένα καλό δημόσιο. Τώρα βεβαίως από «μοντέλο», περί ορέξεως κολοκυθόπιτα ή ...φινλανδικό με ολίγο Προυντόν!!!

Εχουν το ίδιο αφεντικό

Κατάργηση των «προνομιακών όρων συνταξιοδότησης» που ισχύουν σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, ειδικά στο δημόσιο τομέα. Χορήγηση επιδομάτων ή επιπλέον άδειας σε όσους αποφασίσουν να εργάζονται πλέον των 35 ωρών τη βδομάδα και «ενθάρρυνση» της «εθελούσιας» παράτασης του εργάσιμου βίου πέρα από την ηλικία των 65 χρόνων. Επιπλέον, δόθηκε εντολή στον υπουργό Εργασίας να αρχίσει «διάλογο» με τους κοινωνικούς εταίρους». Οχι, οι παραπάνω εξαγγελίες δεν έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ, αν και θα μπορούσαν να γίνουν, δεν είναι ούτε εξαγγελίες από μια «μελλοντική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της μιας ή της άλλης εκδοχής. Πρόκειται για τα σχέδια του Γάλλου Προέδρου Ν.Σαρκοζί για το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά. Αυτή η ταύτιση με όσα γίνονται και όσα εξαγγέλλονται και στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν τον ίδιο εμπνευστή, που είναι το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και εντάσσονται στη μεγάλη παγκόσμια επιχείρηση της πλουτοκρατίας να αποκαθηλώσει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, να απογυμνώσει και να κατεδαφίσει το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να μην υπάρχουν φραγμοί και εμπόδια στην αδηφάγο λαιμαργία της.

Εκατομμύρια «απόντα παιδιά» από το σχολείο...

Εσπευσαν όλοι να «χαιρετίσουν» τη «νίκη της δημοκρατίας», τις αντεπαναστάσεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Εκτοτε, «μαύροι» όλοι οι αριθμοί που αφορούν τις χώρες αυτές: Ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, άστεγοι, τοξικομανείς, αρρώστιες, εμπόριο λευκής σαρκός...

Το ίδιο εξοργιστικά είναι και τα πρόσφατα στοιχεία, που εξέδωσε, σε έκθεσή της, η UNICEF, για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες). Σύμφωνα με αυτά, υπάρχουν περίπου 2,4 εκατομμύρια «απόντα παιδιά» πρώτης σχολικής ηλικίας, τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται στο σχολείο, αλλά δεν πηγαίνουν, και σχεδόν 12 εκατομμύρια «απόντα παιδιά» από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δηλαδή, «περισσότερα από 14 εκατομμύρια παιδιά φτάνουν στην ενηλικίωση κάθε χρόνο χωρίς κανενός είδους δημόσια εκπαίδευση ή σχολικό δίπλωμα, ενώ πρόκειται για μια περιοχή ευρέως γνωστή στο παρελθόν για τα υψηλά ποσοστά πρόσβασης, την ποιότητα και την ισότητα στην εκπαίδευση», σημειώνεται στην έκθεση. Κι όταν οργανισμοί, όπως η UNICEF, αναγκάζονται να μνημονεύσουν το σοσιαλισμό που εφαρμόστηκε, σημαίνει ότι η κατάσταση είναι πολύ «μαύρη». Κι η σύγκριση - φυσικά - αναπόφευκτη...

Να βάλουμε φρένο

Στο κυριακάτικο φύλλο του «Ριζοσπάστη» αποκαλύψαμε ότι τα καθαρά κέρδη 11 πρώην δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΚΟ) ξεπέρασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2007 το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 187,3 εκατ. ευρώ ή 18,7%, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2006. Ανάμεσα σ' αυτές τις επιχειρήσεις είναι και στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ κλπ. Είναι φανερό ότι οι «επενδύσεις» των μεγαλοεπιχειρηματιών στην αγορά μεγάλων πακέτων μετοχών των πρώην ΔΕΚΟ, που πουλήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποδείχτηκαν χρυσοφόρες για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα μονοπώλια. Κι αυτό γιατί καρπώνονται εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη κάθε χρόνο.

Ωστόσο, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, γιατί κατά τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, με την ψήφο του στις 16 Σεπτέμβρη, ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή (στον ίδιο και την κυβέρνησή του) να προχωρήσουν «ταχύτερα και με μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων»! Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Κ. Καραμανλής λέει στο 42% του ελληνικού λαού που ψήφισε τη ΝΔ και της έδωσε τη δυνατότητα να σχηματίσει - με τη βοήθεια του εκλογικού συστήματος - αυτοδύναμη κυβέρνηση το εξής: Μας ψηφίσατε να σας αλλάξουμε τα φώτα και θα σας τα αλλάξουμε, εφαρμόζοντας ταχύτερα και αποφασιστικότερα τις πολιτικές που εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου με τη σύνθλιψη των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Στην πράξη, η κυβέρνηση της ΝΔ φιλοδοξεί να ολοκληρώσει το έγκλημα που συντελείται με τις «γαλαζοπράσινες» ιδιωτικοποιήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του '90, ξεπουλώντας τα πακέτα των μετοχών της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ, της ΕΥΔΑΠ και άλλων επιχειρήσεων, που παραμένουν στα χαρτοφυλάκια του Δημοσίου και για τις οποίες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από το μεγάλο κεφάλαιο. Και, φυσικά, για όσες από τις πρώην ΔΕΚΟ, δεν υπάρχει ενδιαφέρον εξαγοράς από το ξένο ή ντόπιο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τις κλείσει (όπως άφησε να εννοηθεί ο νέος υπουργός Μεταφορών για την «Ολυμπιακή»), εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερες αγορές και κέρδη στις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες.

Τα ακριβή σχέδια και το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, θα τα πληροφορηθούμε αυτή τη βδομάδα με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη νέα Βουλή, δεδομένου ότι η ΕΕ και οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα διαμήνυσαν στην κυβέρνηση πως «δεν έχει περίοδο χάριτος» για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις τους, με τη λήψη μέτρων που ενισχύει τα κέρδη και την κερδοσκοπική τους ασυδοσία. Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα, ο εργαζόμενος λαός, οργανώνοντας «εδώ και τώρα» την αντεπίθεση ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την πλουτοκρατία, πολιτική που συνεχίζει ακάθεκτη η ΝΔ, στην οποία δεν αντιτίθεται το ΠΑΣΟΚ, αφού είναι και δική του πολιτική, πρέπει να ορθώσει το δικό του ενιαίο μέτωπο πάλης για να την ανατρέψει. Σ' αυτόν τον αγώνα, το ΚΚΕ βρίσκεται στην πλευρά του λαού, τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση να δώσει όλες τις δυνάμεις του ενάντια στην προώθηση και εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών σχεδίων.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Πεδίο άγριας εκμετάλλευσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Υγιή έμβρυα απαλλαγμένα από γενετικές ανωμαλίες και ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού επιτυχίας στις προσπάθειες της εξωσωματικής γονιμοποίησης, προσφέρουν νέες τεχνικές, όπως ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος και άλλες μέθοδοι που εφαρμόζονται πλέον και στη χώρα μας. Οπως επισημάνθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι επιστήμονες έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέγουν για την εξωσωματική γονιμοποίηση έμβρυα απαλλαγμένα από χρωμοσωμικές ανωμαλίες, αφού μπορούν να ελέγχουν και τα 46 ανθρώπινα χρωμοσώματα.

Τα επιτεύγματα αυτά της επιστήμης όμως απευθύνονται μόνο σε όσα ζευγάρια έχουν να πληρώσουν απ' την τσέπη τους, αφού οι μέθοδοι αυτές είναι πανάκριβες και κοστίζουν περίπου 3.000 ευρώ. Η πολιτική παράδοσης στους ιδιώτες της Υγείας έχει μετατρέψει την αγωνία των 250.000 - 300.000 υπογόνιμων ζευγαριών στην Ελλάδα να αποκτήσουν παιδί, σε πεδίο ανεξέλεγκτης δράσης των ιδιωτών και άγριας οικονομικής εκμετάλλευσης. Ετσι, στην Ελλάδα γίνονται 12.000 - 15.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης, το 90% από ιδιωτικά κέντρα τα οποία λειτουργούν χωρίς να έχουν αδειοδοτηθεί.

Ομως το υπουργείο Υγείας, αντί να αναλάβει την ευθύνη για τη δημιουργία δημόσιων κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης που θα λειτουργούν με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, και να γίνεται αυτή η διαδικασία αποκλειστικά δωρεάν, προκρίνει την κάλυψη των εξόδων για την εξωσωματική από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Δηλαδή, πάλι με τα λεφτά των εργαζομένων.


Γρηγοριάδης Κώστας

Περί ... σύγχρονης αριστεράς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με συνέντευξή της στην «Ελευθεροτυπία» της Κυριακής, η Α. Διαμαντοπούλου, στην επιχείρηση που έχουν στήσει όλοι οι «πόλοι» του ΠΑΣΟΚ για να σμιλεύσουν «αριστερό προσωπείο», ισχυρίστηκε: «Το ΠΑΣΟΚ, στο συνέδριο του 2005, παρουσίασε την ιδεολογική του διακήρυξη και το 2007 το πρόγραμμά του, χωρίς να δεχτεί για οποιοδήποτε από τα δυο κριτική από τα αριστερά. Γιατί είναι θέσεις που εκφράζουν τη σύγχρονη Αριστερά»!

Η Α. Διαμαντoπούλου επιχείρησε να υποστηρίξει ότι οι αντιλαϊκές και αντιδραστικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι «θέσεις που εκφράζουν τη σύγχρονη Αριστερά». Η ίδια, όμως, ούτε αυτόν τον ισχυρισμό της δεν μπόρεσε να στηρίξει, αφού αμέσως μετά, εμφανίζοντας το «όραμά» της για τη «σύγχρονη Αριστερά», υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει από την κρίση, αν επιλέξει τις «πολιτικές επιλογές» των «Εργατικών στη Βρετανία»(!) και το «ενδιαφέρον παράδειγμα ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς στην Ιταλία»...

Πρότεινε, δηλαδή, τη συνέχιση με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στα «βήματα» του Τ. Μπλερ και του Ρ. Πρόντι. Μια πολιτική, που στηρίχτηκε στην προώθηση της «στρατηγικής της Λισαβόνας» και των μεταρρυθμίσεων με ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις, στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Στην ακόμα παραπέρα πρόσδεση στο άρμα των ιμπεριαλιστών. Αυτή η πολιτική εκφράζει τη ...«σύγχρονη Αριστερά», σύμφωνα με την Α. Διαμαντοπούλου, η οποία πιθανόν είναι επηρεασμένη από την πρόσφατη συμμετοχή της στη λέσχη Μπίλντεμπεργκ...

«Αλλαγή» επί το αντιδραστικότερον

Οσοι από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι τάχα μπορεί να κάνει «στροφή προς τα αριστερά», ασφαλώς θα απογοητεύτηκαν, διαβάζοντας ή ακούγοντας τις προτάσεις των ηγετικών στελεχών του. Τίποτα το αριστερό ή φιλολαϊκό δεν προκύπτει από τις τοποθετήσεις τους. Η αρθρογραφία, οι ομιλίες τους διακρίνονται από τη σκόπιμη γενικολογία και αοριστολογία και τις κενές περιεχομένου έννοιες και λέξεις. Πουθενά δε διαφοροποιούνται από το πρόγραμμά τους και την πολιτική τους και επί της ουσίας από την πολιτική της ΝΔ. Αντίθετα, πολλά είναι εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται πανέτοιμα για να σπρώξουν το κόμμα τους «μπροστά», ανταποκρινόμενα «στις επιταγές των καιρών», πράγμα που απλά σημαίνει πιο δυναμική προσαρμογή στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Με άλλα λόγια, η ευαγγελιζόμενη «νέα αλλαγή», όλα συνηγορούν ότι θα είναι μια αλλαγή σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τη ρητορική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψηφοθηρία και το ποιος θα είναι στο τιμόνι του κόμματος. Η πράξη είναι κριτήριο της αλήθειας και στη βάση αυτή πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σιγουριά»

«Πιο σίγουρη» θεωρεί τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ ο Γ. Αλογοσκούφης, παρά την οριακή αυτοδυναμία στη Βουλή. «Θεωρώ ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», επεξηγεί σε χτεσινή συνέντευξή του στην «Απογευματινή».

Προφανώς, ο υπουργός Οικονομίας αντλεί «σιγουριά» από τη στήριξη του ΣΕΒ, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προς την κυβέρνηση. Γι' αυτό σπεύδει να δώσει το σινιάλο για την ολομέτωπη επίθεση αρχίζοντας από το Ασφαλιστικό. Η έκπληξη όμως θα είναι όλη δική του.

Συμπράξεις στα καμένα

Στην υπηρεσία του μοντέλου επιχειρηματικής «ανάπτυξης» των καμένων περιοχών, που επαγγέλλονται η κυβέρνηση και μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου, μπαίνουν και διάφορες ...ευαίσθητες λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Σε αυτό το πλαίσιο η τράπεζα HSBC ανακοίνωσε «συνεργασία» με τη WWF Hellas, προκειμένου -λένε - να υποστηρίξουν μια σειρά από ενέργειες που «στοχεύουν στο σχεδιασμό για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές». Το τέτοιο ενδιαφέρον τους έχει να κάνει με το «χρώμα του χρήματος», με τις μπίζνες και τις συμπράξεις κράτους και μεγάλου κεφαλαίου πάνω στα καμένα.

Και, βέβαια, η όποια οικολογική σαλάτα δεν μπορεί να συγκαλύψει, πολύ περισσότερο να ακυρώσει την εγκληματική πολιτική τους σε βάρος του περιβάλλοντος.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκή συστράτευση

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση. Τα συγκεκριμένα και έτοιμα από καιρό αντιλαϊκά μέτρα έχουν ήδη δοθεί. Καμία αναμονή, λοιπόν, καμιά επανάπαυση από τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, ανεξαρτήτως της επιλογής τους στην κάλπη. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένες και δεσμευμένες για την προώθηση μιας άγριας πολιτικής, που θα «πετσοκόψει» ό,τι απέμεινε στον κατάλογο των εργασιακών, λαϊκών δικαιωμάτων.

Μια ματιά στην ολοφάνερη «ατζέντα» της κυβέρνησης για τα εργασιακά, το Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό, τη φορολογία, την Παιδεία, την Υγεία και Πρόνοια αρκεί. Διακηρυγμένη σε όλους τους τόνους η απόφαση να προχωρήσει ταχύτατα σε όλα τα απαραίτητα για την εξασφάλιση της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας μέτρα. Πρέπει να την εμποδίσουμε. Γνωρίζοντας πως σ' αυτό το αντιλαϊκό της έργο θα έχει τη συναίνεση και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να σπαράσσεται από εσωκομματικές έριδες για τις καρέκλες, αλλά ούτε για μια στιγμή δεν έθεσε εν αμφιβόλω την πολιτική του πρόταση, ίδια μ' αυτή της ΝΔ, στα βασικά και κρίσιμα για το λαό ζητήματα.

Η εργατική τάξη της χώρας, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα, πρέπει να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Αντιτάσσοντας σ' αυτή την πολιτική την ταξική ενότητα και τη συσπείρωσή τους στη βάση των κοινών τους συμφερόντων, ένα γερό μαχητικό κίνημα απέναντι στον κοινό τους αντίπαλο, την πλουτοκρατία, ένα ενιαίο μέτωπο πάλης, ενάντια στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της λαϊκής εξουσίας. Αυτό είναι και το νέο, το ελπιδοφόρο, που μπορεί να γεννηθεί στη συνέχεια. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης είναι δυνατόν να παρεμποδιστούν σήμερα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικηθούν και να αποσπαστούν μέτρα υπέρ της εργατικής - λαϊκής οικογένειας ως «προκαταβολή» όλων όσα αυτή μπορεί ν' απολαύσει όταν κατακτηθεί ο τελικός προορισμός.

Αυταπάτες δεν πρέπει να υπάρχουν. Ριζικές λύσεις σε κρίσιμα, χρονίζοντα προβλήματα δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς ρήξεις μ' αυτό το κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Η ανεργία δεν πρόκειται στο πλαίσιό του να αντιμετωπιστεί ποτέ, ούτε πρόκειται η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια να παρέχονται στο λαό με ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, δωρεάν, να υπηρετούν τις δικές του αποκλειστικά ανάγκες. Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται.

Η πάλη του λαού θα είναι τόσο πιο αποτελεσματική όσο πιο ξεκάθαρο στόχο έχει τη σύγκρουση και ρήξη με την εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική, την ανατροπή της στην πορεία και οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας, όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι ιδιοκτησία του λαού, όπου ο κεντρικός σχεδιασμός θα επιτρέπει την απάλειψη προβλημάτων σύμφυτων με τον καπιταλισμό. Τρίτες λύσεις δεν υπάρχουν. Και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος, ο λαός ξέρει καλά πως δε γίνεται. Κι όσοι προσπαθούν να τον πείσουν για το αντίθετο, όπως ο ΣΥΝ, απλά ψεύδονται. Καμιά επανάπαυση λοιπόν. Αποφασιστικά μπροστά, στο δρόμο που το ΚΚΕ προτείνει στο λαό να ακολουθήσει, εκεί και μόνο βρίσκονται λύσεις προς το συμφέρον του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ