Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να βάλουμε φρένο

Στο κυριακάτικο φύλλο του «Ριζοσπάστη» αποκαλύψαμε ότι τα καθαρά κέρδη 11 πρώην δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΚΟ) ξεπέρασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2007 το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 187,3 εκατ. ευρώ ή 18,7%, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2006. Ανάμεσα σ' αυτές τις επιχειρήσεις είναι και στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ κλπ. Είναι φανερό ότι οι «επενδύσεις» των μεγαλοεπιχειρηματιών στην αγορά μεγάλων πακέτων μετοχών των πρώην ΔΕΚΟ, που πουλήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποδείχτηκαν χρυσοφόρες για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα μονοπώλια. Κι αυτό γιατί καρπώνονται εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη κάθε χρόνο.

Ωστόσο, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, γιατί κατά τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, με την ψήφο του στις 16 Σεπτέμβρη, ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή (στον ίδιο και την κυβέρνησή του) να προχωρήσουν «ταχύτερα και με μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων»! Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Κ. Καραμανλής λέει στο 42% του ελληνικού λαού που ψήφισε τη ΝΔ και της έδωσε τη δυνατότητα να σχηματίσει - με τη βοήθεια του εκλογικού συστήματος - αυτοδύναμη κυβέρνηση το εξής: Μας ψηφίσατε να σας αλλάξουμε τα φώτα και θα σας τα αλλάξουμε, εφαρμόζοντας ταχύτερα και αποφασιστικότερα τις πολιτικές που εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου με τη σύνθλιψη των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Στην πράξη, η κυβέρνηση της ΝΔ φιλοδοξεί να ολοκληρώσει το έγκλημα που συντελείται με τις «γαλαζοπράσινες» ιδιωτικοποιήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του '90, ξεπουλώντας τα πακέτα των μετοχών της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ, της ΕΥΔΑΠ και άλλων επιχειρήσεων, που παραμένουν στα χαρτοφυλάκια του Δημοσίου και για τις οποίες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από το μεγάλο κεφάλαιο. Και, φυσικά, για όσες από τις πρώην ΔΕΚΟ, δεν υπάρχει ενδιαφέρον εξαγοράς από το ξένο ή ντόπιο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τις κλείσει (όπως άφησε να εννοηθεί ο νέος υπουργός Μεταφορών για την «Ολυμπιακή»), εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερες αγορές και κέρδη στις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες.

Τα ακριβή σχέδια και το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, θα τα πληροφορηθούμε αυτή τη βδομάδα με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη νέα Βουλή, δεδομένου ότι η ΕΕ και οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα διαμήνυσαν στην κυβέρνηση πως «δεν έχει περίοδο χάριτος» για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις τους, με τη λήψη μέτρων που ενισχύει τα κέρδη και την κερδοσκοπική τους ασυδοσία. Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα, ο εργαζόμενος λαός, οργανώνοντας «εδώ και τώρα» την αντεπίθεση ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την πλουτοκρατία, πολιτική που συνεχίζει ακάθεκτη η ΝΔ, στην οποία δεν αντιτίθεται το ΠΑΣΟΚ, αφού είναι και δική του πολιτική, πρέπει να ορθώσει το δικό του ενιαίο μέτωπο πάλης για να την ανατρέψει. Σ' αυτόν τον αγώνα, το ΚΚΕ βρίσκεται στην πλευρά του λαού, τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση να δώσει όλες τις δυνάμεις του ενάντια στην προώθηση και εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών σχεδίων.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ