Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
«Ευχολόγιο» για το κλίμα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--«Η αδράνεια θα αποβεί μακροπρόθεσμα δαπανηρότερη από οιαδήποτε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», σημείωσε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, κατά την έναρξη διάσκεψης στην έδρα του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου, που, όπως ανέφερε, «θα καθορίσει την εποχή μας και το μέλλον που θα παραδώσουμε στα εγγόνια μας».

Υποστήριξε ότι «έχει παρέλθει ο καιρός των αμφιβολιών» για τη σχέση ανάμεσα στην ανθρώπινη δραστηριότητα και τις κλιματικές αλλαγές, θυμίζοντας την πρόσφατη έκθεση της διακυβερνητικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ (IPCC), που διαπίστωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη συνδέεται άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Επέμεινε, έτσι, ότι «δεν είναι αντίθετες έννοιες» η οικονομική ανάπτυξη και οι καθαρές τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος, καλώντας τις πλούσιες βιομηχανικές χώρες να ηγηθούν μίας εκστρατείας για την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών.

Η χτεσινή διάσκεψη έγινε ενόψει της συνόδου που έχει προγραμματίσει ο ΟΗΕ τον ερχόμενο Δεκέμβρη στο Μπαλί της Ινδονησίας, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μία νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, του οποίου η ισχύς εκπνέει το 2012.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ