Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις και διαβουλεύσεις

Ισραηλινοί διαδηλωτές ενάντια στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών
Ισραηλινοί διαδηλωτές ενάντια στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών
TEΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ._

Σε ένα ατελείωτο διπλωματικό γαϊτανάκι εξελίσσεται το μέλλον των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, με την Ουάσιγκτον να πιέζει ασφυκτικά, κυρίως την παλαιστινιακή πλευρά, τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να κωλυσιεργεί στις τελικές του αποφάσεις «πετώντας το μπαλάκι» στον Αραβικό Σύνδεσμο, και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προσπαθήσεινα ισορροπήσει ανάμεσα στην άρση του εποικιστικού μορατόριουμ και στη συγκράτηση της εποικιστικής δραστηριότητας. Με δεδομένο αυτό το υπόβαθρο έφτασε, χθες, στην περιοχή, πάλι, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος θα έχει, από σήμερα, επαφές με Παλαιστινίους και Ισραηλινούς.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος επανέλαβε ότι «δεν θέλει τη λήξη των συνομιλιών αλλά αν συνεχιστεί η εποικιστική δραστηριότητα, δύσκολα θα υπάρξει άλλη λύση». Κάλεσε, δε, μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο σε παράταση του εποικιστικού μορατόριουμ, «για όσο κρατήσουν οι συνομιλίες».

Ελαφρώς σαφέστερος εμφανίστηκε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, υποστηρίζοντας ότι «αν συνεχιστεί η εποικιστική δραστηριότητα, οι συνομιλίες είναι χάσιμο χρόνου και θα ζημιώσουν συνολικά τα αραβικά συμφέροντα». «Εάν, συνέχισε ο Μούσα, οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τις συνομιλίες, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα τους στηρίξει», τοποθέτηση που προϊδεάζει ως ένα βαθμό για το τι θ' αποφασιστεί στη σύνοδο του Συνδέσμου το Σαββατοκύριακο, στην οποία έχει παραπέμψει για τις τελικές αποφάσεις ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Πάντως, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή του από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ διαμαρτυρόμενο για την «επανάληψη ενός αδιέξοδου διαλόγου».

Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει άλλου είδους προβλήματα. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υποστήριξε ότι «θα χρειαστούν δεκαετίες για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστινίους». Επανέλαβε, δε, την θέση του ότι «δεν μπορεί να ισχύσει η αρχή της ανταλλαγής γης με ειρήνη, αλλά θα πρέπει η ανταλλαγή γης που θα γίνει να αντανακλά τη δημογραφική πραγματικότητα, δηλαδή να ανταλλαχθούν και πληθυσμοί», καταλήγοντας, δε, ότι χρειάζεται μια «ενδιάμεση συμφωνία». Η ομιλία Λίμπερμαν προκάλεσε οργή στο Τελ Αβίβ όπου το πρωθυπουργικό γραφείο αναγκάστηκε να εκδόσει ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι «το περιεχόμενό της δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις»!

Αμερικανικές αβρότητες προς Δαμασκό

Συνάντηση με το Σύρο ομόλογό της, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, είχε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, κατά την οποία, όπως διέρρευσε, «διέγνωσε τη θετική διάθεση της Δαμασκού για επανάληψη των συνομιλιών με το Ισραήλ». Η Ουάσιγκτον «κατέστησε σαφές» (προφανώς με το γνωστό πιεστικό τρόπο) στη Δαμασκό ότι «ενδιαφέρεται για τελική γενική ειρήνη στην περιοχή». Ο Μουάλεμ, πάντως, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση χαρακτήρισε «άνευ αντικειμένου και αδιέξοδες» τις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες όσο συνεχίζεται ο εποικισμός.

Αιματηρή επίθεση και «ήρεμη» απομάκρυνση

Χωρίς να ασκηθεί βία, το ισραηλινό ναυτικό σταμάτησε το πλοίο «Ιρένε», Εβραίων φιλειρηνιστών που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και το κατεύθυνε στο λιμάνι του Ασντότ. Οι επιβαίνοντες επανέλαβαν ότι στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Λίγο νωρίτερα, πριν ξημερώσει, τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι, που η «Χαμάς» αναγνώρισε ως «μαχητές της ισλαμικής Τζιχάντ», σκοτώθηκαν όταν επλήγη το αυτοκίνητό τους από ισραηλινή επιδρομή έξω από τον καταυλισμό αλ Μπουρέιγ, στη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ