Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η αντιπαράθεση θα οξυνθεί

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ο αχός καταλαγιάζει σταδιακά όσον αφορά τις εκλογές στη Βενεζουέλα καθώς πλέον οι μύθοι περί «μεγάλης νίκης της αντιπολίτευσης» σταδιακά παραμερίζονται, αφού η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η πραγματικότητα αναφέρει ότι περίπου και τα 50 κόμματα οργανώσεις και σχηματισμοί, που συνένωσαν τις δυνάμεις τους στην «ομπρέλα» οργανώσεων Χώρος Δημοκρατικής Ενότητας (Mesa de la Unidad Democratica - MUD), καταλαμβάνει 65 έδρες σε αντίθεση με την εκλογική συμμαχία του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, του ΚΚ Βενεζουέλας και άλλων δυνάμεων που πήραν 98 έδρες, ενώ το κόμμα Πατρίδα για Ολους (PPT) - μέχρι πρόσφατα συμμετείχε στις εκλογές με τις δυνάμεις του μπολιβαριανού μπλοκ - 2 έδρες. Από τα ίδια τα στοιχεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (CNE), η διαφορά των δύο μπλοκ είναι κάτι περισσότερο από 100.000.

Εντούτοις γεγονός παραμένει ότι οι δυνάμεις που στηρίζουν την «Μπολιβαριανή Διαδικασία» δεν κατόρθωσαν το στόχο τους που ήταν η διατήρηση της πλειοψηφίας των 2/3 που θεωρείτο απολύτως αναγκαία για τη συνέχιση της προώθησης νομοσχεδίων για το προχώρημα αλλαγών.

Το ΚΚ Βενεζουέλας, που στηρίζει κριτικά την «Μπολιβαριανή Διαδικασία» και πρωτοστατεί στην προσπάθεια για εμβάθυνσή της ώστε με την ένταση της ταξικής πάλης να ανοίξει ο δρόμος της ρήξης με την καπιταλιστική εξουσία, σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου χαιρετίζει «τη νίκη του εργαζόμενου λαού στη μεγάλη μάχη των εκλογών», αλλά τονίζει ότι η αντίδραση «θα επιχειρήσει να αποτρέψει με κάθε τρόπο οποιαδήποτε πρωτοβουλία και νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα αποτρέψει τις διαδικασίες για τη λαϊκή εξουσία και θα εξακολουθήσει να προασπίζεται τα οικονομικά και πολιτικά και συμφέροντα της ολιγαρχίας».

Ταυτόχρονα σημειώνει: «Το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά την προώθηση των αντιδραστικών δυνάμεων που βασίστηκε στα δικά μας λάθη και αδυναμίες και για το λόγο αυτό, αποτελεί άμεση αναγκαιότητα η οικοδόμηση της "Συλλογικής Ηγεσίας" από τις λαϊκές δυνάμεις, τα κοινωνικά κινήματα και τα πολιτικά κόμματα υπό την ηγεσία του προέδρου Ούγο Τσάβες». Επίσης δηλώνει ότι θα εντείνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της λαϊκής εξουσίας στην προοπτική της πάλης για το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ