Κυριακή 12 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Live your myth...

Ζήσε το μύθο σου στην ...Ελλάδα! Το 'βλεπα το διαφημιστικό του ΕΟΤ και ριγούσα. Ομορφη πατρίδα. Καλοκαίρι. Θάλασσα. Ηλιος. Πολιτισμός περασμένος στις φλέβες των αγαλμάτων. Συγκινήσεις ωσάν τις αποχρώσεις των ψηφιδωτών. Πνεύματα, βλέμματα, νεύματα σε παρέες της ανάπαυλας. Αναψυχή το ελληνικό καλοκαίρι. Μύθος σε σχέση πραγματικότητας - δυνατότητας.

Πήρα τη βάρκα, ψάρεψα από τα λιγοστεμένα πέλαγα, κολύμπησα λίγο, αναθάρρεψα. Με την υπομονή της καθετής κι εκείνο το «τσικ-τσικ» του ψαριού στην άκρη της χορδής, χτίζω 25 χρόνια τώρα τις αποδράσεις μου από τον αστικό ιστό που ρουφάει δρακουλιάρικα κάθε σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Πάνε όμως δέκα χρόνια τώρα που γυρνάω σαν τυπτόμενος ψαράς. Μαζί με τους σπάρους, τους μπαλάδες και τα λιθρινάκια, τις δράκαινες και τη σούπα του Ιουλίου σαν καυτή θάλασσα στο λαρύγγι μου, μετράω μια ανάμνηση, μια τύψη, μια ανάμνηση, μια τύψη... Ενας στους δυο διπλανούς μου μήτε να ονειρευτεί δεν πρόκαμε, διακοπές.

Οι περισσότεροι, όπως έκανε παλιά ο πατέρας μου, θα τσιτσιρίζονταν στα τσιμέντα φτάνει να μπορέσουν τα γυναικόπαιδα να λουστούνε καλοκαίρι... Ομως, στένεψε ο παράδεισος στα όρια μιας ανάγκης. Τα φράγκα, τα ευρώπουλα δε φτάνουν ούτε για τα χρειώδη. Μόνο η μετακίνηση, βάλε ύπνο και φαΐ και μισό παγωτό για το παιδί παραπάνω, άσε καλύτερα ν' αναβληθεί το live your myth για του χρόνου.

Αγκομαχητό αυτός ο μύθος. Με σφιγμένες ζέστες, λειψυδρία, οικιακά τιμολόγια σκέτη πυρκαγιά και κάτι παροχές που ζεματάνε την αξιοπρέπεια, όσο κι η ντροπή της αναγκαστικής ανεργίας.

Γύρισα θαρρείς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης υποχρεωτικώς θεατών των «μύθων». Ποιο μουλάρι κάνει διακοπές; Ποιο γαϊδούρι ελκύεται από τις τηλεοπτικές θάλασσες; Ποιος πολίτης αισθάνεται πολίτης όταν τηλεφωνάει στα πρωινάδικα της TV για να του κληρώσει δωρεάν τετραήμερο στη Λέρο και τριήμερο στα Χανιά; Ντράπηκα, μωρέ σύντροφοι που λίγο ξεκουράστηκα, που άφησα το δικαίωμα το ...κληρωθέν σ' έναν από κάθε δύο, αυτού του ευλογημένου τόπου, εργαζόμενους. Σαν ηθικός τζαμπατζής - φονιάς του μύθου των άλλων νιώθεις, λες και η κυρίαρχη πολιτική σού δίνει πενθήμερη σαν κι αυτή που χορηγείται σε ήσυχους ισοβίτες... Υπερβολή; Μπορεί. Ποιος όμως τολμάει να την κρίνει με αυστηρότερα κριτήρια απ' αυτά που ανέχεται για να πουλάνε τη χώρα οι πολυεθνικές με τιμολόγιο «μύθου»;

Ρώτησα τουρίστες. Με 800 ευρώ, δέκα μέρες, δυο ενήλικες δυο παιδιά, σε ξενοδοχείο στη Χαλκιδική με πρωινό και γεύμα. Για κανένα ιθαγενή αυτή η τιμή. Μύθος για τον ταξικά όμοιο μια τέτοια Ελλάδα. Που γίνεται πραγματικότητα σε βάρος της τάξης του με άλλη ...εθνικότητα.

Μπούρδες οι μύθοι. Φτιάχνονται με ξεφτιλισμένα όνειρα σαν ταξίδια σε εξομοιωτή ευτυχίας. Με πενήντα κι εκατό μεροκάματα το χρόνο δεν μπορείς να ονειρευτείς. Μπορείς να μισήσεις όμως. Λάθος στόχος ο εργάτης από το Λίβερπουλ. Πετυχημένος στόχος το αφεντικό που σε βάζει στη στατιστική κι ύστερα φτιάχνει κι ένα ταμείο για ...τη συνοχή να σου πουλάει το δικαίωμα των διακοπών σαν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς αυγή του 21ου αιώνα.

Εξομοίωση προς τα πάνω δεν υπάρχει για θεατές. Οι εκλογές δεν είναι τάμα στην Τήνο. Αν φέτος γίνουν τόσο νωρίς, αξίζει τον κόπο να εκδικηθείς για τα αναβληθέντα καλοκαίρια... Αλλο τάμα αυτό. Στο όνομα των παιδιών που τσιτσιρίστηκαν στα μπετά μιας μισοάδειας μεγαλούπολης ή το ξερό χωριό που σουλατσάρουν τα χρεωμένα τρακτέρ...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ