Κυριακή 12 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
To ... «αντιδεξιό» καλοκαίρι του ΠΑΣΟΚ!

Ψήφισε 11 από τα 13 νομοσχέδια που έφερε η ΝΔ στα «Θερινά Τμήματα» της Βουλής

Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή το φετινό καλοκαίρι, είναι η συνεχής και προεκλογικού χαρακτήρα κόντρα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, η δικομματική κόντρα και οι ανταλλαγές έντονων δηλώσεων έφθασαν σε σημεία όξυνσης. Ιδιαίτερα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο στις παρεμβάσεις του προέδρου της Γιώργου Παπανδρέου, όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ήταν εμφανής η προσπάθεια «πόλωσης» με στόχο τη συσπείρωση οπαδών και εν δυνάμει ψηφοφόρων.

Την ίδια ώρα, όμως, που «προς τα έξω» ακολουθήθηκε αυτή η τακτική, στο κοινοβουλευτικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ συναίνεσε στο σύνολο, σχεδόν, του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης στα λεγόμενα «Θερινά Τμήματα» της Βουλής, υπερψηφίζοντας τη συντριπτική του πλειοψηφία!

Τι ψήφιζαν...

Από το σύνολο των 13 νομοσχεδίων, τα οποία συζητήθηκαν στο Α` και Β` Τμήμα Διακοπών της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε μόλις δύο, ενώ τάχθηκε υπέρ «επί της αρχής» σε 11 κυβερνητικά νομοσχέδια!

Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για νομοσχέδια ιδιαίτερης σημασίας, αφού στην πλειοψηφία τους αφορούσαν μέτρα ενίσχυσης του τραπεζικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου και των μεγάλων ΑΕ, ενώ τα περισσότερα περιείχαν διατάξεις ιδιαίτερα επαχθείς για τους εργαζόμενους.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκτός από τα 11 νομοσχέδια, το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε και την τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, με την οποία, για μια ακόμη φορά, ρυθμίζονται χαριστικά τα χρέη των ΠΑΕ και των ΚΑΕ.

Τα νομοσχέδια που είχαν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ήταν τα εξής:

  • Το νομοσχέδιο που τιτλοφορήθηκε «Αναμόρφωση και τροποποίηση του κωδικοποιημένου νόμου 2190/1920 Περί ανωνύμων εταιρειών - Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο των Οδηγιών α) 2006/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Σεπτεμβρίου 2006 και β) 2003/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2003». Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ενίσχυσης των χαρακτηριστικών των Ανωνύμων Εταιρειών στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης «ανταγωνιστικότητάς» τους. Με το νομοθέτημα ενισχύεται ο έλεγχος που αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στις ΑΕ, διευκολύνονται οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, ενώ καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος που αφορά την προστασία των εργαζομένων.
  • Τον προτεινόμενο νόμο για την «Ανάληψη και άσκηση δραστηριοτήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα, επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και λοιπές διατάξεις». Με το νομοθέτημα ενισχύθηκε η ευελιξία των τραπεζικών ιδρυμάτων όσον αφορά την ευρωπαϊκή και την εγχώρια αγορά, ενώ παράλληλα διατηρεί το καθεστώς της τραπεζικής αυθαιρεσίας απέναντι στους δανειολήπτες.
  • Στην ίδια λογική κινείται και το νομοσχέδιο για τις «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με το οποίο διευκολύνονται οι χρηματιστηριακές συναλλαγές σε Ελλάδα και εξωτερικό για τα τραπεζικά ιδρύματα και τους λεγόμενους θεσμικούς επενδυτές.
  • Το νομοσχέδιο για τη «Ρύθμιση θεμάτων δημοσκοπήσεων και άλλες διατάξεις». Με βάση το συγκεκριμένο νόμο, η δυνατότητα διενέργειας δημοσκοπήσεων αφήνεται στις ...«δυνάμεις της αγοράς» και νομιμοποιείται πρακτικά το καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες δημοσκοπήσεων μπορούν να χειραγωγούν την κοινή γνώμη.
  • Δυο συμβάσεις για την κατασκευή έργων. Συγκεκριμένα:

-- Η «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Εργου της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης, Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του τμήματος Μαλιακός - Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι (ΠΑΘΕ) και ρύθμιση συναφών θεμάτων».

-- Η «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Εργου της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης, Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65) και ρύθμιση συναφών θεμάτων».

Πρόκειται για συμβάσεις στη λογική της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες διασφαλίζουν τεράστια κέρδη για τις κατασκευαστικές εταιρείες, απαγορεύουν την κατασκευή ανταγωνιστικών έργων και θεσπίζουν τεράστια επιβάρυνση των χρηστών μέσω διοδίων.

  • Δυο νομοσχέδια αναμόρφωσης κωδικών που αφορούν τον Τελωνειακό και τον Πτωχευτικό Κώδικα. Οι ρυθμίσεις τους εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τη λειτουργία των μεγάλων Ανώνυμων Εταιρειών. Ειδικά δε, με την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης υποτιμώνται προς όφελος των τραπεζών, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότες που οφείλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές να διαφύγουν κάθε δίωξης με μέτρα, όπως η πτώχευση εν λειτουργία και άλλες διατάξεις.
  • Την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Δημοκρατίας της Αλβανίας, σχετικά με την προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών». Οπως είχε σχολιάσει καταψηφίζοντας τη συμφωνία ο εισηγητής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, σύμφωνα με όσα προβλέπει, «η χώρα μας προσφέρεται σαν το "ρυμουλκό" που πάει να "ρυμουλκήσει" αυτές τις χώρες σε μία πολιτική στρατιωτικοποίησης και εν πάση περιπτώσει στην προετοιμασία εκείνης της μηχανής για επεμβάσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και γενικότερα του ΝΑΤΟ».
  • Τέλος, το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τα νομοσχέδια:

-- «Σύσταση Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και άλλες διατάξεις».

-- «Ιδρυση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία "ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ"».

  • Αλλά και όσον αφορά τα νομοσχέδια για τη «Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις» και «Θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», παρότι καταψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ, σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητήθηκε η ουσία των διατάξεών τους. Το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε και στην παροχή του δημόσιου αγαθού των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων στους ιδιώτες και στη συνέχιση του «τζογαρίσματος» των αποθεματικών των Ταμείων στις εγχώριες και ξένες χρηματαγορές.
Κι όχι μόνο ψήφιζαν...

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν αρκέστηκε στο να ...υπερψηφίζει απλώς το νομοθετικό έργο της Νέας Δημοκρατίας στα Τμήματα Διακοπών της Βουλής. Για πολλά από αυτά τα νομοσχέδια επιφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή και διθυραμβική κριτική. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές που έκαναν οι κεντρικοί εισηγητές του ΠΑΣΟΚ σε 4 τουλάχιστον κυβερνητικά νομοσχέδια.

Στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Τελωνειακού Κώδικα, ο Κώστας Γείτονας ανταγωνίστηκε σε ευνοϊκούς χαρακτηρισμούς του νομοσχεδίου ακόμη και τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «πρόκειται για ένα πολύ καλό νομοσχέδιο, με στοχευμένες παρεμβάσεις, με παρεμβάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με σημαντικές τροποποιήσεις τόσο στον Τελωνειακό Κώδικα, αλλά και στην κωδικοποίησή του όσο και σε δράσεις, οι οποίες αφορούν κοινωνικές ομάδες και επαγγελματικές τάξεις».

Στην ίδια ακριβώς λογική κινήθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Κοσμίδης, εξηγώντας γιατί το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα: «Το νομοσχέδιο διακρίνεται για νομοτεχνική αρτιότητα», είπε και πρόσθεσε πως «είναι ευπρόσδεκτο στο βαθμό που συμμαζεύει, νοικοκυρεύει, κωδικοποιεί, εκσυγχρονίζει τις απαρχαιωμένες και διάσπαρτες διατάξεις της νομοθεσίας. Είναι ευπρόσδεκτο και στο βαθμό που εισάγει ή βελτιώνει θεσμούς, όπως η απόπειρα συνδιαλλαγής και το σχέδιο αναδιοργάνωσης».

Στην ουσία της συναίνεσης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, αναφερόμενος στη θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο «Περί Ανωνύμων Εταιρειών». Οπως τόνισε, «υπάρχει αυτήν τη στιγμή μία εξ ανάγκης νομοθετική πρωτοβουλία, για την προσαρμογή μας στο ευρωπαϊκό δίκαιο και υπάρχουν και κάποιες διατάξεις, οι οποίες θα έλεγα ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί, πράγματι, προσαρμόζουν και κάνουν πιο συμβατή τη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών στις σύγχρονες ανάγκες και όρους λειτουργίας της αγοράς. Στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας είναι γεγονός ότι οι θεσμοί πρέπει να προσαρμόζονται».

Τέλος, στο νομοσχέδιο για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος είχε την ...τύχη να βρει απέναντί του την Αννα Διαμαντοπούλου, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η οποία εξήρε τις θετικές προθέσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την τοποθέτησή της από το βήμα της Βουλής, για το θέμα των δημοσκοπήσεων, «επιχειρεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια ρύθμιση, είναι πραγματικά μια θετική λειτουργία. Νομίζω ότι πράγματι είναι κάτι που έπρεπε να γίνει. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2001 με πολύ μεγάλη διαβούλευση που έγινε με όλους τους φορείς, με ένα πρώτο σχέδιο που κατατέθηκε το 2003. Ο υπουργός είχε δεσμευτεί να καταθέσει το νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο, στο οποίο επί της αρχής συμφωνούμε, ένα νομοσχέδιο το οποίο όσον αφορά το χρόνο κατάθεσής του έρχεται πολύ αργά».


Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασία για άγριο φοροκυνηγητό και πλειστηριασμούς σε βάρος του λαού(2022-11-02 00:00:00.0)
Κερδισμένοι και πάλι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι(2020-06-18 00:00:00.0)
Στις δυνάμεις της αγοράς η χρήση των δημοσκοπήσεων(2007-07-27 00:00:00.0)
Πλήττει κατακτήσεις των δικαστικών(2005-04-22 00:00:00.0)
Υπερψήφισαν την ιδιωτικοποίησή τους(2002-04-26 00:00:00.0)
Στα μέτρα των "εχόντων" και "κατεχόντων"(1997-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ