Κυριακή 12 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΔΕΝ

(είναι για ξεπούλημα)

ΝΙΩΘΕΙΣ ξεχωριστή χαρά όταν μερικές φορές - δυστυχώς αυτές δεν είναι πολλές - βλέπεις το συνάδελφο, το δημοσιογράφο, με λόγο τεκμηριωμένο, λόγο τολμηρό, να φέρνει στο φως, στη δημοσιότητα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που τα κρατούν στο σκοτάδι.

ΑΥΤΑ τα λίγα λόγια για τις καταγγελίες του ΚΚΕ και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που μας έδωσε η εφημερίδα μας για το ξεπούλημα, που αδίστακτη προχωρεί η κυβέρνηση.

Ο ΟΛΥΜΠΟΣ, το θεϊκό βουνό, φορτωμένο πλούσια με τα μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία, μοναδικό σε ομορφιά βγαίνει στο σφυρί με την παραχώρησή του σε ξένους κεφαλαιούχους. Ρώσοι λεφτάδες, είναι ο όμιλος που, σύμφωνα με το σχεδιασμό τους, θα χτίσει, πάνω σε έκταση 1.000 στρεμμάτων ένα υπερπολυτελές θέρετρο, σε υψόμετρο 1.500 μέτρα.

ΝΑ πούμε πως πολλές φορές η Αλέκα Παπαρήγα είχε από καιρό αναφερθεί στο ετοιμαζόμενο αυτό ξεπούλημα του Ολύμπου και άλλων ορεινών όγκων σε επιχειρηματίες. Και οι καταγγελίες, δημοσιευμένες τότε στην εφημερίδα μας, για το ξεπούλημα, βγήκαν αληθινές.

ΟΙ ΡΩΣΟΙ δεν ήλθαν φυσικά μόνοι τους για να βάλουν στο χέρι το πιο όμορφο κομμάτι του τόπου μας. Οι «γάμοι» και οι συμφωνίες χρειάζονται «προξενητάδες». Και στην περίπτωση του Ολύμπου είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που προωθεί το ξεπούλημα. Το δηλώνει ανοιχτά. Αλλωστε, οι δηλώσεις της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά στην περιοδική έκδοση «Σύγχρονη Ελλάδα» που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ρωσικής πρεσβείας αναφέρει ότι «για τους Ρώσους επενδυτές προκύπτουν πολλές ευκαιρίες για τις ρωσικές επιχειρήσεις, που θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα του τουρισμού».

ΣΤΗΝ καρδιά, λοιπόν, του Ολύμπου θα λειτουργεί το πολυτελές θέρετρο, που σύμφωνα με το σχέδιο περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 100 δωμάτια, ξύλινα σαλέ, 75 μονοκατοικίες και 150 μπανγκαλόους κι όλα τα συναφή. Δεν έχουν ξεχάσει τους φίλους της ιππασίας για έφιππες περιηγήσεις στα στρατόνια, σύμφωνα με το σχεδιασμό των ξένων επενδυτών και που απαιτεί η ξένη και ντόπια πλουτοκρατία. Ο Δίας και οι άλλοι θεοί, που διάλεξαν τούτο το βουνό για κατοικία θα τους αναλάβουν για να 'χουν στα τραπέζια τους και τα συμπόσιά τους αμβροσία και νέκταρ!!!

ΠΡΕΠΕΙ εδώ να αναφερθεί, πως η είδηση ότι στον Ολυμπο θα δημιουργηθεί τουριστικό υπερπολυτελές θέρετρο άνοιξε την όρεξη σε μερικούς, που υπνωτισμένοι, ενδιαφέρονται να μπει μπροστά η επένδυση και ν' αρχίσουν να μετράνε κιόλας από το μεγάλο αυτό κέντρο τα ποσοστά τους.

«ΝΑΙ» στην επένδυση προσφέρει ο κοινοτάρχης Καρυάς Αν. Δάσσιος που την θεωρεί «θεάρεστη πράξη» και ενθουσιασμένος γίνεται «προπαγανδιστής» για ένα έργο που θα αφανίσει τον Ολυμπο ένα από τα πιο ξακουστά μνημεία του κόσμου. Το 1981 κηρύχτηκε από την UNESCO απόθεμα της βιόσφαιρας υπό την προστασία του ΟΗΕ. Προπολεμικά (είναι ο πρώτος Εθνικός Δρυμός) και το 1987 όλη η περιοχή του Ολύμπου χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος που έχει άμεση σχέση με την ιστορία του ελληνισμού. Αλλά, κι αργότερα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Αντίστασης ο Ολυμπος είναι πάντα στην κορυφαία θέση. Οι ξένοι περιηγητές τον έχουν στόχο στις διαδρομές τους κι ένας φιλολογικός κύκλος είναι δεμένος με τ' όνομά του. Ο διάσημος φωτογράφος Μπουασουά τον κάνει πασίγνωστο.

Το έγκλημα κατάγγειλε με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ που ξεκαθάρισε: Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στον Ολυμπο και στ' άλλα βουνά. Κανένας αποχαρακτηρισμός γης και καμία αλλαγή στη χρήση. Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της Καρυάς να μην ξεγελαστούν με όσα τους τάζουν για χρήματα και θέσεις εργασίας κι έτσι να παραδώσουν το βουνό που ανήκει στους Ελληνες και την Ιστορία μας. Είναι χρέος να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον.

Η ΛΑΡΙΣΑ και η περιοχή της ξεκίνημα του αγώνα του μεγάλου για να σωθεί ο μοναδικός Ολυμπος. Είναι φυσικά οι μπροστάρηδες σ' έναν τέτοιο μεγάλο αγώνα. Αλλά είναι και άλλοι που έχουν χρέος να μιλήσουν. Είναι μεγάλος ο αγώνας κι οι ξεπουλητάδες είναι αδίσταχτοι.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ιδρύματα που σε τέτοιες στιγμές χρειάζεται ν' ακουστεί η φωνή τους. Η Ακαδημία, τα ΑΕΙ, σύλλογοι, δημοσιογραφικά σωματεία και πολλοί άλλοι πρέπει να ακουστούν και να φράξουν το δρόμο στους ξεπουλητάδες, που πάνω τους πέφτουν τεράστιες ευθύνες. Η «έφοδος» στον Ολυμπο δεν είναι το φυσικό τέλος. Στο στόχαστρο της μαφίας των λεφτάδων είναι κι άλλα μοναδικά κομμάτια της γης. Και η Πίνδος είναι στο στόχαστρό τους.


Του
ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ