Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Αυγούστου 2007 - αριθ. φύλλου: 9851

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»
Η αντιδραστική
«πολιτιστική»
επέλαση του κεφαλαίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η περιοδική έκδοση του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Τετράδια Πολιτισμού» αποτελεί την πρώτη οργανωμένη εκδοτική απόπειρα του ελληνικού αστικού κράτους να «κωδικοποιήσει» τις βασικές αντιδραστικές ιδεολογικές κατευθύνσεις του στον πολιτιστικό τομέα, απαντώντας στην ανάγκη των μονοπωλίων της ΕΕ για αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, δηλαδή της κερδοφορίας τους. Για το σκοπό αυτό, επιλέγει αστούς διανοούμενους και «τεχνοκράτες», για να «ιδεολογικοποιήσουν» τη διαδικασία της πλήρους μετατροπής του πολιτισμού σε εμπόρευμα και της δημιουργίας σε ανταλλάξιμη αξία όπως επιβάλλει η γνωστή «Στρατηγική της Λισαβόνας». Καθόλου τυχαία, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ επέλεξε ως πρώτο θέμα της πρώτης «στρογγυλής τράπεζας» με τη συμμετοχή των παραπάνω - τα πρακτικά της οποίας δημοσιεύονται στο τεύχος - τα «οικονομικά του πολιτισμού», όπου διατυπώνεται, ενίοτε με απροκάλυπτο τρόπο, ο τρόπος εφαρμογής της κεντρικής στρατηγικής του κεφαλαίου στον τομέα του πολιτισμού. Και όλα αυτά, με τον αναγκαίο πάντα αντικομμουνισμό, ο οποίος μοιάζει να αποτελεί πλέον «υπαρξιακή ανάγκη» της αστικής διανόησης...


ΣΕΛ.  4   -   5


Θάνατοι τοξικομανών στις φυλακές

Οι μισοί από τους 10.600 κρατούμενους που συνωστίζονται σήμερα στις φυλακές εκτίουν ποινές σχετικές με τα ναρκωτικά. Σχεδόν οι μισοί, 4.635 άτομα, είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Πολλοί χρήστες (3% - 26%) κάνουν πρώτη φορά χρήση ουσιών στις φυλακές, ενώ ένας σημαντικός αριθμός (0,4% - 21%) έκαναν πρώτη φορά ενδοφλέβια χρήση μέσα στη φυλακή.


ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Βήματα στην αποκάλυψη του μηχανισμού της μνήμης

Οι νευρωνικοί πληθυσμοί που σχετίζονται με το σχηματισμό αναμνήσεων είναι οι ίδιοι που εξάγουν το είδος των γενικευμένων εννοιών, οι οποίες μας επιτρέπουν να μετασχηματίζουμε την καθημερινή μας εμπειρία σε γνώσεις και ιδέες.


ΣΕΛ.  7
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Συνθήκη «ειρήνης» των Σεβρών

«Δεν υπήρξε πράγματι, διά την Ελλάδα, παρά μία από τας απροσδοκήτους εκείνας εντυπωσιακάς αλλ' επιφανειακάς και διά τούτο εφημέρους επιτυχίας, τας οποίας - εις την ζωήν των εθνών όπως και των ατόμων - αι πικρότεραι απογοητεύσεις ακολουθούν».


ΣΕΛ.  10   -   14
ΔΙΗΓΗΜΑ
Πώς έγινα ... Γκαγκάριν

«Ολοι κάναν σα βουρλισμένοι κείνο το πρωί. Η πολιτεία γίνηκε άνω κάτω. Τα μεγάφωνα βροντολαλούσαν όλη τη μέρα. Στα εργοστάσια, στα σχολεία, στους δρόμους, στα λεωφορεία, παντού γι' αυτό μιλούσαν. Ως κι εμείς τ' απόγευμα δεν κάναμε μάθημα. Ο δάσκαλος μόνο για τον Γκαγκάριν μας μίλησε».


ΣΕΛ.  8

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ