Κυριακή 12 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Ταυτίζονται στα ψίχουλα...

Οσες τετραετίες και αν περάσουν. Οσους αρχηγούς και να αλλάξουν, όταν οι εταίροι του δικομματισμού αποφασίσουν να πάνε στην κάλπη, τραβούν από το «συρτάρι» τους τη δοκιμασμένη επιλογή των προκατόχων τους και, προσβάλλοντας ακόμα και τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους, πετούν ένα ξεροκόμματο «ελεημοσύνης», που το βαφτίζουν «κοινωνική παροχή».

Το μοντέλο δεν άλλαξε από την κυβέρνηση της «σεμνότητας και ταπεινότητας». Οι υπουργοί της ΝΔ όλη την προηγούμενη βδομάδα με εξαγγελίες και «δεσμεύσεις» προχώρησαν σ' ένα μπαράζ παροχών διαχείρισης της φτώχειας και της ανέχειας, εγκαινιάζοντας την επιχείρηση εξαπάτησης του λαού ενόψει των πρόωρων εκλογών. Μοιράζοντας ψίχουλα οι κυβερνώντες και πιστεύοντας ότι έχουν για ακροατήριο τους κατοίκους της χώρας των «λωτοφάγων», προσπάθησαν, με μερικά λεπτά του ευρώ, που μπορεί να δώσουν σε κάποιες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, να «σβήσουν» την αντιλαϊκή και αντιδραστική πολιτική μιας τετραετίας.

Στον αγώνα δρόμου, ποιος θα προλάβει πρώτος να παραμυθιάσει τα λαϊκά στρώματα και να τους πουλήσει τα φύκια της πολιτικής του για μεταξωτές κορδέλες, η ΝΔ δεν «τρέχει» μόνη της. Το ΠΑΣΟΚ από τον περασμένο Μάρτη, ξεδιπλώνοντας μια επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, με στόχο την ανακατάληψη της εξουσίας, μέσα από το πρόγραμμά του προτάσσει, σαν κεντρική πολιτική πρόταση για μια... «δίκαιη κοινωνία», την ίδια επιδοματική πολιτική διαχείρισης της φτώχειας και της ανέχειας που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν ούτε «αιφνιδιάστηκε», ούτε αντέδρασε «υποτονικά» στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως έσπευσε να διαγνώσει το σύνολο του Τύπου. Απλά, στο σύνολο των δήθεν παροχών της κυβέρνησης, διαπίστωσε ότι καθρεφτίζονται οι ίδιες υποσχέσεις που μοιράζει στο πρόγραμμά του. Γι' αυτό ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε να... κατηγορήσει την κυβέρνηση για «αναξιοπιστία» και «παροχολογία πανικού», αποφεύγοντας να απαντήσει στην ουσία των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, αντιστρέφοντας την κριτική που δεχόταν από τη ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, διέγνωσε σε τηλεοπτικό σταθμό έλλειψη «σχεδιασμού» στις εξαγγελίες και προέβλεψε «κατασπατάληση των δημόσιων πόρων»!

Κεντρική επιδίωξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στο διπλανό πίνακα) είναι με πενιχρά επιδόματα, με εξευτελιστικές συντάξεις και με την προσφορά μερικών θέσεων «μερικής απασχόλησης» να διαχειριστούν την πιο ακραία μιζέρια που βιώνουν ευρύτατα κοινωνικά στρώματα, τα οποία ζουν με μισθούς και συντάξεις εξαθλίωσης και αντιμετωπίζουν καθημερινά τον καπιταλιστικό εφιάλτη της ανεργίας. Κοινοί πολιτικοί τους στόχοι:

1) Να αποξενώσουν τους εργαζόμενους από τον τεράστιο πλούτο που παράγουν και τον απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο.

2) Να αξιοποιήσουν την εξαθλίωση και τα επιδόματα διαχείρισής της για να ρίξουν ακόμα πιο χαμηλά μισθούς και συντάξεις.

Τα «επιδόματα» και οι επιδοτούμενες «ευκαιρίες εργασίας»...

Ακριβώς αυτούς τους στόχους ήρθε να υπηρετήσει η ανακοίνωση την προηγούμενη Τετάρτη από την κυβέρνηση του «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής», το οποίο δήθεν θα αντιμετωπίσει τη «φτώχεια». Με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη να δηλώνει ότι οι παροχές κινούνται στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού, η ΝΔ... πρόσφερε 66 λεπτά τη μέρα στα πάνω από δυο εκατομμύρια των Ελλήνων, που ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας.

Παρόμοια φιλοσοφία έχει και το «εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της φτώχειας» που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του και το στηρίζει πάνω στη δημιουργία «Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους Καποδιστριακούς δήμους». Βέβαια, εκεί δεν προσδιορίζεται το χρηματικό ποσό της... ενίσχυσης, αλλά υπογραμμίζεται ότι: «Η κάθε μορφή ενίσχυσης επιδόματος ή προνομίου συνδέεται άρρηκτα και με αντίστοιχες ευκαιρίες ένταξης. Ευκαιρία για κατάρτιση, ευκαιρία για εθελοντικές δράσεις, ευκαιρία για κοινωνική εργασία»... Στο ξεροκόμματο δηλαδή προσθέτει και μια «ευκαιρία» που έρχεται να αντικαταστήσει τα δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που στα λαϊκά στρώματα πετούν μερικά δεκάλεπτα του ευρώ, φροντίζουν να επιδοτούν με εκατομμύρια τους επιχειρηματίες προσφέροντάς τους παράλληλα φτηνά εργατικά χέρια.

Την προηγούμενη Τρίτη - και πάντα στο πλαίσιο των «παροχών» - ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας ανακοίνωσε ότι επιδοτεί τους επιχειρηματίες με τα 20 από τα 29,39 ευρώ που είναι το μεροκάματο του εργάτη, αν προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού!! Ο υπουργός της κυβέρνησης, σε πλήρη εφαρμογή των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, που προβλέπουν την αθρόα επιδότηση των εργοδοτών με τζάμπα χρήμα από τις εισφορές των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, στο όνομα της, δήθεν, καταπολέμησης της ανεργίας, πρόσφερε στο μεγάλο κεφάλαιο 8.000 ανέργους, από 12 νομούς της χώρας που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας,

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ για τετραετές πρόγραμμα «ημι-ανασφάλιστης» εργασίας των νέων ανθρώπων που θα προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις με κλιμακούμενη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (από 100% τον πρώτο χρόνο μέχρι 25% τον τέταρτο) από το κράτος.

Ερχεται η «εθνική σύνταξη» της πείνας... μένουν οι συμβασιούχοι

Στο επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την περιβόητη «εθνική σύνταξη». Ρίχνοντας άλλο ένα πυροτέχνημα, θα δώσει μέχρι 600 ευρώ στους πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προτείνει «βασική σύνταξη 950 ευρώ για το ζευγάρι και 550 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο του ΟΓΑ και τους ανασφάλιστους». Ακόμα και αυτές τις συντάξεις πείνας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τις υπόσχονται με προοπτική τετραετίας, ενώ είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν το προπέτασμα του καπνού πίσω από το οποίο θα ακολουθήσουν οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που σχεδιάζουν.

Στις «παροχές» της, η κυβέρνηση προσπάθησε να εντάξει και τη δήθεν «τακτοποίηση» των 250.000 συμβασιούχων. Το νομοσχέδιο όμως που παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών, την πολιτική φιλοσοφία του οποίου - παρά τις υποκριτικές κορόνες - στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ, διατηρεί 220.000 συμβασιούχους σε κατάσταση ομηρίας!

Η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, αξιοποιώντας σχετική οδηγία της ΕΕ (70/99) δεν προχώρησε στη μονιμοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβασιούχων, αλλά αντίθετα διατήρησε ένα σύστημα μοριοδότησης σε θέσεις που πιθανά θα προκηρυχτούν στο Δημόσιο και τους Δήμους μέχρι το 2010, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν σε πολιτική ομηρία τους εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους, που δεν «αοριστικοποιήθηκαν» μετά και το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τις εξευτελιστικές παροχές και υποσχέσεις τους επιδιώκουν να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού εξαγοράζοντας ελπίδες και παίζοντας με τις λαϊκές ανάγκες, ενώ την επόμενη μέρα των εκλογών θα συνεχίσουν την κοινή ολομέτωπη επίθεση εναντίον των λαϊκών στρωμάτων... Μην, τους, το επιστρέψουμε!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα για τη διαχείριση και το κουκούλωμα της φτώχειας(2009-07-16 00:00:00.0)
Στα ίδια χνάρια(2007-08-09 00:00:00.0)
Το μεγάλο παζάρι(2007-07-03 00:00:00.0)
Προεκλογικές τηλε-περιοδείες(2007-06-08 00:00:00.0)
Ανακάλυψαν την ταξική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής!(2006-11-16 00:00:00.0)
Θα φτιάξουμε και ποτάμια...(2004-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ