Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Τριμερής συμφωνία για τον αγωγό

Υπογράφτηκε χτες στη Ρώμη από τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας, Τουρκίας και Ιταλίας, η διακρατική συμφωνία με την οποία δεσμεύονται για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις τρεις χώρες και ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας και εφοδιασμού του. Συμμετείχαν επίσης στελέχη των εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, η ιταλική EDISON και η τουρκική BOTAS.

Για «ιστορικό γεγονός» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε σχετική δήλωσή του, επισημαίνοντας τη σημασία του και για τις χώρες της Κασπίας και Μέσης Ανατολής, που αναμένεται να εφοδιάζουν τον αγωγό, προς βαθιά ικανοποίηση ΗΠΑ και ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και τα υπόλοιπα έργα των αγωγών, «αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση και το διεθνές κύρος της», κάτι που συνδέεται βεβαίως με την εξυπηρέτηση των σχεδίων πολυεθνικών εταιρειών. Ο Δ. Σούφας δήλωσε ότι οι τρεις εταίροι είναι έτοιμοι για σύναψη τετραμερούς συμφωνίας μαζί με το Αζερμπαϊτζάν.

Υπογράφτηκε επίσης μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας για τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πρόβλεψη ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ κυβερνήσεων και αρμόδιων φορέων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org