Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Η οικονομία αντέχει για παροχές ... στο κεφάλαιο!

Κρατική επιχορήγηση ύψους 3.444 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν 3.661 επιχειρήσεις, που έχουν ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο. Το επίσημο κόστος κάθε νέας θέσης εργασίας ανέρχεται σε 388.000 ευρώ, με το δημόσιο να καλύπτει το 42%, ήτοι 163.000 ευρώ

Χρήμα με τη σέσουλα συνέχισε να προσφέρει και η κυβέρνηση της ΝΔ στο μεγάλο κεφάλαιο - όπως γινόταν και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - με τους διάφορους νόμους που προβλέπουν πλουσιοπάροχα επενδυτικά κίνητρα στις επιχειρήσεις (επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές, κλπ.). Ετσι, ενώ η αλλαγή κυβερνήσεων συνοδεύεται απλά με αλλαγές στο χρώμα της λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους κυβερνώντες να υποστηρίζουν πως δεν αντέχει η οικονομία για «κοινωνικές παροχές», την ίδια περίοδο οι επιχορηγήσεις και κάθε είδους πριμοδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζονται χωρίς κανέναν περιορισμό.

Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν και στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, μόνο για την επιχορήγηση των πολυσχιδών δραστηριοτήτων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή, χρήματα που κατά κύριο λόγο προέρχονται από την άγρια φορολογία των λαϊκών στρωμάτων) κοντά στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι ο Γ. Αλογοσκούφης προσπάθησε να αποδείξει - το τεκμηρίωσε και με στοιχεία που παρέθεσε - πως η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει στους επιχειρηματίες πολύ περισσότερα από το ΠΑΣΟΚ. Κάνοντας σύγκριση με τις ...επενδυτικές επιδόσεις του αντίστοιχου νόμου του ΠΑΣΟΚ (Ν. 2601/98), ισχυρίστηκε ότι, σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα, πέτυχαν αριθμό εγκρίσεων νέων επενδύσεων μεγαλύτερο κατά 232% και ύψος επενδύσεων αυξημένο κατά 572%.

Κάνοντας απολογισμό της πορείας υλοποίησης του νέου επενδυτικού νόμου 3200/2004 - με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε να πριμοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως γινόταν και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - ο Γ. Αλογοσκούφης έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα ακόλουθα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στους 20 μήνες εφαρμογής του νόμου υποβλήθηκαν στις αρμόδιες αρχές 4.399 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό ύψος επένδυσης 11.821 εκατ. ευρώ.

Για τα παραπάνω επενδυτικά σχέδια αναλογεί κρατική επιχορήγηση που ανέρχεται στα 5.061 εκατ. ευρώ (το 43% της συνολικής επένδυσης είναι ζεστό χρήμα που χορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό), ενώ το μέσο κόστος κάθε επένδυσης ανέρχεται στα 2,7 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των αιτήσεων εγκρίθηκαν 3.661 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό ύψος επένδυσης 8.259 εκατ. ευρώ. Για τα εγκριθέντα επενδυτικά σχέδια το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε στους επιχειρηματίες «επενδυτές» κρατική επιχορήγηση συνολικού ύψους 3.444 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το 42% της συνολικής επενδυτικής δαπάνης των ιδιωτών είναι ζεστό χρήμα που διαθέτουν οι κυβερνώντες από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή, από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) με την πρόβλεψη - ελπίδα ότι από τις νέες επενδύσεις «θα δημιουργηθούν 21.281 θέσεις εργασίας» (δεν αναφέρεται αν πρόκειται για θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης).

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία για την πορεία των μεγάλων επενδύσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός - οι επενδύσεις αυτές παρακολουθούνται από το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) - μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 134 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 3,9 δισ. ευρώ, από τα οποία ήδη εγκρίθηκαν τα 87 σχέδια, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Από μια πρόχειρη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι κάθε νέα θέση εργασίας επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 163.000 ευρώ. Ακόμα, από τη σχέση νέες θέσεις εργασίας προς σύνολο των επενδύσεων (21.281 προς 8.259 εκατ. ευρώ) προκύπτει ότι το επίσημο «κόστος» κάθε μιας νέας θέσης εργασίας ανέρχεται σε 388.000 ευρώ, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει και τις πηγές της σύγχρονης ανεργίας, η αιτία της οποίας είναι η υψηλή οργανική σύνθεση του κεφαλαίου. Λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, σε κάθε 100 μονάδες επένδυσης αυξάνεται η ποσοστιαία συμμετοχή του πάγιου κεφαλαίου, ενώ μειώνεται η συμμετοχή του κεφαλαίου που κατευθύνεται στην αγορά νέων εργατικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org