Οι βουλευτές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερψήφισαν χτες στη Βουλή και το νομοσχέδιο, που καθορίζει τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ) με βάση οδηγίες της ΕΕ
Σε ένα ακόμη νομοθέτημα «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» συναίνεσαν χτες στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που αφορά στους όρους σύστασης και ελέγχου των ΑΕ, με βάση δύο ευρωπαϊκές οδηγίες. Την κατηγορηματική αντίθεσή της εξέφρασε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου ζητώντας τον έλεγχο των ΑΕ από ενιαίο δημόσιο ελεγκτικό φορέα.
Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, η Βέρα Νικολαΐδου είπε ότι στοχεύει στην «εναρμόνιση με τα διεθνή καπιταλιστικά πρότυπα σύστασης και λειτουργίας των ΑΕ», ενώ «αναδεικνύεται ότι και τα ζητήματα του ελέγχου και της διαφάνειας έχουν ταξικό χαρακτήρα». Σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο διευκολύνει τον έλεγχο και τη διαφάνεια που αφορά στις σχέσεις ανάμεσα στο κεφάλαιο για να διευκολύνει τις διαδικασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων». Η Β. Νικολαΐδου αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «διαφωνούμε με την κατάργηση των ελέγχων» και πως «θεωρούμε ότι το σύνολο των ΑΕ θα πρέπει να ελέγχονται από ενιαίο κέντρο του δημόσιου φορέα» και «όχι από διάσπαρτους φορείς που επιλέγουν οι επιχειρήσεις». Οσον αφορά στα αποθεματικά των ΑΕ ζήτησε το κάθε αποθεματικό «να διασφαλίζει το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση», ενώ σε περιπτώσεις παύσης λειτουργίας «να προηγούνται οι απαιτήσεις των εργαζομένων», τονίζοντας επίσης πως «οι εργαζόμενοι να δικαιούνται να λαμβάνουν γνώση των αποφάσεων της διοίκησης και της οικονομικής κατάστασης».
Η κυβέρνηση «επιδιώκει με την πολιτική της να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την αύξηση των ξένων επενδύσεων», σημείωσε, υποστηρίζοντας το νομοθέτημα ο εισηγητής της ΝΔ Ξενοφών Βεργίνης. Πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο ενισχύεται ο στόχος για «ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο υγιούς επιχειρηματικής πρωτοβουλίας».
Υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. Οπως είπε, «είναι ένα σημαντικό σχέδιο νόμου, το οποίο αποπειράται να παρέμβει ουσιαστικά στην αναμόρφωση και κωδικοποίηση ενός νομοθετικού πλαισίου που ισχύει εδώ και 87 χρόνια». Μάλιστα, ζήτησε συνολικά τη «ριζική αναδιάρθρωση του νομικού καθεστώτος λειτουργίας των ανωνύμων εταιρειών».