Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Καμένα» δάση πριν καούν...

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η χτεσινή αποκάλυψη του «Ρ» για την εξαίρεση από την αναδάσωση καμένης έκτασης 62,5 στρεμμάτων από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Κι αυτό, παρά τις μεγαλόστομες και υποκριτικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι «όλες οι εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέες». Μεγάλη εντύπωση έκανε βέβαια και το γεγονός ότι η απόφαση αυτή βασίστηκε στο νόμο 3139 του 2003 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο τμήματα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας - μεταξύ των οποίων και τα 62,5 στρέμματα που κάηκαν - αποχαρακτηρίζονταν και παραχωρούνταν στο Καζίνο, προκειμένου να τα αποψιλώσει, ώστε να υλοποιηθούν οι επεκτάσεις του! Με άλλα λόγια, οι εκτάσεις αυτές ήταν «από χέρι καμένες» πριν τις προλάβει η φωτιά, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι τα δάση πρώτα τα καίνε οι νόμοι και ύστερα η φωτιά...

Οπως επιβεβαίωναν πηγές της Δασικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής δεν ήταν δυνατόν να κάνουν οτιδήποτε για να μην υπάρξει η εξαίρεση αυτή από την αναδάσωση, από τη στιγμή που υπήρχε ο νόμος αυτός που τους έδενε τα χέρια. Η κυβέρνηση, όμως, θα μπορούσε κάλλιστα, αν ήθελε, να πάρει την πολιτική απόφαση και να μην την εξαιρέσει. Οπως αποδείχτηκε, όμως, δεν ήθελε. Γι' αυτήν προέχουν τα συμφέροντα της επιχείρησης του τζόγου - και το άγχος της να ξεπουλήσει το πλειοψηφικό της πακέτο στους ιδιώτες, με «προίκα» τις επεκτάσεις - παρά οι ανάγκες του λαού για περισσότερο πράσινο, για περισσότερες ανάσες ζωής. Η κυβέρνηση με την πολιτική της, όπως και εκείνη του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα «ανοίγουν» την όρεξη και σε άλλους που καραδοκούν να οικοπεδοποιήσουν τα δάση, ανάβοντας το φιτίλι όλο και για νέους εμπρησμούς, για νέες τραγωδίες.

Κατόπιν αυτών, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι χτες οι - σε άλλες περιπτώσεις λαλίστατοι - εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τήρησαν σχετικά με την αποκάλυψη του «Ρ» «σιγήν ιχθύος». Οπως τήρησαν και με την προηγούμενη αποκάλυψη του «Ρ», σχετικά με το ίδιο «κόλπο» των αποχαρακτηρισμών που εφάρμοσαν το 1995, το 1998 και το 2005, μετά τις πυρκαγιές της Πεντέλης. Πρόκειται ασφαλώς για μια εύγλωττη σιωπή ενοχής. Τι να πουν, άλλωστε; Μιλούν τα γεγονότα. Μιλούν, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές τους ευθύνες, που οδηγούν στους εμπρησμούς και στην εκμετάλλευση των καμένων εκτάσεων από διάφορους που εμφανίζουν τίτλους ιδιοκτησίας μέσα στα δάση, όπως οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εταιρείες, η Εκκλησία και άλλοι.

Είναι πλέον πασιφανές: Εμπρηστής των δασών είναι διαχρονικά η αντιλαϊκή δασοκτόνα πολιτική που εφαρμόζουν με πλήρη συνέπεια η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι, επίσης, αδήριτη αλήθεια ότι όσο η γη θα είναι εμπόρευμα, οι πυρκαγιές θα είναι στον ένα ή τον άλλο βαθμό αναπόφευκτες. Η μόνη λύση, λοιπόν, για να εξουδετερωθεί αυτή η θλιβερή πραγματικότητα, είναι η πολιτική του ΚΚΕ και οι προτάσεις του για κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων, για ανάκληση των καταστροφικών αναθεωρήσεων του Συντάγματος, για κατοχύρωση των δασών μας ως δημόσιας ιδιοκτησίας, ακόμη και με τη δήμευση όλων των δήθεν «ιδιοκτησιών» ιδιωτών ή άλλων οργανισμών μέσα σ' αυτά.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ