Το ΚΚΕ καταψήφισε χτες το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
Καταψήφισε χτες το ΚΚΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αναδιάρθρωση της Δημοτικής Αστυνομίας, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με την βουλευτή του Βέρα Νικολαΐδου να κάνει λόγο για μια υπηρεσία αρμοδιοτήτων εφάμιλλων με την Ελληνική Αστυνομία, την ώρα που εντελώς διαφορετικές είναι οι πραγματικές ανάγκες των δημοτών. Υπέρ του νομοθετήματος τάχτηκε η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ το ΠΑΣΟΚ θα ξεκαθαρίσει τη στάση του όταν το νομοσχέδιο συζητηθεί στην Ολομέλεια.
«Με το νομοσχέδιο συμπληρώνεται η ΕΛ.ΑΣ.», σημείωσε χαρακτηριστικά η Β. Νικολαΐδου, σχολιάζοντας πως «θα λείπουν μόνον τα πιστόλια και τα γκλομπς κι αυτό ίσως προσωρινά...» και τονίζοντας πως «η κατεύθυνση είναι η χρησιμοποίηση της δημοτικής αστυνομίας σαν μηχανισμό καταστολής δίπλα στην ΕΛ.ΑΣ.». Επισήμανε ότι «η εκτίμησή μας δε βασίζεται μόνο στις διατάξεις», αλλά και «στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν», επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες δε χρειάζονται έναν ακόμη αστυνομικό μηχανισμό, αλλά μια φιλολαϊκή πολιτική».
Αναφερόμενη σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις σημείωσε ότι «το περιεχόμενο της εκπαίδευσης καθορίστηκε από τις αντίστοιχες σχολές της ΕΛ.ΑΣ.», ενώ η διοικητική σύσταση του Σώματος είναι «αντίστοιχη με τη δομή και διάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.». Επίσης, «ανατίθενται στο προσωπικό και καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου γεγονός που είναι απαράδεκτο», ενώ το νομοσχέδιο «καθιερώνει τη δυνατότητα δίωξης των πολιτών», ενώ «στο όνομα της ασφάλειας του πολίτη έχουν ήδη υπογραφεί μνημόνια δήμων όπου γίνονται από κοινού περιπολίες μέτρων τάξης». Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και σε φαινόμενα απαράδεκτων συμπεριφορών απέναντι σε οικονομικούς μετανάστες, λέγοντας ότι «στη δημιουργία αυτού του κλίματος συμβάλλουν πρωτοβουλίες νομαρχών και άλλων δημοτικών φορέων».
Η Β. Νικολαΐδου αναφέρθηκε στην πολιτική που οδηγεί στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο «είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις μεταρρυθμίσεις της διοικητικής δομής της χώρας, τον λεγόμενο "Καποδίστρια 2"» κι έτσι «παίρνονται μέτρα για να διευκολύνουν την υλοποίησή του», που κινούνται αντίστοιχα «στις κατευθύνσεις της ΕΕ». Πρόθεση - επισήμανε - είναι «το κράτος να αποκτά περισσότερο ρόλο στον έλεγχο των κατώτερων οργάνων», με αποτέλεσμα «τα όργανα αυτά να υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική».