Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Καρέ χαμόγελων

Προσιτοί οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων

Ούτε... παραγγελία να 'χαν οι ελληνικές ομάδες την ετυμηγορία της τύχης στη χτεσινή κλήρωση. Και οι τέσσερις καλούνται να ξεπεράσουν υποδεέστερες αντιπάλους, άρα η πρόκριση βρίσκεται στα πόδια των ποδοσφαιριστών τους. Η ΑΕΚ θ' αντιμετωπίσει την ουγγρική Βάσας, ο ΟΦΗ τη Νάμπρεντακ Κρούσεβατς από τη Γιουγκοσλαβία, ο ΠΑΟΚ την ισραηλινή Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και ο Ηρακλής τη γαλλική Γκενιόν. Η αισιοδοξία λοιπόν είναι λογική, όπως όμως και οι χαμηλοί τόνοι, αφού μπάλα είναι και γυρίζει.

Η χαρά των κυπελλούχων από την έξοχη εμφάνιση και το 0-0 με τη Ρόμα μεγάλωσε στο άκουσμα του αντιπάλου για το ΟΥΕΦΑ. Αφ' ενός η θετική παράδοση (3 προκρίσεις, ένας αποκλεισμός) με ουγγρικές ομάδες, αφ' ετέρου η δυναμικότητα της αντιπάλου. Η Βάσας είναι μία ομάδα που αποτελείται από νεαρούς ποδοσφαιριστές. Εξι καινούριοι ήρθαν πέρσι και άλλοι τόσοι φέτος. Σταρ της ομάδας, εκτός του προπονητή και μεγάλης δόξας του παρελθόντος Γκιόργκι Μέζεϊ, ο Ατίλα Ζίλι, που ήρθε από τη Μόναχο 1860. Στο φετινό πρωτάθλημα αγωνίζεται στο δεύτερο όμιλο της κορυφαίας κατηγορίας με αντιπάλους τη ΜΤΚ και την Ουίπεστ. Η Βάσας έχει σημειώσει μία νίκη, τρεις ισοπαλίες και μία ήττα στους πέντε πρώτους αγώνες, με τέρματα 7-6. Στο γκρουπ της βρίσκεται στην πέμπτη θέση με έξι βαθμούς. Στον προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA απέκλεισε τη Βέντσπιλς από τη Λετονία. Είχε ηττηθεί με 2-1, στον επαναληπτικό ισοφάρισε το σκορ και στην παράταση νίκησε με 3-1. Παρ' όλα αυτά ο Γιάννης Παθιακάκης ήταν συγκρατημένος: «Δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω ούτε εύκολη, ούτε δύσκολη. Θα προσπαθήσω να τους δω στο επόμενο παιχνίδι τους και να σας πω περισσότερα».

Το πρώτο τους παιχνίδι οι Κρητικοί θα το δώσουν στη γειτονική χώρα. Η Νάμπρεντακ είναι άγνωστη στην Ευρώπη καθώς αγωνίζεται για πρώτη φορά. Για να φτάσει μέχρι εδώ, η σερβική ομάδα απέκλεισε την Τουλέβικ Βιλάντι με 5-1 και 1-1. Πρώτος σκόρερ και «μεγάλο» όνομα του συλλόγου είναι ο Μπράνισλαν Κόισιτς, ενώ προπονητής της είναι ο Γιόνιτσα Σκόρο. Ο τεχνικός των «ασπρόμαυρων», Αρης Βασιλείου, δήλωσε: «Σε πρώτη εκτίμηση η κλήρωση ήταν καλή. Από δω και πέρα θα πέσουμε με τα μούτρα στη δουλιά για να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για τους αντιπάλους μας και μέχρι το πρώτο παιχνίδι θα είμαστε πανέτοιμοι». Ενώ ο Ευγένιος Γκέραρντ είπε: «Θα μπορούσε η κλήρωση για εμάς να ήταν και χειρότερη. Τέτοιες ομάδες θέλουν πάντα προσοχή προκειμένου να μη βρεθείς προ εκπλήξεως».

Εντός έδρας θ' αγωνιστεί πρώτα ο ΠΑΟΚ με την Μπεϊτάρ που ιδρύθηκε το 1939 και θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς ομάδες του Ισραήλ. Εχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα, ενώ στην Ευρώπη έχει εμφανιστεί επτά φορές (3 στο Τσάμπιονς Λιγκ και 4 στο ΟΥΕΦΑ). Στα δύο πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος της χώρας της έχει ισάριθμες νίκες εντός και εκτός έδρας. Απέκλεισε τη γεωργιανή Τμπιλίσι με 1-1 και 4-1. Ικανοποιημένος ήταν φυσικά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς: «Είναι καλή η κλήρωση. Θα ήταν μεγάλο λάθος να υποτιμήσουμε την αντίπαλό μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε δυνατά για να πετύχουμε το στόχο μας. Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτά που πρέπει, για να αντιμετωπίσουμε την Μπεϊτάρ».

Ο έτερος «Ευρωπαίος» της Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής, μπορεί να θεωρηθεί ως ο πιο τυχερός της κλήρωσης αφού η γαλλική Γκενιόν είναι ομάδα της Β? Κατηγορίας. «Το θετικό είναι ότι αποφύγαμε την Τσέλσι, τη Φιορεντίνα, την Καϊζερσλάουτερν και τη Σαραγόσα», είπε με ανακούφιση ο Γιάννης Κυράστας και συνέχισε: «Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για την Γκενιόν. Μόνο ότι είναι ομάδα της Β? Εθνικής που μπήκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μέσω του Κυπέλλου Γαλλίας. Πριν την παρακολουθήσουμε δεν μπορούμε να πούμε τίποτε. Θα αρχίσουμε αμέσως να μαθαίνουμε τα στοιχεία της και να την κατασκοπεύουμε και στη συνέχεια θα πούμε περισσότερα»

Οι πρώτες συναντήσεις διεξάγονται στις 14 του Σεπτέμβρη και οι επαναληπτικοί έχουν οριστεί για τις 28 του ίδιου μήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορυφώνεται η αγωνία(2009-08-07 00:00:00.0)
Αρχίζουν τα δύσκολα(2003-10-18 00:00:00.0)
Ατυχη μόνο η Ξάνθη(2002-08-31 00:00:00.0)
Χαμόγελα και προβληματισμοί(2000-09-30 00:00:00.0)
Σημάδια βελτίωσης(2000-09-16 00:00:00.0)
Χαμόγελα για τις ελληνικές ομάδες(2000-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ