Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Διεκδικεί το ρόλο του πιο καλού διαχειριστή της ΚΑΠ

Eurokinissi

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί την ταχύτερη και καλύτερη εφαρμογή της ΚΑΠ υποστήριξε χτες από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Στην ομιλία του αποσαφήνισε ότι δε θεωρεί αρνητικές τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, υποστηρίζοντας ότι οι όποιες επιπτώσεις εδράζονται στον τρόπο που την εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν παρέλειψε τις κατηγορίες για αδιαφάνεια στη διάθεση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση με όρους σκανδαλολογίας, λέγοντας ότι «εδώ και τρία χρόνια, μελετάτε τις επιπτώσεις από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αναθέσατε σε εταιρείες 13 μελέτες αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Αλήθεια, πού είναι αυτές οι μελέτες; Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες; Ξέρετε τίποτε για μια εταιρεία ΝΟΗΣΙΣ; Εχει καμία επιστημονική σχέση με το χώρο ή μήπως είναι απλώς συγγενικές σχέσεις με στελέχη της κυβέρνησής σας πάλι, οι γιοι και οι κουμπάροι, κύριοι της κυβέρνησης».

Παράλληλα υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη στον αγροτικό τομέα τονίζοντας: «Δηλώσατε πολλές φορές σε όλους τους τόνους ότι είναι αδιαπραγμάτευτοι οι πόροι για την ελληνική γεωργία μέχρι το 2013, δηλαδή αυτό που είχε το ΠΑΣΟΚ ήδη πετύχει. Αλλά δεν αξιοποιήσατε αυτή την κληρονομιά. Γυρίσατε από το Συμβούλιο Κορυφής και φέρατε μειωμένους τους πόρους. Δεχτήκατε δηλαδή να εγκαταλείψετε δικά μας κεκτημένα».

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να παρουσιάσει το κόμμα του ως πιο κατάλληλο εγχώριο διαχειριστή της ΚΑΠ. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ξέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αγροτική μας παραγωγή σ' έναν ανταγωνιστικό κόσμο. Και η μετάβαση σε μια αγροτική παραγωγή ποιότητας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό για το οποίο όμως δεσμεύομαι, είναι ότι είμαστε - και θα είμαι - κοντά στον αγρότη, κοντά στο γεωργό, κοντά στον κτηνοτρόφο». Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη «δυναμική παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση» προσθέτοντας ότι «είμαστε αντίθετοι στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συζητήσει εκ νέου τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής γεωργίας το 2008».

Παράλληλα αναφέρθηκε στα μέτρα που προτείνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «διασφαλίζουμε την αξιοπρέπεια στη ζωή των απόμακρων αγροτών με τη δέσμευσή μας για μηνιαία προνοιακή σύνταξη 550 ευρώ για το μεμονωμένο αγρότη και 950 ευρώ για το ζευγάρι των αγροτών». Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη «νέας πολιτική κάλυψης ασφαλιστικών κινδύνων που λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες και προοπτικές».

Επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προωθήσει ένα «ενιαίο και αποτελεσματικό σύστημα παροχής συμβουλών, που να καλύπτει όλο το φάσμα της ενημέρωσης, τεχνικής στήριξης και επιχειρηματικότητας των αγροτών». Τέλος, σημείωσε ότι «δεσμευόμαστε για την πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων του εθνικού αποθέματος των ποιοτικών παρακρατημάτων. Θα δημοσιοποιούμε τα ονόματα των αποδεκτών και τα κριτήρια για την κατανομή τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ