Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολιτική τζόγου

Οποιος επιχείρησε να συνδέσει την αποπομπή Τσιτουρίδη με αλλαγές στην πολιτική για τα ασφαλιστικά ταμεία και την περιβόητη διαχείριση των αποθεματικών τους, πήρε χτες, από τη Βουλή, την απάντηση. Μοναδικός στόχος αυτής, αλλά και των άλλων κινήσεων που κάνει η κυβέρνηση, είναι να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, με άνευ ουσίας παρεμβάσεις, ώστε να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Ετσι, η εκδίωξη Τσιτουρίδη αποδεικνύει ότι τα δύο κόμματα διατηρούν ένα καλό επίπεδο μεταξύ τους συνεννόησης. Κυρίως, διατηρούν ακόμα τη δυνατότητα να ελέγχουν το πλαίσιο των εμφανιζόμενων αντιπαραθέσεών τους, στα δευτερεύοντα για τις λαϊκές μάζες ζητήματα. Με αυτή την έννοια, ο Γ. Παπανδρέου προσέφερε εκδούλευση στην κυβέρνηση εστιάζοντας το όλο πρόβλημα των αποθεματικών στο συγκεκριμένο πρόσωπο και στους κουμπάρους, αφού σ' αυτό το πεδίο απαντάει και ο Κ. Καραμανλής, αξιοποιώντας τις καρατομήσεις εκτόνωσης.

Σε ό,τι αφορά στα ίδια τα αποθεματικά και τη λεηλασία που έχουν υποστεί για τόσες και τόσες δεκαετίες, κανένα από τα δύο κόμματα δε σκοτίζεται. Μπορεί τα αποθεματικά να κυριαρχήσουν στην προεκλογική περίοδο και είναι πιθανό οι φραστικοί διαξιφισμοί να ενταθούν ακόμα περισσότερο, όμως οι εξελίξεις είναι προδιαγεγραμμένες με απόλυτη ακρίβεια: Οπως ακριβώς η ΝΔ έχει παραγράψει τις απώλειες που είχαν τα Ταμεία την περίοδο της «χρηματιστηριακής φούσκας», έτσι και το ΠΑΣΟΚ θα αφήσει κάποια στιγμή να ξεθυμάνει και το σκάνδαλο με τα ομόλογα. Οπως ακριβώς κανένα από τα δύο κόμματα δεν έβγαζε τσιμουδιά για την τεράστια ληστεία των προηγούμενων δεκαετιών, έτσι ακριβώς και τώρα θεωρούν «λήξαν» το θέμα της απροκάλυπτης λεηλασίας που γινόταν τόσα χρόνια. Επιπλέον, και οι δυο τους, συνεπικουρούμενοι μάλιστα και από τον ΣΥΝ, δε θα σταματήσουν στιγμή να προάγουν την πολιτική του τζόγου με τα αποθεματικά.

Οι εξελίξεις των δύο τελευταίων μηνών αποδεικνύουν πως κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι διαθέτουν μια ευρεία γκάμα μεθόδων να βάζουν στο χέρι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεικνύουν, ακόμα, πως όπου υπάρχουν συναλλαγές δισεκατομμυρίων, από τις οποίες κάποιοι προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη, τα συνθήματα για «διαφάνεια» και «καταπολέμηση των σκανδάλων» είναι τουλάχιστον αστεία, αφού οι αρχές της «ελεύθερης αγοράς» και της προστασίας του επιχειρηματικού κέρδους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επικράτηση των οικονομικά ισχυρών (τράπεζες- χρηματοοικονομικοί όμιλοι) σε βάρος των λιγότερο ισχυρών συναλλασσομένων τους (ασφαλιστικά ταμεία- αποθεματικά). Το γεγονός ότι κοντά στο επιχειρηματικό κέρδος που επιχειρούν να αποσπάσουν οι ισχυροί, κατά καιρούς εμφανίζονται και καραμπινάτες κομπίνες που ανάγονται στον αστικό ποινικό κώδικα, δε σημαίνει ότι η προσοχή μας πρέπει να ξεφύγει από το καθεαυτό σκάνδαλο, που είναι η λεηλασία των αποθεματικών η οποία γίνεται μέσα από τις συναλλαγές των Ταμείων με τα αρπαχτικά των χρηματαγορών.

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να αποτρέψουν τις αντεργατικές αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις και πολιτικές. Με την ενίσχυση των αγώνων τους, μπορούν να θέσουν τέλος στη ληστεία των συλλογικών τους αποταμιεύσεων, να απαιτήσουν επιστροφή των κλεμμένων, να επιβάλουν την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να διεκδικήσουν μέτρα για ουσιαστικές αλλαγές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη λεηλασία της Τράπεζας Ελλάδας στα αποθεματικά(2012-03-03 00:00:00.0)
Βρήκε αφορμή να σηκώσει νέο κουρνιαχτό(2011-01-19 00:00:00.0)
Ακόμα περισσότερος τζόγος με τα λεφτά των εργαζομένων(2007-06-21 00:00:00.0)
Διαλέξτε: «Γαλάζια» ή «πράσινα» σκάνδαλα;(2007-04-22 00:00:00.0)
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ «επιχειρήματα» - καρμπόν(2007-03-27 00:00:00.0)
Σκάνδαλο η χρόνια εκμετάλλευσή τους από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ(2007-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ