Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Το μεγάλο ραντεβού των αγωνιστών της Ειρήνης

Την Κυριακή 13 Μάη στις 8 π.μ. η εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα και στις 7.30 μ.μ. ο τερματισμός στο Σύνταγμα

Στιγμιότυπο από την περσινή πορεία
Στιγμιότυπο από την περσινή πορεία
Την επόμενη Κυριακή 13 Μάη, πραγματοποιείται η 28η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Φέτος συμπληρώθηκαν 44 χρόνια από την πραγματοποίηση της πρώτης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963 από τον μάρτυρα και αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, με συνοδοιπόρους τους Ανδρέα Μαμμωνά, Παντελή Γούτη και Μπάμπη Παπαδόπουλο.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλους τους αγωνιστές της Ειρήνης, ιδιαίτερα τη νεολαία και τους εργαζόμενους στο Λεκανοπέδιο της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στην 28η Μαραθώνια Πορεία με αφετηρία τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 το πρωί και τερματισμό στο Σύνταγμα στις 7.30 το απόγευμα. Οσοι αγωνιστές δεν μπορούν να βαδίσουν από το Μαραθώνα (Τύμβος) μπορούν να συναντηθούν με τους ειρηνοδρόμους στους ενδιάμεσους σταθμούς (Παλλήνη, Αγ. Παρασκευή, Εθνική Αμυνα, Αμπελόκηποι) ή να υποδεχτούν τη Μαραθώνια Πορεία στο Σύνταγμα, όπου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 6.30 μ.μ. και θα κορυφωθούν με την άφιξη της πορείας στις 7.30 μ.μ.

Τους καλεί να διαδηλώσουν, ανάμεσα στα άλλα, για:

  • Καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.
  • Αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας.
  • Υπεράσπιση της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ανεξαρτήτων κρατών.
  • Υπεράσπιση του δικαιώματος των λαών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο διακυβέρνησης και ανάπτυξης.
  • Απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.
  • Κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και τη μη εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης «Αντιπυραυλικής Αμυνας» στην Ευρώπη.
  • Εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
  • Μη δημιουργία δυνάμεων ταχείας επέμβασης και του Ευρωστρατού.
  • Διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών.

«Σήμερα, τονίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, τα οράματα του Γρηγόρη Λαμπράκη και των συναγωνιστών του παραμένουν ανεκπλήρωτα. Σήμερα, ο ελληνικός λαός, η ανθρωπότητα ολόκληρη, βιώνουν την κλιμακούμενη, αχαλίνωτη επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Καταληστεύεται ο μόχθος και ο πλούτος των λαών.

To NATO επεκτείνει την ακτίνα δράσης του σε ολόκληρο τον κόσμο και μετατρέπεται και τυπικά σε παγκόσμιο χωροφύλακα και εισβολέα. Η ΕΕ στρατιωτικοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από την παγκόσμια ιμπεριαλιστική λεία.

Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, συνεταίροι και σύμμαχοι των ΗΠΑ, του NATO, της ΕΕ, συμμετέχουν στις διάφορες ιμπεριαλιστικές εγκληματικές επεμβάσεις. Προσάρμοσαν στις ΝΑΤΟικές ανάγκες τη δομή και το δόγμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας γίνεται πιο επιτακτική. Γι' αυτό ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί πιο έντονος, πιο μαζικός. Η ΕΕΔΥΕ συνεχίζει αυτόν τον αγώνα αταλάντευτα και ανυπόταχτα και καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης και το λαό να δώσουν τη δική τους απάντηση ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό».

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, υλοποιώντας τις αποφάσεις του 15ουΣυνεδρίου της, καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα για το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα το μήνα Μάη (αντιιμπεριαλιστικός μήνας Μάης), να πραγματοποιήσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, λαϊκές διαδηλώσεις, πολύμορφες παρεμβάσεις σε συμπόρευση με το εργατικό και τα άλλα κοινωνικά κινήματα, με κύριο σύνθημα: «Κίνημα ειρήνης δυνατό ενάντια στους πολέμους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Για Ελλάδα χωρίς βάσεις και ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή 20 Μάη από τον Τύμβο του Μαραθώνα(2012-05-13 00:00:00.0)
Στις 9 Μάη η 30ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης(2009-04-18 00:00:00.0)
Στεντόρειο ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό(2008-05-07 00:00:00.0)
Στις 11 Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης(2008-04-30 00:00:00.0)
Στις 11 Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης(2008-04-26 00:00:00.0)
Κάλεσμα για την 29η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης(2008-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ