Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το θέμα είναι η πολιτική που γεννά τα σκάνδαλα

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα ομόλογα

Στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για το θέμα των αποθεματικών των ταμείων αναφέρθηκε στη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας: «Και τα δυο κόμματα, γνωρίζοντας το ένα τι έχει κάνει το άλλο, προτίμησαν αρχικά - με συγχωρείτε για την έκφραση - να "κάνουν την πάπια". Τώρα που πιάστηκαν στα πράσα άρχισε ο ένας να βγάζει στη φόρα αυτά που ξέρει για τον άλλον. Δεν πρόκειται να βγει τίποτα απ' αυτή την ιστορία». Τόνισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο τι θα μαθευτεί για την υπόθεση αλλά το «πώς μπορεί να μπει ένα τέλος σ' αυτή την κατάσταση. Δε θα έλεγα ένα τέλος στα σκάνδαλα - που βεβαίως έχει πολύ μεγάλη σημασία - ένα τέλος ο ένας να κρατάει τον άλλον».

Το ένα κόμμα εκβιάζει το άλλο, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα. Τόνισε ότι «πίσω από την υπόθεση των σκανδάλων και κυρίως πίσω από τις αποκαλύψεις πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δεν είμαι βέβαιη ούτε ο κ. Καραμανλής ότι θα τους πει, ούτε ο κ. Παπανδρέου ότι θα τους πει. Διότι τα σκάνδαλα χρησιμοποιούνται και από άλλους για άσκηση πίεσης, για εκβιασμούς, για διαπραγματεύσεις με πολιτικούς στόχους. Τα σκάνδαλα δε βγήκαν ούτε από το λαϊκό έλεγχο, ούτε από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ούτε καν από τον υπουργικό έλεγχο και από τα δυο κόμματα». Τα σκάνδαλα, είπε, αποκαλύφθηκαν από τους απ' έξω, μέσω δημοσιογραφικών συγκροτημάτων και τόνισε: «Ας σκεφθούμε και αυτή την πλευρά. Ας σκεφθούμε, δηλαδή, τι σημαίνει "είμαι κόμμα εξουσίας με τη συγκεκριμένη πολιτική". Ολα όσα ακούστηκαν εδώ, τα δομημένα, τα αδόμητα, τα σύνθετα, τα παρασύνθετα κλπ. έχουν και τη νομιμοποιημένη πλευρά, δυστυχώς - εμείς γι' αυτό δεν αναγνωρίζουμε το δίκιο του κεφαλαιοκράτη - αλλά έχουν και φυσιολογικά παρεπόμενα. Και τις μίζες και τη ζύμωση και την προπαγάνδα και τη διαφήμιση και του ενός και του άλλου ομολόγου. Από το 1998 υπάρχει το δομημένο ομόλογο. Το καθόρισε η Τράπεζα της Ελλάδος. Και αυτό το δομημένο ομόλογο βγαίνει στην αγορά, έχει πωλητές, έχει μεσάζοντες, έχει και μίζες». Αυτό, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα δεν το λέμε για να συμφιλιωθούμε με τη μίζα, αλλά γιατί μας απασχολεί και μία άλλη πλευρά: «Το ψάρι δε βρωμάει μόνο από το κεφάλι. Πάει και στην ουρά. Και μία τέτοια αντιλαϊκή πολιτική, ακόμα κι όταν ασκείται από έντιμους πολιτικούς, έχει ανάγκη και τη διαφθορά της βάσης. Διότι η διαφθορά της βάσης είναι ένας τρόπος εγκλωβισμού και εξαγοράς. Κι αυτά τα φαινόμενα - σε πολύ μικρότερο μέγεθος - έχουν φτάσει μέχρι κάτω. Και ξέρετε, συνοδεύουν και μέχρι την κάλπη».

«Και την αγιαστούρα να βγάλετε, δεν πρόκειται να γλιτώσετε από τη διαφθορά»

Επομένως, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εμείς για άλλη μία φορά θα υπογραμμίσουμε ότι είναι αδύνατον να πέσουμε μονόπλευρα στο κυνήγι των σκανδάλων. Εμείς να πούμε ότι και ο Κ. Καραμανλής είναι έντιμος και ο Γ. Παπανδρέου και όλοι μας, αλλά «το ζήτημα είναι η πολιτική, που ακολουθεί ο καθένας. Και την αγιαστούρα να βγάλετε, δεν πρόκειται να γλιτώσετε από τη διαφθορά»...

Με την ευκαιρία η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε και το εξής: «Βγαίνουν διάφορα για τα γάλατα, για τους κουμπάρους, για τους παρακουμπάρους, για το ένα, για το άλλο. Για τις μίζες των στρατιωτικών εξοπλισμών δε βγαίνει τίποτα. Εγώ να πω ότι θέλετε και να τα βγάλετε. Ο ένας εναντίον του άλλου. Πρέπει να πάρετε άδεια από το Πεντάγωνο. Τα άλλα είναι εύκολα να τα βγάλετε. Μπορείτε να τσακωθείτε και με τον Φιλίππου και με τον Δασκαλόπουλο. Και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Να τσακωθείτε και με τον Κοντομηνά, να τσακωθείτε και με τον Χ, Ψ και ωμέγα. Μπορείτε να πείτε για τους εκβιασμούς που δέχεστε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από τη Γερμανία και από τους άλλους; Αυτά δε βγαίνουν. Και όχι γιατί δεν υπάρχουν μίζες. Εγώ να πω ότι δεν τις θέλετε τις μίζες και να δεχτώ πως θέλετε και τη διαφοροποίηση των εξοπλισμών. Το προσπάθησε και ο Κ. Σημίτης, το προσπαθεί και τώρα ο Κ. Καραμανλής. Αποκαλύψεις, όμως, πάνω σε αυτό το ζήτημα δεν πρόκειται να γίνουν. Επομένως και οι αποκαλύψεις έχουν όρια. Στο μεταξύ μας, στις σχέσεις κομμάτων και κάποιων επιχειρηματιών, στις σχέσεις των επιχειρηματιών μεταξύ τους. Τα ιερά και τα όσια δεν πρόκειται να βγουν στη δημοσιότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα μονοπώλια και το κράτος τους(2011-12-23 00:00:00.0)
Νέες καταγγελίες για μίζες και πολιτικές ευθύνες(2010-11-02 00:00:00.0)
«Κάθαρση» (3)(2010-05-15 00:00:00.0)
Διαφθορά(2010-02-02 00:00:00.0)
Σκάνδαλα και πολιτικό σύστημα(2008-06-24 00:00:00.0)
Πώς πρέπει να αντιπαλεύουμε τη διαφθορά(2006-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ