Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Πένθος για τον υπουργό Αμυνας

Τριήμερο πένθος κήρυξε η κυπριακή κυβέρνηση για το θάνατο του υπουργού Αμυνας Νίκου Συμεωνίδη, ο οποίος απεβίωσε χτες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν από τις 3 Απρίλη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με χρόνια πνευμονοπάθεια.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως το μεσημέρι, υπό την προεδρία του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, και απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του εκλιπόντος υπουργού. Αποφασίστηκε, επίσης, σε όλα τα δημόσια κτίρια και στα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες. Η κηδεία θα τελεστεί αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Νίκου Συμεωνίδη. Σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι, παρακολουθούσε με πολλή αγωνία τη μεγάλη δοκιμασία της υγείας του, τους τελευταίους μήνες, και ενημερωνόταν συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασής του. Ο Κύπριος Πρόεδρος επισημαίνει ότι ο εκλιπών «εργάστηκε με όραμα για την άμυνα της Κύπρου και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυσή της και για την εφαρμογή σημαντικών διοικητικών αλλαγών στην Εθνική Φρουρά, τις δυνάμεις εφεδρείας και του υπουργείου Αμυνας». Τη βαθύτατη θλίψη τους εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας και όλα τα πολιτικά κόμματα.

Κατεδαφίστηκε το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς

Ολοκληρώθηκε χτες η κατεδάφιση, μετά από απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης, του φυλακίου της Εθνικής Φρουράς στην άκρη της νεκρής ζώνης προς τον κατεχόμενο Λιμνίτη, στο βορειοδυτικό μέρος της Κύπρου.

Το φυλάκιο ήταν από μπετόν και κτίστηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Στη θέση του τοποθετήθηκε προσωρινά ξύλινο φυλάκιο.

Οι κάτοικοι των χωριών του ακριτικού διαμερίσματος Τυλληρίας ευελπιστούν ότι, μετά τις ενέργειες της Κυπριακής κυβέρνησης, η τουρκική πλευρά θα συναινέσει στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λιμνίτη και Κοκκίνων. Οι εργασίες κατεδάφισης άρχισαν χτες το πρωί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, Ανδρέας Καρρός, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι κάτοικοι εμμένουν στη διάνοιξη του δρόμου, που παραμένει κλειστός εδώ και 40 χρόνια.

Είπε επίσης ότι ανάλογη είναι και η θέση της Τουρκοκυπριακής επιτροπής Λεύκας - Μόρφου, η οποία προβαίνει σε διάφορες ενέργειες, προκειμένου να πειστεί το κατοχικό καθεστώς, να συναινέσει στο άνοιγμα του δρόμου.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ

Η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 «είναι ζωντανή» και αποτελεί τη μόνη διαδικασία, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό, δήλωσε ειδικός αντιπρόσωπος στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάικλ Μόλερ.

Ο κ. Μόλερ διέψευσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε νέα πρόταση και τόνισε ότι «στο τραπέζι υπάρχει μόνο η συμφωνία της 8ης Ιουλίου». Υποστήριξε, επίσης, ότι σε πολλά θέματα υπάρχει κοινή προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί αυτό να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

Ο κ. Μόλερ ανακοίνωσε ότι νέα συνάντησή του με τους εκπροσώπους των ηγετών των δύο κοινοτήτων, κυρίους Τζιωνή και Περτέβ, θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα.

Ο Χριστόδουλος

Στο μεταξύ, να ξεπλύνει την ντροπή από το τρισάγιο που τέλεσε στον τάφο του συνεργάτη της χούντας Γρίβα, προσπάθησε χτες ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κύπρο. Ετσι, επισκέφθηκε το Παραλίμνι, τέλεσε τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από «γκρίζους λύκους» και τον τουρκικό στρατό κατοχής το 1996 στη διάρκεια αντικατοχικών εκδηλώσεων.

Εκανε μια δακρύβρεχτη δήλωση, καπηλευόμενος ουσιαστικά το θάνατο των δύο ανθρώπων, ενώ φρόντισε να τελέσει τρισάγιο και για τα δώδεκα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, που κατάγονταν από το Παραλίμνι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ