Πέμπτη 3 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Συνελήφθη, τη Δευτέρα, ο Χοσεΐν Μουσαβιάν, πρώην πρέσβης του Ιράν στη Γερμανία και διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πριν την ανάληψη της Προεδρίας από τον Αχμαντινετζάντ. Μέχρι χτες δεν είχε δοθεί καμία εξήγηση για τη σύλληψή του.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Επαφές με τους απαγωγείς του ανταποκριτή του BBC, Αλαν Τζόνστον, έχει η παλαιστινιακή κυβέρνηση, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια, προκειμένου να πετύχει την απελευθέρωσή του μετά από 59 ημέρες κράτησης. Για σήμερα προγραμματίζονται νέες διαδηλώσεις σε παλαιστινιακές πόλεις αλλά και αλλού για την απελευθέρωσή του.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Θετικά υποδέχτηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή η μαροκινή και η αλγερινή κυβέρνηση, καθώς και η ηγεσία του Μετώπου Πολισάριο, την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών σχετικά με το τελικό καθεστώς της Δυτικής Σαχάρας.

ΚΙΤΟ.-- Εν αναμονή της κλιμάκωσης των πολιτικής κρίσης, μετά την απόφαση του προέδρου του Κογκρέσου, Χόρχε Σεβάγιος, να αποδεχτεί την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί αποκατάστασης των 57 βουλευτών των κομμάτων της ολιγαρχίας, αψηφώντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για απόλυση των μελών του Δικαστηρίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Με τον πόλεμο στο Ιράκ συνδέουν οι Βρετανοί - πριν από όλα - τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ο οποίος σήμερα 3 Μάη κλείνει δέκα χρόνια στην εξουσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην «The Independent». Ο Τόνι Μπλερ την επόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιήσει την αποχώρησή του, η οποία θα ισχύσει από την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, διάδοχός του ο νυν υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Νέος γύρος κινητοποιήσεων για τους δασκάλους της Γουατεμάλας, καθώς ξεκινούν σειρά διαδηλώσεων με αίτημα την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων εργασίας. Συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της συνδικαλιστικής Ενωσης των Δασκάλων τον περασμένο Μάρτη.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Επτά Κολομβιανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν, στην επαρχία Κακέτα στο νότιο τμήμα της Κολομβίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Οι εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors Opel» στην Ανβερσία επέκτειναν χτες τις - εδώ και μιας βδομάδας - απεργιακές κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στα σχέδια της εταιρείας να απολύσει 1.400 εργαζόμενους.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Τον τάφο του Γιάνος Καντάρ - του Γενικού Γραμματέα του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και δύο φορές πρωθυπουργού της χώρας μετά το 1956 - κατέστρεψαν χτες άγνωστοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ