Πέμπτη 3 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Βέτο Μπους στο σχέδιο για το Ιράκ

Αμερικανοί κατοχικοί ενώ «περιποιούνται» Ιρακινούς νέους ως «τρομοκράτες»

Associated Press

Αμερικανοί κατοχικοί ενώ «περιποιούνται» Ιρακινούς νέους ως «τρομοκράτες»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, άσκησε - όπως αναμενόταν - βέτο στο νομοσχέδιο που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο και το οποίο συνέδεε τη χρηματοδότηση του πολέμου με την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ από τον Οκτώβρη.

Ο αχός γύρω από την κόντρα Μπους και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, προσπαθεί να θολώσει την ουσία. Οτι το προτεινόμενο σχέδιο των Δημοκρατικών είναι ένα ευέλικτο σχέδιο «αέναης κατοχής» και φυσικά ότι το κόστος του πολέμου σύντομα θα ξεπεράσει τα 500 δισεκατομμύρια. Δέκα φορές από τον αρχικό προϋπολογισμό. Οσο για το βέτο, όπως εξήγησε ο Μπους, το έκανε γιατί «ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης θα ισοδυναμούσε με χρονοδιάγραμμα αποτυχίας». Ετσι ο Μπους επιστρέφει το επίμαχο νομοσχέδιο στο Κογκρέσο με τις αντιρρήσεις του. Κονγκρέσο και Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να έχουν πλειοψηφία δύο τρίτων για να μπορέσουν να ανατρέψουν το προεδρικό βέτο. Κάτι που φυσικά δε διαθέτουν οι Δημοκρατικοί αλλά ο πόλεμος των εντυπώσεων θα συνεχιστεί μέχρι την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.

Πάντως, την τρέχουσα βδομάδα θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη άλλων τεσσάρων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στη Βαγδάτη, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των κατοχικών δυνάμεων προκειμένου να υλοποιήσουν το έκτακτο σχέδιο ασφαλείας για την πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή, όμως, οι επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας συνεχίζονταν, στοιχίζοντας, χτες, τη ζωή σε 47 ανθρώπους, ενώ 19 σοροί εντοπίστηκαν σε Βαγδάτη και Μοσούλη.

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε στη Μαχμουντίγια, νοτίως της Βαγδάτης, όταν βόμβα εξερράγη σε λεωφορείο σκοτώνοντας 11 επιβαίνοντες. Νωρίτερα, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι καμικάζι ανατινάχτηκε μπροστά σε αστυνομικό τμήμα και σε στάση λεωφορείου, σκοτώνοντας 9 (οι 6 αστυνομικοί) και τραυματίζοντας 34 άτομα. Επιθέσεις με όλμους αλλά και βόμβες σημειώθηκαν και σε άλλες συνοικίες της Βαγδάτης, όπως στη Ριζάλα και στη Σάαμπ.

Περιορισμένων προσδοκιών

Αρχίζει, σήμερα, στο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου, η δεύτερη σύνοδος για το μέλλον του Ιράκ με τη συμμετοχή όλων των γειτονικών στο Ιράκ χωρών, του ΟΗΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Αν και θεωρητικώς, κεντρικό ζήτημα είναι «η πολιτική και οικονομική στήριξη του Ιράκ», η οποία, όπως σχολίαζε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, «δεν έχει πολύ θετικές προοπτικές γιατί υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις από τους συμμετέχοντες», δημοσιογραφικά κυριαρχεί το ενδεχόμενο πραγματοποίησης συνάντησης μεταξύ της Ράις και του Ιρανού ή και του Σύρου ομολόγου της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ